5 εύκολες συνταγές με κολοκυθάκια - Το καλοκαίρι στο πιάτο σου

12:03 23/7/2022 - Πηγή: Star
Τα κολοκυθάκια είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές τροφές του καλοκαιριού. Δίνουν γεύση σε κάθε σου πιάτο και προσφέρουν απόλαυση στον ουρανίσκο σου. Δες 5 διαφορετικές συνταγές με κολοκυθάκια που μπορείς να ετοιμάσεις ακόμα και σήμερα!Μπατζίνα με κολοκύθι και φέταΥλικά:1 κιλό κολοκυθάκια1 ξερό κρεμμύδι4 φρέσκα κρεμμύδια4 αυγά150 γρ. ελαιόλαδο400 γρ. τυρί φέτα260 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό½ ματσάκι φρέσκο άνηθο¼ ματσάκι φρέσκο δυόσμο2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανηΑλάτιΦρεσκοτριμμένο πιπέρι2 κ.σ. ελαιόλαδο για το ταψίΕκτέλεση:Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο
στον αέρα, στους 180 βαθμούς.Πλένουμε τα κολοκύθια, τα στραγγίζουμε καλά, κόβουμε τις άκρες τους και τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη μέσα σε ένα σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει επάνω σε ένα βαθύ πιάτο.Ρίχνουμε λίγο αλάτι, τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι ώστε να χάσουν τα υγρά τους, για περίπου 40’.Προσθέτουμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.Στύβουμε με τα χέρια μας λίγο ακόμα το κολοκύθι και το μεταφέρουμε στο μπολ με τα αυγά.Ψιλοκόβουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, τη ρίγανη και τα προσθέτουμε μαζί με το τυρί φέτα σπασμένο σε κομμάτια με τα χέρια μας στο μπολ.Ρίχνουμε πιπέρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα τα υλικά μεταξύ τους για 30’’.Προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε να τα ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.Αλείφουμε με ένα πινέλο το ελαιόλαδο στα τοιχώματα και τη βάση του ταψιού ( 22*33).Ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τα κολοκύθια και το απλώνουμε ομοιόμορφα.Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 60’.Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.Αλμυρό κέικ με κολοκυθάκια και ανθότυροΥλικά: 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 2 μεγάλα κολοκύθια τριμμένα ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένο 6-8 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα200 γρ. ανθότυρο 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη 50 γρ. ελαιόλαδο 4 αυγά Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέριΕκτέλεση:Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κολοκυθάκια τριμμένα αφού τα έχουμε στραγγίξει με τα χέρια μας, τα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά μεταξύ τους ώστε να παντρευτούν οι γεύσεις.Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ανθότυρο, τη γραβιέρα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τα προσθέτουμε στο μίγμα και ομογεννοποιούμε πολύ καλά.Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μακρόστενη φόρμα για κέικ 30*11 την οποία έχουμε περάσει με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 50′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το κέικ μας.Γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά, τυρί και ζωμό λαχανικώνΥλικά:4-5 μεγάλα κολοκυθάκια400 γρ. κιμά χοιρινό400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο1 μεσαίο κρεμμύδι1 κόκκινη πιπεριά1 πράσινη πιπεριά1/2 φλ. λευκό κρασί1 κ.σ. πελτέ τομάτας400 γρ τομάτα κονκασέ2 φλ. ζωμό λαχανικών σε υγρή μορφή1/3 ματσάκι μαϊντανό4 κ.σ. φρυγανιά200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα200 γρ. φέταΕκτέλεση:Προθερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Παράλληλα λαδώνουμε τον κιμά με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα και φροντίζουμε να τον απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας. Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι ο κιμάς να έχει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα για τουλάχιστον 10’-12’Αφαιρούμε προσωρινά τον κιμά από την κατσαρόλα. Αν έχουν μείνει λιπαρά από το κύμα στην κατσαρόλα δεν προσθέτουμε έξτρα ελαιόλαδο αλλιώς προσθέτουμε μία με δύο κουταλιές της σούπας, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 4 - 5 λεπτά. Επαναφέρουμε τον καβουρδισμένα κιμά, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας ανακατεύουμε ελαφρώς και σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί και συνεχίζουμε με την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό και το θυμάρι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.Παράλληλα κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση και με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρούμε τα σπόρια και δημιουργούμε χώρο για να τα γεμίσουμε με τον κιμά. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί η πυρέξ και ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζουμε με τον κιμά. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.Ψήνουμε για περίπου 25’ λεπτά και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τη τριμμένη μοτσαρέλα και ψήνουμε για άλλα 10’. Αφαιρούμε από το φούρνο και τρίβουμε τη φέτα.Κολοκυθάκια και μελιτζάνες ΟγκρατένΥλικά:350 γρ. κολοκυθάκια500 γρ. μελιτζάνες1 μεγάλο κρεμμύδι800 γρ ντομάτα κονκασέ100 γρ. φέτα τριμμένη350 γρ μοτσαρέλα τριμμένη ΑλάτιΠιπέριΖάχαρηΘυμάριΕλαιόλαδοΓια την κρούστα γιαουρτιού250 γρ. γιαούρτι1 αυγόΑλάτι και πιπέριΠαραδοσιακοί κολυκοθοκεφτέδες Υλικά:1/2 κιλό κολοκυθάκια2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα1 ματσάκι δυόσμο1 ματσάκι άνηθο1 κγ κύμινο2 αυγά100γρ σιμιγδάλι ψιλό200γρ φέταΑλάτιΠιπέριΕλαιόλαδοΕκτέλεση:Τρίβουμε τα κολοκυθάκια τους βάζουμε λίγο αλάτι κι τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να βγάλει το πολύ νερό για 5-10 λεπτά.Το στρίβουμε καλά και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα κρεμμυδάκια και τα αρωματικά μας όλα καλά ψιλοκομμένα.Ρίχνουμε τα αυγά, τα μπαχαρικά μας και 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και την φέτα ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.Βγάζουμε από το ψυγείο σχηματίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες με δυο κουτάλια και ρίχνουμε σε τηγάνι με 2 δάκτυλά ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσάφι χρώμα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα