O Βαρθαλίτης έφτιαξε το πιο νόστιμο και light νηστίσιμο γλυκό

13:24 8/4/2024 - Πηγή: Star
Αν είστε γλυκατζήδες αλλά νηστεύετε, σας έχουμε την ωραιότερη νηστίσιμη συνταγή για γλυκό.Nηστεύετε; Συνταγές για νηστίσιμα σοκολατένια γλυκάΤη ιδέα μας την έδωσε μέσα από τη στήλη του στην εκπομπή Breakfast@star ο Σταύρος Βαρθαλίτης. Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα της εκπομπής έφτιαξε σταφιδόψωμα με ταχίνι και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές του Star τη διαδικασία.  Υλικά για τα σταφιδόψωμα· 800 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.· 200 γρ. νερό· 40 γρ. νωπή μαγιά· 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού·
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη· 100 γρ. ηλιέλαιο· 150 γρ. ξανθές σταφίδες· ½ κ.γ. κανέλα· ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας· 5 κ.σ. νερό για επάλειψη· 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη για επάλειψηΓια την επικάλυψη· 100 γρ. ταχίνι· 2 κ.γ. μέλιΦτιάξτε το πιο νόστιμο νηστίσιμο browniesΕκτέλεση για τα σταφιδόψωμα· Προσθέτουμε σε μεγάλο μπολ το νερό, το χυμό πορτοκάλι, τη μαγιά θρυμματισμένη, τη ½ ποσότητα από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός πάρα πολύ καλά.· Ρίχνουμε 5 κ.σ. από το αλεύρι της συνταγής, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος ώστε να ενεγροποιηθεί η μαγιά για 10’.· Προσθέτουμε την κανέλα, τη βανίλια, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν τα υλικά μας.· Φοράμε γάντια, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε τα υλικά μας μέχρι να γίνουν ένα σώμα.· Ρίχνουμε στο μπολ τμηματικά το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε έως ότου το απορροφήσει το ζυμάρι μας.· Μεταφέρουμε το ζυμάρι στο πάγκο μας και το ζυμώνουμε μέχρι να έχει λεία υφή για περίπου 5’.· Προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα στο ζυμάρι.· Λαδώνουμε τα τοιχώματα του μπολ, μεταφέρουμε εκεί το ζυμάρι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη, και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 40’ με 50’.· Ξεσκεπάζουμε το μπολ, ανακατεύουμε το ζυμάρι με κυκλικές κινήσεις ώστε να χάσει τον αέρα του, το ζυμώνουμε σε στρογγυλό σχήμα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 25’ με 30’.· Μεταφέρουμε το ζυμάρι στο πάγκο μας, το χωρίζουμε σε μερίδες των 80 με 100 γρ. και πλάθουμε κάθε μερίδα πάνω στο πάγκο μας σε μακρόστενο κύλινδρο με μήκος περίπου 18 εκ. με 20 εκ.· Πιάνουμε την μια άκρη από κάθε κύλινδρο και τυλίγουμε σε σαλιγκάρι.· Μεταφέρουμε τις μερίδες στο ταψί (33*40) που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 20’ με 25’.· Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 200°C.· Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το νερό για την επάλειψη μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί σχεδόν και αλείφουμε τα ψωμάκια από πάνω ομοιόμορφα.· Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 25’.· Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου τα ψωμάκια να κρυώσουν για περίπου 10’.Εκτέλεση για το σερβίρισμα· Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μέλι μαζί με το ταχίνι μέχρι να ομογενοποιηθούν, πασπαλίζουμε τα σταφιδόψωμα και σερβίρουμε.Δείτε την εκπομπή breakfast@star
Keywords
Τυχαία Θέματα