Κακοκαιρία και... ας ετοιμάσουμε σούπες - 4 λαχταριστές συνταγές

18:02 5/11/2022 - Πηγή: Star
Η πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία έκανε την εμφάνιση της και σε «κλείνει» στο σπίτι. Ευκαιρία να μπεις στην κουζίνα, να πειραματιστείς με τα υλικά σου και να ετοιμάσεις πεντανόστιμες σούπες. Ναι, με τα χεράκια σου. Πάρε έμπνευση από τις παρακάτω συνταγές!5 συνταγές για αλμυρές και γλυκές πίτες που θα φτιάχνεις ξανά και ξανάΚρεατόσουπα με τραχανάΥλικά:1,2 κιλό μοσχάρι, ποντίκι1 κόκκαλο με το μεδούλι2 λίτρα νερό ή ζωμός2 πράσα
μόνο το λευκό μέρος2 φύλλα δάφνηςΦρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο1 πατάτα μεγάλη1 καρότο μεγάλο1 κρεμμύδι1/2 ματσάκι σέλινο2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας400 γρ. ντομάτες κονκασέ100 γρ. τραχανά γλυκόΞύσμα και χυμό από ένα λεμόνιΑλάτι και πιπέρι100 γρ. ελαιόλαδοΕκτέλεση:Κόβουμε το μοσχάρι σε κομμάτια 2-3 εκ. και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το κόκκαλο με νερό ή ζωμό που βράζει σε δυνατή φωτιά.Προσθέτουμε τις δάφνες και βράζουμε για 1 ½ ώρα σε χαμηλή φωτιά. Ξαφρίζουμε ανά διαστήματα όταν βλέπουμε πράγματα στην επιφάνεια του νερού! Κόβουμε τα πράσα σε μικρά κομμάτια 1-2 εκ., τα καρότα σε φέτες και το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι που καίει και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.Κόβουμε το σέλινο και τη πατάτα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε και αυτά στην κατσαρόλα μας.Προσθέτουμε τον πελτέ, τη τομάτα κονκάσε και σιγοβράζουμε για επιπλέον 35 λεπτά. Όταν περάσουν τα 35 λεπτά προσθέτουμε το τραχανά και σιγοβράζουμε για 15-18 λεπτά.Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε  αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι!Σούπα πατάτας με μπέικον, θυμάρι και αρωματισμένο κριτσίνι με κρέμα τυριούΥλικά:2 πράσα2 πατάτες2 κρεμμύδιαΛίγο bacon2 σκελίδες σκόρδοΕλαιόλαδοΔενδρολίβανοΘυμάριΑλάτι200 ml Ζωμός κοτόπουλουΕκτέλεση:Πρώτα κόβουμε τα πράσα σε λωρίδες. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε θυμάρι, δενδρολίβανο και αλάτι και τα βάζουμε στον φούρνο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, για να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν τα αφαιρούμε από τον φούρνο για να τα χρησιμοποιήσουμε στη βάση της σούπας.Παράλληλα κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα για να βράσουν. Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα με ελαιόλαδο «καίμε» μπέικον και θυμάρι. Προσθέτουμε σκόρδο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες, ζωμό από κοτόπουλο και τα πράσα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει και μόλις είναι έτοιμη στο τέλος αφαιρούμε το θυμάρι και το bacon. Στη συνέχεια χτυπάμε το μείγμα μας σε μίξερ μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά.Σερβίρουμε και προσθέτουμε αποξηραμένο προσούτο και παπαρουνόσπορο.Για τη ζύμη κριτσίνια:Χτυπάμε καλά στο μίξερ 60 γρ. ελαιόλαδο, 8 γρ. αλάτι, 560 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 10 γρ. μαγιά. Μόλις χτυπηθεί καλά το αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο ζυμώνουμε με τις παλάμες και φτιάχνουμε μια μικρή φρατζόλα σε μακρόστενη φόρμα. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια έτσι ώστε να γίνουν κριτσινάκια. Στη συνέχεια περνάμε τα κριτσινάκια πάνω από αποξηραμένη παρμεζάνα, αποξηραμένο προσούτο και παπαρουνόσπορο. Τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.Για την κρέμα τυριού:Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 10 αυγά, 200 γρ. αρσενικού και 200 γρ. κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά. Μόλις δέσει αφαιρούμε από τη φωτιά και απλώνουμε σε ένα ταψί. Αφού κρυώσει την περνάμε από το θερμαινόμενο μίξερ. Ξεκινάμε να χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια τοποθετούμε σε σακούλα μαγειρικής. Απλώνουμε την κρέμα επάνω στα κριτσινάκια.Σούπα Αυγολέμονο με κοτόπουλο Υλικά:1 ολόκληρο κοτόπουλο περίπου στο 1 κιλό3 λίτρα νερό1½ ξερό κρεμμύδι1½ καρότο μεγάλο3 στικ σέλερι200 γρ. ρύζι 2 αυγά30 γρ. χυμός λεμόνι1/3 ματσάκι άνηθο1/3 ματσάκι μαϊντανό2 κλωνάρια φρέσκο θυμάριΑλάτι και φρέσκο-τριμμένο πιπέρι3 φέτες ψωμί του τοστ4 φέτες μπέικον1 κ.γ. καπνιστή πάπρικαΕκτέλεση:Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κοτόπουλο μαζί με το νερό, το μισό κρεμμύδι, το μισό καρότο και τα 2 στικ σελέρι κομμένα στη μέση να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 60’ με 70’. Στην αρχή του βρασμού με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τους αφρούς που δημιουργούνται στην επιφάνια τις κατσαρόλας.Μόλις βράσει το κοτόπουλο το αφαιρούμε σε ένα μεγάλο μπολ το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεψαχνίζουμε με ένα πιρούνι με τα χέρια μας.Σουρώνουμε το ζωμό από τα λαχανικά σε ένα άλλο καθαρό μπολ.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς, στον αέρα.Κόβουμε σε μικρούς κύβους τα υπόλοιπα λαχανικά, τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4’,στην κατσαρόλα που βράσαμε το κοτόπουλο, την καθαρίζουμε αν χρειάζεται.Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό από το βρασμό του κοτόπουλου μαζί με το ρύζι, τα φύλλα από το θυμάρι, αλάτι, φρέσκο-τριμμένο πιπέρι και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για περίπου 30’.Τα τελευταία 15’, αφαιρούμε τα σκληρά μέρη από το ψωμί του τοστ και κόβουμε σε μικρούς κύβους, το ανακατεύουμε μαζί με την πάπρικα και λίγο ελαιόλαδο σε ένα μπολ.Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί, βάζουμε στη μία πλευρά τις φέτες του μπέικον να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και στην άλλη πλευρά απλωμένα, τα κομμένα ψωμάκια του τοστ.Ψήνουμε για 15’ στη μεσαία σχάρα, 5’ πριν ξεφουρνίζουμε ελέγχουμε τα κρουτόνς και αν χρειάζεται τα αφήνουμε λίγο ακόμα για να ξεραθούν εντελώς.Μόλις βράσει η σούπα μας, βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ , τα χτυπάμε με το σύρμα χειρός τα αφρατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού.Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο από ζωμό της σούπας και το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα με τα αυγά για να πάρει θερμοκρασία και να μην ψηθούν τα αυγά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακόμα 2 φορές.Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα.Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε τα κρουτόνς μαζί με το τραγανό μπέικον σπασμένο σε κομμάτια από πάνω, λίγο ακόμα άνηθο και απολαμβάνουμε.Μανιταρόσουπα βελουτέΥλικά:2 κιλά ανάμεικτα μανιτάρια ψιλοκομμένα4 κ. σούπας ελαιόλαδο1 μεσαίο κρεμμύδι1 μεγάλο πράσο1 μεσαία πατάτα3 κ. σούπας μπαλσάμικο με σύκο 400 γρ. λευκό κρασί2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλουΟ Λάμπρος μάλιστα συνόδευσε την βελουτέ σούπα με μπρουσκέτα που είχε καραμελωμένα κρεμμύδια.Υλικά για τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τις μπρουσκέτες2 μεσαία κρεμμύδια3 κ. σούπας ελαιόλαδο2 κ. σούπας κρέμα βαλσάμικο με σύκο
Keywords
Τυχαία Θέματα