Σπιτικές κρέπες με κιμά και τυριά στον φούρνο

14:24 6/2/2023 - Πηγή: Star
Ένα διαφορετικό «ζεστό» πιάτο που θυμίζει αρκετά τα λαζάνια μας ετοιμάσει ο Σταύρος Βαρθαλίτης μέσα από την κουζίνα του «Breakfast@Star». Κρέπες με κιμά και τυριά στον φούρνο. Δες τη συνταγή βήμα - βήμα!Τυρόπιτα, γαλατόπιτα, πατατόπιτα - 4 συνταγές για πίτες χωρίς φύλλοΥλικά:Για τη ζύμη κρέπας 500 γρ. Γάλα 3,5% λιπαρά, φρέσκο250 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.3 Αυγά3 κ.γ. Ηλιέλαιο1 κ.γ. Ζάχαρη κρυσταλλικήΑλάτι1/2 κ.γ. Ηλιέλαιο για το τηγάνισμαΓια τη γέμιση με τον κιμά1 κιλό Κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό1 Ξερό κρεμμύδι κόκκινο,
μεγάλο1 Σκελίδα σκόρδο100 γρ. Ελαιόλαδο1 κ.γ. Πελτέ ντομάτας1 Φύλλο δάφνης1/4 κ.γ. Κανέλα250 γρ. Ντομάτα κονκασέ6 φύλλα Φρέσκο βασιλικό2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι150 γρ. Ζωμό250 γρ. Τυρί φέτα250 γρ. Γραβιέρα τριμμένηΑλάτιΦρεσκοτριμμένο πιπέριΓια τη σύνθεση του φαγητού220 γρ. Χυμό ντομάτας1 κ.γ. Αποξηραμένη ρίγανη150 γρ. Κρέμα γάλακτος 3,5% λιπαρά2 κ.σ. Τριμμένη γραβιέραΑλάτιΦρεσκοτριμμένο πιπέρι2 κ.σ. Βούτυρο για το ταψίΚοκκινιστός τραχανάς με σύγκλινο και πρόβειο γιαούρτιΕκτέλεση:Για τη ζύμη κρέπας• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα ρευστό χυλό με λεία υφή.• Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και μεταφέρουμε το μπολ στο ψυγείο για 120 λεπτά.• Σε αντικολλητικο τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο για το τηγάνισμα, σε μέτρια φωτιά.• Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού μισή κουτάλα από το μείγμα, το απλώνουμε στην επιφάνειά του και ψήνουμε κάθε πλευρά για περίπου 2 λεπτά.• Μεταφέρουμε την κρέπα σε ένα καθαρό πιάτο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, χωρίς να λαδώσουμε άλλο το τηγάνι, μέχρι να ψήσουμε το υπόλοιπο μείγμα.Για τη γέμιση του κιμά• Σε κατσαρόλα με πλατιά βάση ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά, τον σπάζουμε σε μικρότερα κομμάτια με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές, χωρίς να τον ανακατεύουμε αρκετά, για 5 λεπτά.• Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, τα προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για ακόμα 4 λεπτά.• Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό.• Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό, το φύλλο δάφνης, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά.• Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας, την τριμμένη γραβιέρα, τα φύλλα βασιλικού μαζί με το φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε.Για τη σύνθεση• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.• Αλείφουμε με το βούτυρο τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού 25x30 εκ. , απλώνουμε ομοιόμορφα στη βάση τον χυμό ντομάτας και πασπαλίζουμε με την αποξηραμένη ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι.• Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε κρέπας από 3 κ.σ. γέμιση, τις τυλίγουμε σε σφιχτά ρολά και τις τοποθετούμε στο ταψί κολλητά τη μία δίπλα στην άλλη, ώστε να καλύψουμε τη βάση του.• Περιχύνουμε τις κρέπες ομοιόμορφα από πάνω με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο πιπέρι και με την τριμμένη γραβιέρα.• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα το τυρί, για περίπου 15 λεπτά.• Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.• Σερβίρουμε σε κομμάτια.
Keywords
Τυχαία Θέματα