Τυρόπιτα, γαλατόπιτα, πατατόπιτα - Συνταγές για πίτες χωρίς φύλλο

15:03 4/2/2023 - Πηγή: Star
Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να φτιάχνεις πίτες. Είναι το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων και όχι τυχαία. Επιλέγεις τα υλικά που θα τοποθετήσεις ανάμεσα στα φύλλα, αλλά στις παρακάτω συνταγές δεν θα χρειαστείς να βάλεις φύλλο στην κορυφή. Πάρε έμπνευση για πίτες χωρίς φύλλο και μείωσε τις θερμίδες με τον πιο καλαίσθητο τρόπο!5 συνταγές για αλμυρές και γλυκές πίτες που θα φτιάχνεις ξανά και ξανάΖαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλοΥλικά:●    400 γρ. Τυρί φέτα ●    300 γρ. Γραβιέρα τριμμένη ●    4 Αυγά●    220
γρ. Βούτυρο ●    300 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό 10% λιπαρά●    150 γρ. Γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά●    250 γρ. Φέτες ζαμπόν ●    250 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ. ●    1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο ●    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι●    Ελαιόλαδο για το άλειμμα ●    6 κ.σ. Σιμιγδάλι ψιλό για το πασπάλισμαΕκτέλεση:●    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.●    Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 30 δευτερόλεπτα. ●    Προσθέτουμε στο μπολ τη φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε μεταξύ τους τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα. ●    Σε ένα μπολ προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά, στα 800 Watt.●    Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. ●    Προσθέτουμε το γιαούρτι μαζί με το γάλα και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους, για 1 λεπτό. ●    Προσθέτουμε στο μπολ το ζαμπόν ψιλοκομμένο σε μικρούς κύβους, μαζί με το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και ανακατεύουμε, μέχρι να αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά.●    Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι καθώς ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα με την υφή χυλού.  ●    Σε ένα ταψί 35×40 εκ.  αλείφουμε με ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώματα με το ελαιόλαδο για το άλειμμα και το πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από το σιμιγδάλι.●    Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ισόποσα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το υπόλοιπο σιμιγδάλι από πάνω. ●    Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα εξωτερικά και να ψηθεί εσωτερικά, για περίπου 50-55 λεπτά. ●    Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. ●    Σερβίρουμε σε κομμάτια. Πατατόπιτα με μπέικον χωρίς φύλλοΥλικά:2,5 κιλά Πατάτες15 Φέτες μπέικον1 Ξερό κρεμμύδι κόκκινο, μεγάλο80 γρ. Ελαιόλαδο100 γρ. Γάλα 3,5% λιπαρά, φρέσκο4 Αυγά300 γρ. Γραβιέρα τριμμένη100 γρ. Τυρί φέτα1/2κ.γ. Μοσχοκάρυδο5 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάριΑλάτιΦρεσκοτριμμένο πιπέριΕλαιόλαδο για το άλειμμαΣιμιγδάλι ψιλό για το πασπάλισμαΕκτέλεση:Καθαρίζουμε με τη σκληρή πλευρά ενός σφουγγαριού τις πατάτες εξωτερικά, κάτω από τρεχούμενο νερό, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα και τις μεταφέρουμε σε βαθιά κατσαρόλα.Προσθέτουμε κρύο νερό, μέχρι να καλυφθούν και μισοσκεπάζουμε με το καπάκι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό, τις βράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν μέχρι το εσωτερικό τους.Σουρώνουμε τις πατάτες, τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και τις ξεφλουδίζουμε.Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τις πατάμε με την πρέσα του πουρέ, μέχρι να πολτοποιηθούν.Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, κόβουμε σε μικρούς κύβους το μπέικον και το σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.Το μεταφέρουμε στο μπολ με τις πατάτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε στο τηγάνι 1 κ.σ. ελαιόλαδο - αν χρειάζεται - και το σοτάρουμε για 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει.Το μεταφέρουμε στο μπολ με τις πατάτες, προσθέτουμε τη ρίγανη μαζί με το θυμάρι ψιλοκομμένα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το γάλα, τα αυγά, την τριμμένη γραβιέρα,, τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε τα υλικά, να ομογενοποιηθούν.Σε ένα ταψί 30x40 εκ. αλείφουμε με ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώματα με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και τινάζουμε για να φύγει το περιττό.Μεταφέρουμε στο ταψί το μείγμα με τις πατάτες, το απλώνουμε ομοιόμορφα και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνειά του με το ελαιόλαδο.Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 45-50 λεπτά.Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.Σερβίρουμε σε κομμάτια.Ποντιακά πισία με δύο διαφορετικές γεμίσειςΤυρόπιτα χωρίς φύλλοΥλικά:500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει240 γρ. ηλιέλαιο240 γρ. γάλα 3,5%5 αυγά600 γρ. τυρί φέτα200 γρ. γιαούρτι 2%2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι1 κλωνάρι φρέσκο δυόσμοΑλάτιΦρεσκοτριμμένο πιπέρι2 κ.σ. ελαιόλαδο για άλειμμαΥλικά για το σερβίρισμα10 φύλλα φρέσκο θυμάριΕκτέλεση:Αρχικά προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 1’.Ρίχνουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το γάλα , το πιπέρι και ανακατεύουμε για ακόμα 2’.Τρίβουμε τη φέτα σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά) τη ρίχνουμε στο μπολ μαζί με τα φύλλα από τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε με    μια ξύλινη κουτάλα ή με μαριζ.Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μπολ, ρίχνουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν.· Αλείφουμε με ένα πινέλο το ελαιόλαδο, στα τοιχώματα και τη βάση, στρογγυλού ταψιού(34 εκατοστά).Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.Ψήνουμε στην μεσαία θέση του φούρνου για 50’.Σερβίρουμε κομμένη σε κομμάτια με τα φύλλα από το φρέσκο θυμάρι.Γαλατόπιτα με φέτα χωρίς φύλλοΥλικά:30 γρ. βούτυρο1 μεσαίο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)1 λτ γάλα πλήρες160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό400 γρ. φέτα1 κλωναράκι θυμάρι3 αυγά + 1 κρόκο αυγού
Keywords
Τυχαία Θέματα