Μουσταλευριά, η παραδοσιακή συνταγή

Υλικά 8 ποτήρια του νερού μούστος έτοιμος 1 ποτήρι του νερού ψιλό σιμιγδάλι ολόκληρα αμύγδαλα άψητα, ξεφλουδισμένα τρίμμα αμυγδάλου κανέλα τριμμένη σε σκόνηΤρόπος παρασκευής Θα προμηθευτείτε το μούστο από οινοποιείο όπου θα τον ζητήσετε έτοιμο «βρασμένο» ή «κομμένο», ώστε να μην κάνετε όλη τη διαδικασία του «βρασίματος» με αλυσίβα και τα σχετικά. Σε μπολ βάζετε 1 ποτήρι μούστο και με το σύρμα χτυπάτε δυνατά το σιμιγδάλι, ώστε να διαλυθεί εντελώς και να μην κάνει σβόλους. Σε κατσαρόλα βάζετε τα αμύγδαλα, τον υπόλοιπο μούστο και το σιμιγδάλι
που έχουμε διαλύσει με το 1 ποτήρι μούστο. Βράζετε το μίγμα σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες, είναι η στιγμή που παράλληλα θα αρχίσει να παίρνει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Δοκιμάζετε και αδειάζετε τη μουσταλευριά σε κανάτα. Πρέπει να βιαστείτε για να μη σφίξει. Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα ή μπολάκια. Αν θέλετε, συμπληρώνετε και επιπλέον ολόκληρα αμύγδαλα, τα οποία ρίχνετε με δύναμη πάνω στη μουσταλευριά για να βυθιστούν στο παχύρρευστο μίγμα. Πασπαλίζετε με την κανέλα και τα τριμμένα αμύγδαλα. Μπορείτε να την πασπαλίσετε με κοπανισμένα καρύδια. Αφήνετε να κρυώσει σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.Συμβουλές: Η μουσταλευριά μπορεί να γίνει πιο βελούδινη αν χρησιμοποιήσετε νισεστέ. Προτιμήστε μούστο από σαββατιανό σταφύλι και ροδίτη. Η συνταγή είναι του Κώστα Δαρεμά, ιδιοκτήτη της γνωστής ομώνυμης αρτοποιίας στο Μαρκόπουλο.
Keywords
Αναζητήσεις
moustalevria, μουσταλευρια συνταγη
Τυχαία Θέματα