Σε τι ταψί να μαγειρέψω;

 Γράφει η: Μαρία Νικολοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  Ο τρόπος μαγειρέματος των τροφίμων είναι εξίσου σημαντικός με το τι τρώτε, όταν προσπαθείτε να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Μπορείτε δηλαδή, να ετοιμάσετε τις αγαπημένες σας συνταγές, χρησιμοποιώντας μεθόδους μαγειρέματος που χρησιμοποιούν λιγότερο λίπος.Οι υγιεινότερες μέθοδοι μαγειρέματος, που διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και την γεύση των τροφίμων σας, είναι:•    Το μαγείρεμα στον ατμό,•    Το ψήσιμο στα κάρβουνα,•    Το ψήσιμο στο φούρνο.Για να επιτύχουμε ένα καλό ψητό στο φούρνο, πρέπει να ακολουθήσουμε μεν
πιστά τη προτεινόμενη συνταγή, αλλά να επιλέξουμε και το κατάλληλο σκεύος.Ταψιά, γάστρες, φόρμες και γυάλινα σκεύη είναι ορισμένα από τα πιο δημοφιλή σκεύη για ψήσιμο στο φούρνο. Πρέπει ωστόσο πάντοτε να ελέγχετε την καταλληλότητα του σκεύους για χρήση στο φούρνο και φυσικά την ανοχή του στις υψηλές θερμοκρασίες.Η απόδοση στο ψήσιμο διαφέρει ανάλογα με το υλικό και φυσικά το πάχος του κάθε σκεύους. Τα καλύτερα είναι τα σκουρόχρωμα μεταλλικά σκεύη, που φθάνουν και μεταδίδουν γρηγορότερα τη θερμοκρασία του φούρνου.Ανάλογα με το τι έχετε σκοπό να ψήσετε, θα πρέπει να επιλέξετε και το ανάλογο σκεύος. Ρηχά ταψιά (για μπισκότα, πίτες, λεπτές ζύμες), βαθιά ταψιά για φαγητά με όγκο. Η καλύτερη επιλογή για φαγητά με όγκο ή και για φαγητά που απαιτείται αρκετός χρόνος, είναι η χρήση γάστρας. Με τη γάστρα θα έχετε γρηγορότερο και γευστικότερο αποτέλεσμα, καθώς διατηρεί τους υδρατμούς και τα συστατικά εντός του σκεύους.Γνωρίζοντας τι προσφέρει κάθε ταψί, θα είστε σε θέση να διαλέξετε το ιδανικότερο,  ανάλογα με τις ανάγκες σας.1. Ταψιά αλουμινίου: Παραδοσιακά ταψιά, για τα οποία επικρατεί η αντίληψη ότι το ψητό που παρασκευάζεται μέσα σε αυτά διατηρεί τη γεύση του και τη νοστιμιά του κατά το μαγείρεμα.Παρ΄ όλα αυτά έχει αρκετά μειονεκτήματα:• Στο τέλος του μαγειρέματος πρέπει να αφαιρείτε το ψητό, γιατί θα υπάρξει αλλοίωση,• Δεν μπορείτε να αφήσετε μέσα σε αυτά, μεταλλικά αντικείμενα (πιρούνι, κουτάλι, μαχαίρι), λόγω κινδύνου γδαρσίματος,• Είναι δύσκολα στο καθάρισμα λόγω της πορώδους επιφάνειάς τους.2. Αντικολλητικά ταψιά: Κατασκευάζονται από το ίδιο υλικό με τα αντικολλητικά τηγάνια, είναι η αγαπημένη επιλογή ατόμων που ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, εφόσον μέσα σε αυτά μπορεί το ψητό να μαγειρευτεί χωρίς καθόλου λιπαρές ύλες. Για το ανακάτεμα του φαγητού, υπάρχουν ειδικές σπάτουλες, ενώ το καθάρισμά τους πρέπει να γίνεται με μαλακό σφουγγάρι, ώστε να μην καταστραφεί η αντικολλητική τους επίστρωση.3.Ανοξείδωτα ταψιά: Είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι. Είναι τα πρώτα σε προτίμηση από τους καταναλωτές, γιατί μέσα σε αυτά χρησιμοποιούνται μεταλλικά αντικείμενα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να γδαρθούν. Είναι ευκολότερα στο καθάρισμα σε σχέση με τα ταψιά αλουμινίου και υπερέχουν όσον αφορά στο καθάρισμα από τα αντικολλητικά, εφόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα ακόμα και σύρμα. Πολλά από αυτά συνοδεύονται από ανοξείδωτο καπάκι, που εμποδίζει την απώλεια θερμότη
Keywords
Τυχαία Θέματα