Δίνετε «μάχη» για να κοιμηθεί το παιδί σας;


Στρατηγικές κινήσεις για να του επιβληθείτεΒάζετε το μωρό σας για ύπνο το βράδυ. Το αγκαλιάζετε, το φιλάτε και του λέτε καληνύχτα. Ήταν μια κουραστική μέρα. Το πιάτα του βραδινού σάς περιμένουν, ο σύζυγος πρέπει να πληρώσει τους λογαριασμούς, ο σκύλος πρέπει να πάει τη βόλτα του, η γάτα δεν έχει τροφή και εσείς δεν έχετε βρει ακόμη μια στιγμή να κάτσετε για λίγο και να ξεκουραστείτε.

Αλλά όχι, αντί να περάσετε την υπόλοιπή σας βραδιά κάνοντας κάποιες δουλειές στο σπιτιού και να χαρείτε λίγο πολύτιμο χρόνο με το
σύντροφό σας, πηγαινοέρχεστε στο δωμάτιο του παιδιού σας και προσπαθείτε να το πείσετε να κοιμηθεί. Τελικά κοιμάται, τρεις ώρες αργότερα. Σας θυμίζει κάτι; Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα κάθε βράδυ.

Οδηγίες μασάζ για ένα καλό ύπνο

Μερικές φορές καταλαβαίνετε ότι το μικρό σας, αν και νυστάζει, δεν θέλει να κοιμηθεί. Τρίβει τα μάτια του, χασμουριέται συνέχεια και εκνευρίζεται ακόμη και με το πιο απλό πράγμα. Άλλες φορές, πάλι, ίσως να φαίνεται ότι δεν νυστάζει καθόλου, αλλά αυτό μπορεί να αποτελεί έναν άλλο τύπο εξάντλησης. Αυτό που συμβαίνει είναι η εκδοχή του μικρού σας για το «τόσα πολλά πράγματα να κάνω και τόσος λίγος χρόνος».

Είναι τόσα τα πράγματα που γίνονται γύρω του: ο μπαμπάς είναι στο σαλόνι και διαβάζει την εφημερίδα, τα κατοικίδια τρέχουν στο σπίτι και εσείς τρέχετε από δωμάτιο σε δωμάτιο. Είναι φυσικό, λοιπόν, το μικρό σας να θέλει να συμμετέχει σε όλα αυτά που διαδραματίζονται. Επίσης, όπως όλα τα μωρά, το παιδί σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται την ατομικότητά του, έτσι θέλει να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του. Η άρνησή του να πάει για ύπνο είναι ένας τρόπος για να πάρει τον έλεγχο.

Τι να κάνετε

Μάθετε στο παιδί σας να αποκοιμιέται μόνο του. Αν το παιδί σας πηγαίνει για ύπνο μόνο όταν βρίσκεστε και εσείς δίπλα του, αποκτά συνήθειες που δύσκολα θα τις αποβάλλει αργότερα. Το καλύτερο μάθημα που μπορείτε να του διδάξετε είναι πώς να το παίρνει μόνο του ο ύπνος. Ακολουθήστε το ίδιο τελετουργικό κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο (μπάνιο, βιβλία και κρεβάτι, για παράδειγμα), για να γνωρίζει το μικρό τι περιμένετε από αυτό αλλά και τι να περιμένει το ίδιο κάθε βράδυ. Μπορείτε να του πείτε ότι αν μείνει στο κρεβάτι του, θα έρθετε πάλι σε πέντε λεπτά για να δείτε ότι είναι καλά. Πέστε του ότι είναι ασφαλές και ότι θα βρίσκεστε στο δίπλα δωμάτιο.

Μην το αφήσετε να χρονοτριβεί. Τα μωρά είναι πολύ καλά στις διαπραγματεύσεις, κάτι που φυσικά ισχύει και για την ώρα του ύπνου. Και επειδή τους αρέσει τόσο πολύ ο χρόνος που περνάνε μαζί σας, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να έχουν περισσότερο χρόνο μαζί σας. Το παιδί σας μπορεί να καθυστερεί να κάνει τα πράγματα που γίνονται κάθε βράδυ, να ζητήσει επανειλημμένα ένα ποτήρι νερό ή να σας φωνάζει στο δωμάτιό του επειδή χρειάζεται κάτι. Αν υποπτευθείτε ότι απλώς θέλει να αναβάλει την ώρα του ύπνου, μην το αφήσετε. Πείτε του ότι είναι ώρα για ύπνο και ότι μπορεί να τελειώσει τη ζωγραφική του την
Keywords
Τυχαία Θέματα