Έρχονται οι ξένοι να μας βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης

Με ξένους «μάνατζερ» υψηλού επιπέδου, σε καίριες θέσεις του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και με ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο οικονομικής ανάπτυξης και μεταρρύθμισης, που θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, ετοιμάζεται η άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας στη χώρα μας. Τα γενόσημα φάρμακα, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο ιατρικός τουρισμός, η φροντίδα της τρίτης ηλικίας, τα λιμάνια και τα απόβλητα είναι οι «τομείς-αστέρι» που θα μπορούσαν, σε διάστημα 5-10 ετών, να προσφέρουν στην απασχόληση
μέχρι και 520.000 θέσεις.

Στην ουσία αλλάζει ο ρόλος των υπουργείων και η αναδιοργάνωσή τους, μέσω της μείωσης του προσωπικού, των συγχωνεύσεων και της πάταξης της γραφειοκρατίας, θα στοχεύει μόνο στην ανάπτυξη. Δουλειά όλων, υπουργών, τρόικας και task force, θα είναι τα «τρία Α»: Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη, Απασχόληση.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει βασιζόμενη στα συμπεράσματα που εξήγαγε η αμερικανική εταιρεία McKinsey & Company, μελετώντας τις προδιαγραφές για την επαναφόρτιση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με αυτό θα πρέπει ταχύτατα να γίνουν οι εξής ενέργειες:

* Θέσπιση Μονάδας Οικονομικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης ως θεσμικού οργάνου υπό τον πρωθυπουργό για την υ­πο­στήριξη του σχεδιασμού και την παρακολούθηση της εφαρμογής των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων.
* Δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού πρόσληψης στελεχών από την εγχώρια και διεθνή αγορά και τοποθέτησή τους βάσει συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε καίριες θέσεις ευθύνης.
* Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση επενδύσεων.
* Βελτιστοποίηση των μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης διεθνών πρακτικών.
* Σύσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενός 7ου τμήματος που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις στρατηγικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει πιο ταχεία η διεκπεραίωσή τους από το σύστημα.
* Ιδρυση Κεντρικής Μονάδας Διαχείρισης Προμηθειών.
* Δημιουργία Κεντρικής Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για ελέγχους και συμμόρφωση στον δημόσιο τομέα, ανάπτυξη ειδικών ομάδων σε τομείς που ανθεί η παραοικονομία.

Απασχόληση
Μετά την ολοκλήρωση του PSI μπαίνει μπροστά ένα μεγαλόπνοο σχέδιο με στόχο σε διάστημα 5 έως 10 ετών να δημιουργηθούν 520.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως το 2004
Για την έγκριση των επενδύσεων θα ακολουθηθεί η ταχύρρυθμη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για τα έργα υποδομών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Τα δυνατά χαρτιά της οικονομίας
Ακριβώς μετά την ολοκλήρωση του PSI μπαίνει μπρος ένα μεγαλόπνοο σχέδιο «Μάρσαλ» για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, με 100 και πλέον τομείς δράσεις, που θα τους... τρέξουν τα υπουργεία Υγείας - Πρόνοιας, Εσωτερικών, Γεωργίας, Τουρισμού - Πολιτισμού, Παιδείας και Ανάπτυξης, υπό την καθοδήγηση των ξένων ομάδων εμπειρογνωμόνων.

Η μελέτη που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και εκπονήθηκε από το γραφείο της McKinsey & Company στην Αθήνα, αναδεικνύει «αναδυόμενους αστέ
Keywords
Τυχαία Θέματα