Έτοιμος να προκαλέσει εκλογές ο Σαμαράς


Εντολή Σαμαρά προς τα στελέχη της ΝΔ για μετωπική σύγκρουση με το δίδυμο «Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου». «Δεν εκβιάζομαι» λέει ακόμη και στο ενδεχόμενο πρωθυπουργικού διλήμματος: συναίνεση ή κάλπες. Για πρώτη φορά από την Κομοτηνή ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για το «δίδυμο...
Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου» που όπως είπε καταστρέφουν τις ελπίδες και τα όνειρα του ελληνικού λαού δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί
μέχρι τέλους με την κυβέρνηση χωρίς όμως να εστιάζει τα πυρά του στον υπουργό Οικονομικών παρά το γεγονός ότι, όπως θεωρούν στη Λ. Συγγρού, είναι ο «αδύναμος κρίκος» της κυβέρνησης.
Ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά το Πάσχα θα συνεχίσει τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα ενώ το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις στοχευμένες επισκέψεις στην Αττική σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το προσωπικό του προφίλ και τους δείκτες της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αν και δεν ζητά εκλογές εντούτοις δείχνει έτοιμος να τις προκαλέσει εάν ο κ. Παπανδρέου φέρει δίλημμα: συναίνεση για τα μέτρα ή κάλπες. Όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του τόσο στη Θράκη όσο και στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κανενός είδους δίλημμα εκ μέρους της κυβέρνησης ενώ με τις έμμεσες αναφορές του στην Ντόρα Μπακογιάννη και σε δυνάμεις που βρίσκονται κυρίως στους κόλπους του ΛΑΟΣ, έδειξε πως επιμένει στη λογική της «αυτοδυναμίας» χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο συνεννόησης με την κυβέρνηση ή τα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο.
Σκεπτικισμός για το «σύμφωνο του ευρώ»
Την ίδια ώρα πάντως έντονος είναι ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στους κόλπους της ΝΔ για την τελική στάση που θα κρατήσει ως προς το «σύμφωνο για το ευρώ» καθώς ο κ. Σαμαράς έχει εκφράσει ανοιχτά τις ενστάσεις του για δυο σημεία της συνθήκης: τη συμμετοχή ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων αλλά και τις προβλέψεις για το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο θα επιβάλλεται στις χώρες με οικονομικά προβλήματα.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση εάν επιμένει μέχρι τέλους σε μία ενδεχόμενη αρνητική στάση καθώς το «σύμφωνο για το ευρώ» έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των μελών του ΕΛΚ ενώ στελέχη του κόμματός του (π.χ. Κυριάκος Μητσοτάκης) έχουν ήδη τοποθετηθεί λέγοντας πως η ΝΔ θα πρέπει να το ψηφίσει. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του κάτι που αναμένεται ότι θα πράξει στην παρουσίαση των προτάσεών του για την οικονομία στο «Ζάππειο ΙΙ».
Keywords
Τυχαία Θέματα