Γαλλική πατέντα o φράχτης του αίσχους....

Γαλλικής προέλευσης και προορισμένος για... καταστάσεις πολιορκίας, είναι ο φράχτης από μέταλλο και πλεξιγκλάς, που ξάφνιασε χθες τους διαδηλωτές στη Βουλή και λειτούργησε ως προστατευτικό "παραπέτασμα" για το Κοινοβούλιο και τις αστυνομικές δυνάμεις που το φρουρούσαν.

Δοκιμασμένος σε...μεγάλες διαδηλώσεις στη Γαλλία
και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γένοβα το 2002, ο χαλύβδινος φράκτης αποκτήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ εδώ και περίπου δύο χρόνια, αλλά παρέμενε ως λύση "εκτάκτου ανάγκης" στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί.

Η Αστυνομία ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του μετά τα σοβαρά επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008, γι' αυτό μετέβησαν στη Γαλλία δύο αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων για να ενημερωθούν σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τις προδιαγραφές του.

Λίγο καιρό μετά αγοράστηκε από τα ΜΑΤ, μετά από πρόχειρο διαγωνισμό και σύμφωνα με πληροφορίες στοίχισε περίπου 40.000 ευρώ (20.000 το κάθε κομμάτι).

Ο φράκτης αυτός έχει κατασκευαστεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να αντέχει σε πολύ μεγάλες πιέσεις. Συγκεκριμένα, αποτελείται από δύο κομμάτια ύψους 2.20 μ. και συνολικού μήκους 15 μέτρων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους όταν στήνονται, ενώ μεταφέρονται αποσυναρμολογημένα με τρέιλερ, από φορτηγό της Αστυνομίας.

Αθραυστος
Οταν στήνεται στο σημείο που καθορίζεται από τον αστυνομικό σχεδιασμό, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να πέσει, γιατί στηρίζεται με μεταλλικά δοκάρια-κόντρες από την πίσω πλευρά, καθώς και από το τρέιλερ μεταφοράς του.

Επίσης είναι άθραυστος, γιατί όλος ο σκελετός είναι ατσάλινος, όπως επίσης και το πλέγμα που είναι ενδιάμεσα, ενώ το πλεξιγκλάς, που προστατεύει τους αστυνομικούς από μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, αποτελεί ασφαλές υλικό γι' αυτή τη χρήση.

Ο φράκτης φέρει παραθυράκια, τα οποία ανοίγουν από την πλευρά των αστυνομικών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ρίψη δακρυγόνων και χημικών, αλλά και πόρτα για να περνούν οι δυνάμεις αν χρειαστεί να βγουν μπροστά για να αποκρούσουν επιθέσεις.

Οπως έλεγαν χθες στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, η λογική του φράχτη έχει δύο όψεις: την πρακτική και την... πολιτική.

Η πρώτη αποσκοπεί στο να αποφευχθούν οι συγκρούσεις σώμα με σώμα, ειδικά σε ιδιαίτερα μεγάλες διαδηλώσεις και ειδικές καταστάσεις.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τις εντυπώσεις για την Αστυνομία. Η χρήση του τεχνικού εμποδίου αφήνει την έντονη εντύπωση ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι σε άμυνα, αφού αυτό που φαίνεται είναι ο κόσμος να προσπαθεί να το ρίξει.

Διπλό όφελος

Με αυτόν τον τρόπο, όπως λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, και οι αστυνομικοί είναι πιο ασφαλείς, άρα και πιο ψύχραιμοι, αλλά και το πλήθος δεν εξαγριώνεται μαζί τους, όπως σε συμπλοκές "εκ του συστάδην".

Για τον λόγο αυτόν, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το απόκτημά της σε αυτή τη συγκυρία, που οι πολίτες έχουν εξαγριωθεί από τις αβάστακτες πιέσεις που δέχονται από τα οικονομικά μέτρα και ε
Keywords
Τυχαία Θέματα