Η "ακτινογραφία" των αλλαγών στο Δημόσιο



Σαρωτικές αλλαγές αναμένεται να επιφέρουν στο δημόσιο τομέα τα μέτρα-σοκ που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μετά το υπουργικό συμβούλιο. Περίπου 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα υποβληθούν σε διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να κριθεί κατά πόσο θα παραμείνουν στο προσωπικό, ενώ καταργούνται όλα τα επιδόματα.

Στον αέρα 200.000 εργαζόμενοι

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των "Νέων",
περίπου 200.000 εργαζόμενοι στους φορείς αυτούς, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα σε διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να κριθεί κατά πόσο θα παραμείνουν στο προσωπικό των νέων φορέων που θα συσταθούν ή θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό και θα υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία, η οποία σηματοδοτεί για την πλειονότητά τους έμμεση απόλυση.

Το πρώτο πακέτο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων αφορά 40 φορείς, όπως αυτοί περιγράφηκαν σε νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Αυγούστου.

Η πρώτη ανατροπή αφορά τους 11 μεγάλους φορείς - μεταξύ των οποίων ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΙΓΜΕ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική - για τους οποίους είχε δοθεί προθεσμία 9 μηνών για την αναδιάρθρωσή τους και τον καθορισμό του προσωπικού που θα τεθεί σε εφεδρεία.

Η δεύτερη ανατροπή αφορά τους υπόλοιπους 29 φορείς, για τους οποίους οι αρχικές ρυθμίσεις προέβλεπαν πως το προσωπικό θα μεταφερόταν αυτοδίκαια στους νέους φορείς ή στις κεντρικές υπηρεσίες των εποπτευόμενων υπουργείων. Ωστόσο, μετά την επέκταση του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί και σε αυτούς τους φορείς αξιολόγηση του προσωπικού.

Με βάση τους νέους οργανισμούς των φορέων θα αποτυπωθούν οι θέσεις εργασίας που απαιτούνται για τη λειτουργία και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση του συνόλου του προσωπικού ώστε να διαπιστωθεί ποιοι εργαζόμενοι έχουν τα περισσότερα προσόντα για την παραμονή στους φορείς.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που θα αποτελέσουν το πλεονάζον προσωπικό, θα περάσουν από δεύτερη αξιολόγηση βάσει των κριτηρίων που θα προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και στη συνέχεια θα καταταγούν από το ΑΣΕΠ σε πίνακες εργασιακής εφεδρείας.

Όπως έχει αποφασιστεί, όσοι ενταχθούν στους πίνακες θα λαμβάνουν για ένα έτος το 60% των βασικών αποδοχών τους και μετά δεν θα εισπράττουν καμία αμοιβή από το κράτος. Σύμφωνα και με τον κ. Βενιζέλο θα υπάρχουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισής τους, θα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλον φορέα του ευρύτερου δημοσίου τομέα «γιατί - όπως είπε - εκεί είναι χρήσιμοι», ενώ θα αξιοποιούνται και μέσα από την πρόσληψή τους ως προσωπικό ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης.

Κατάργηση όλων των επιδομάτων

Σε άμεση κατάργηση όλων των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας το σχέδιο να εξακολουθήσει να καταβάλλει μέρος αυτών για τα
Keywords
Τυχαία Θέματα