Ιαπωνία: Ψάρι πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ 570.000€!

Ένας ερυθρός (κυανόπτερος) τόνος πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 570.000 ευρώ (736.000 $) σε δημοπρασία που έγινε στην ψαραγορά Tsukiji, του Τόκυο.

Το ψάρι που ζυγίζει 269 κιλά, πουλήθηκε για 56.49 εκ. γεν, συντρίβοντς το προηγούμενο ρεκόρ των 32.49 εκ. γεν. Αγοραστής είναι ο Kiyoshi Kimura, ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων σούσι.

Ο ερυθρός τόνος είναι περιζήτητος για το νόστιμο κρέας του, ωστόσο η τιμή δεν ανταποκρίνεται φυσικά στην πραγματική αξία
του ψαριού. Είναι έθιμο στην Ιαπωνία, κατά την πρώτη δημοπρασία της χρονιάς στην ψαραγορά Tsukiji, τη μεγαλύτερη του κόσμου, να προσφέρονται σημαντικά ποσά για ένα ψάρι, για λόγους εορτασμού και προβολής.

Εάν ο ιδιοκτήτης πουλούσε το ψάρι στην τιμή κόστους τότε το κάθε τεμάχιο σούσι θα κόστιζε 75 ευρώ, όταν η καθημερινή του τιμή είναι 4,20 ευρώ. Ωστόσο η αλυσίδα καταστημάτων του νιητή της δημοπρασία θα συνεχίσει να το πουλά στην κανονική του τιμή.

Η Ιαπωνία καταναλώνει το 80% των ερυθρών τόνων που αλιεύονται στον κόσμο, κυρίως σαν σούσι. Ωστόσο η αύξηση της κατανάλωσης οδηγεί σε μείωση τους πληθυσμούς τόνου, με αποτέλεσμα να επιβάλονται ολοένα και περισότεροι περιορισμοί στην αλιεία του.
Keywords
Τυχαία Θέματα