Ο αυτόχειρας του Συντάγματος στο editorial του “Guardian” της καθολικής Μ. Παρασκευής

Αφιερωμένο σε εκείνους που επέλεξαν την αυτοθυσία, όπως ο Χριστός, για να αλλάξουν τον κόσμο και σε έναν κόσμο βαρβαρότητας που επανέρχεται εκεί που νομίζαμε ότι έχει εξαφανιστεί είναι το editorial της βρετανικής εφημερίδας “Guardian” σήμερα, Μ. Παρασκευή για το Πάσχα των καθολικών. Το σημείωμα της έκδοσης κλείνει με το παράδειγμα του αυτόχειρα του Συντάγματος, Δημήτρη Χριστούλα, που επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του αυτοπυροβολούμενος στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το ελληνικό Κοινοβούλιο,
σε μια πράξη υψηλού πολιτικού συμβολισμού. Από τον αυτοπυρποληθέντα Μπουαζίζ στην Τυνησία μέχρι τον Δημήτρη Χριστούλα της Ελλάδας, το μήνυμα είναι σαφές και ηχηρό προς τις ηγεσίες που έχουν χάσει το λαϊκό έρεισμα.
Διαβάστε παρακάτω το άρθρο, όπως το μετέφρασε για εσάς το foxblog:
Μεγάλη Παρασκευή: Όταν παραβιάζεται η γραμμή
(Guardian, editorial, 6 Απριλίου 2012)
Ο ανασφαλής οικονομικός κόσμος επανήλθε, μισό αιώνα εφόσον νομίζαμε ότι έχουμε καταστήσει την επιστροφή του ανέφικτη
«Ο Χριστός στο Σκυρόδεμα» ήταν ένα διήγημα του Αμερικανοϊταλού συγγραφέα Πιέτρο ντι Ντονάτο, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1937, και αργότερα «μεγάλωσε» για να γίνει μια νουβέλα από τις πιο πολυδιαβασμένες στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την ελαφρώς μυθοποιημένη ιστορία του πατέρα του, του οικοδόμου Τζερεμάιο, ο οποίος σκοτώθηκε το 1920, παγιδευμένος στο σκυρόδεμα, σε εργατικό ατύχημα. Όπως εκατομμύρια άλλοι Αμερικανοί εργάτες εκείνη την περίοδο, ο Τζερεμάιο δεν είχε άλλη επιλογή για να επιβιώσει, παρά να υφίσταται τους καθημερινούς κινδύνους σε μια βιομηχανία με κανονισμούς ασφάλειας που είτε εξέλιπαν είτε παραβιάζονταν κατ’ επανάληψη, που οι μισθοί μπορούσαν να μειώνονται και συχνά μειώνονταν, και που υπήρχε ελάχιστη ή και καμία εργασιακή ασφάλεια.
Ο Τζερεμάιο καταφέρεται εναντίον ενός κόσμου στον οποίο δυνάμεις τις οποίες ο Ντι Ντονάτο αποκαλεί «Εργασία» και «Αφεντικό» -αλληγορίες ενός άμυαλου καπιταλισμού που είτε δεν μπορεί είτε δεν υπολογίζει το ανθρώπινο κόστος στους ισολογισμούς του- μοιάζουν να κυριαρχούν πάντοτε. «Ο επαναστάτης πρόκειται να χάσει και αυτά τα ελάχιστα που έχει», λέει. «Υπακοή σημαίνει στραγγαλισμός. Θεέ μου, καθοδήγησέ με». Ο Τζερεμάιο πεθαίνει Μεγάλη Παρασκευή. Ο συγγραφέας γιος του θεώρησε το γεγονός σημειολογικό: έβλεπε δηλαδή τον πατέρα του να βαδίζει κατά κάποιο τρόπο στα βήματα του Ιησού. Παρόλο που ούτε ο Ιησούς ούτε ο Τζερεμάιο είχαν επιλέξει να πεθάνουν, ο Τζερεμάιο διακινδύνευσε τον θάνατό του με ένα πνεύμα προσωπικής θυσίας στα πρότυπα του Ευαγγελίου. «Ο Χριστός στο Σκυρόδεμα» επηρέασε την αμερικανική νοοτροπία, και ο θάνατος του Τζερεμάιο συγκαταλέγεται σε αυτούς που έχουν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- αλλάξει την ιστορία.
Η φράση «Χριστέ μου» ήταν η πρώτη που καταγεγραμμένα εκστόμισε ο Τζον Κένεντι όταν έμαθε ότι ο μοναχός Τικ Κουάνκ Ντουκ αυτοπυρπολήθηκε τον Ιούνιο του 1963 σε μια γωνιά ενός δρόμου στη Σαιγκόν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το διωγμό των αδελφών του Βουδιστών από την κυβέρνησ
Keywords
Τυχαία Θέματα