Οι Άθλοι του Ηρακλή στο Μουσείο Γουλανδρή


Νέος κύκλος εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιάΣτους μύθους του Ηρακλή σήμερα μπορούμε να βρούμε τις αναζητήσεις του ανθρώπου παλαιότερων εποχών. Στην προϊστορία, ο άνθρωπος προσπαθεί να επιβιώσει. Κυνηγά άγρια ζώα, συλλέγει καρπούς, εξημερώνει την άγρια φύση. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα απηχούν οι μύθοι του Ηρακλή με τα ζώα και τα τέρατα. Ο προϊστορικός άνθρωπος έχει την ανάγκη ενός συμπαραστάτη
για να αντιμετωπίσει το φυσικό περιβάλλον, που του προκαλεί φόβο. Ο Ηρακλής εξοντώνοντας τα άγρια θηρία απαλλάσσει τον άνθρωπο από τους φόβους του.

Στόχος των νέων εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι η μύηση των παιδιών στην έννοια της επιβίωσης στην άγρια φύση, με έναυσμα τα ζώα που αποτέλεσαν αντικείμενο άθλων του Ηρακλή.

Στο μουσείο τα παιδιά θα κληθούν:

- να φανταστούν τη ζωή στο παρελθόν,
- να παρατηρήσουν τα εκθέματα του Μουσείου,
- να συγκρίνουν τη ζωή τότε και τη ζωή σήμερα,
- να διακρίνουν το μύθο απ’ τη πραγματικότητα και
- να δημιουργήσουν ένα μικρό εικαστικό, με θέμα εμπνευσμένο από τους άθλους του Ηρακλή.

Στον 1ο Άθλο του Ηρακλή «Το λιοντάρι της Νεμέας» θα γίνει προσέγγιση των αιλουροειδών και θα τονιστεί η σημασία προστασίας της βιοποικιλότητάς τους από το σύγχρονο άνθρωπο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Α΄ και Β΄ και Γ' Δημοτικού.

Ημερομηνίες εργαστηρίων έως και τον Δεκέμβριο του 2011:

* Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011
* Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011
* Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ώρες έναρξης: 10:30, 12:30
Διάρκεια εργαστηρίων: 90 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 10 €

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά (Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος) τηλ. 210-8015870 (εσωτ.527 & 581) Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30 – 15:00, e-mail: [email protected]


Keywords
Τυχαία Θέματα