Παραιτήθηκε ο Γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ


Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και εβδομάδων έχουν δείξει ότι η εμπιστοσύνη του γερμανικού λαού και επομένως η αποτελεσματικότητά μου έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα» δήλωσε ο Κρίστιαν Βουλφ, κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του. «Για το λόγο αυτό δεν είναι πλέον δυνατό για εμένα να ασκώ τα καθήκοντα του προέδρου όπως απαιτείται στο εσωτερικό και το εξωτερικό», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η Γερμανία χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές και τις διεθνείς προκλήσεις, έναν πρόεδρο που να διαθέτει την στήριξη όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά της μεγάλης πλειοψηφίας
του γερμανικού λαού», δήλωσε.

Ο Βουλφ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη, τόνισε ωστόσο ότι ήταν πάντα ειλικρινής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι νομικές έρευνες θα αποδείξουν ότι σε όλα τα αξιώματα τα οποία υπηρέτησε, έπραττε νόμιμα.

Η καγκέλάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, που ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή της στη Ρώμη, δήλωσε ότι λυπάται για την παραίτηση και ότι θα έχει συνομιλίες με την αντιπολίτευση για να βρεθεί ένας υποψήφιος κοινής αποδοχής για το αξίωμα. «Τα κόμματα της κυβέρνησης... θα έχουν διαβουλεύσεις και μετά θα προσεγγίσουν του Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, θέλουμε να διεξαγάγουμε συνομιλίες με στόχο να καταφέρουμε να προτείνουμε έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής για την εκλογή του επόμενου προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας» υποστήριξε στη σύντομη δήλωσή της η Μέρκελ.

Σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα, τα καθήκοντα του προέδρου μέχρι να εκλεγεί νέος θα εκτελεί ο πρόεδρος της Ανω Βουλής (Bundesrat) Χορστ Ζέεχοφερ, στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Ως επικρατέστεροι υποψήφιοι εμφανίζονται ήδη ο υπουργός 'Αμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU), ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και ο Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος ήταν ο κοινός υποψήφιος Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων για την θέση του Ομοσπονδιακού Προέδρου και έχασε από τον Κρίστιαν Βουλφ.

Πριν την παραίτηση

Η αντιπολίτευση κάλεσε την Παρασκευή τον Κρ.Βουλφ να παραιτηθεί από τα προεδρικά καθήκοντά του, αφού εισαγγελείς ζήτησαν από το Κοινοβούλιο να άρει την ασυλία του, ώστε να απαντήσει σε κατηγορίες ότι αποδέχθηκε αθέμιτα προνόμια. Τεράστιο πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Γερμανού προέδρου αποτέλεσε και η κίνηση της εισαγγελίας του Αννόβερου να ζητήσει άρση της ασυλίας του πρώτου πολίτη, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν υποψίες για κατάχρηση του αξιώματος.
Ο Βουλφ έιχε βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρότατης κριτικής που ξεκίνησε από τους όρους στεγαστικού του δανείου και έφτασε να περιλαμβάνει το αληθές ή μη των κοινοβουλευτικών του δηλώσεων, τις διακοπές του και τις σχέσεις του με Γερμανούς επιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος είχε ήδη προχωρήσει σε δύο τηλεοπτικές απολογίες και είχε απομακρύνει στελέχη του προεδρικού μεγάρου που ενεπλάκησαν στο χειρισμό της υπόθεσης, αλλά ο θόρυβος δεν έχει κοπάσει ούτε στο ελάχιστο.

tvxs
Keywords
Τυχαία Θέματα