Παράξενα έθιμα: Ο Αϊ Βασίλης δεν μένει πια εδώ!

Μπορεί η περίοδος των Χριστουγέννων να είναι για τους περισσότερους από εμάς συνυφασμένη με κάθε λογής πολύχρωμα λαμπάκια, τον ευτραφή Άγιο Βασίλη, τους ταράνδους του, τους καλικάντζαρους και τις κόκκινες κάλτσες με τα δώρα, αλλά αρκετές χώρες του κόσμου έχουν διαφορετική άποψη. Για να είμαστε ακριβείς, η γιορτή που αποκαλούμε «Χριστούγεννα», αποτελεί αμάλγαμα πολλών «χειμερινών» γιορτών από κάθε γωνιά της γης.

Και μπορεί η 25η Δεκεμβρίου να ορίστηκε αυθαίρετα από τον Πάπα Ιούλιο τον Α’ κατά τον 4ο αιώνα
ως ημέρα γέννησης του θείου βρέφους σε μια προσπάθεια να «χριστιανοποιήσει» παγανιστικές εορτές όπως το Ηλιοστάσιο και η Saturnalia, αρκετές όμως από τις παραδόσεις αυτών των εορτών παρέμειναν άφθαρτες μέσα στους αιώνες και γιορτάζονται ακόμα σε χώρες όλου του κόσμου την περίοδο των Χριστουγέννων, μέσα από παράξενα έθιμα.

Ολλανδία: Ο μαύρος, ο σκύλος, ο… Πέτρος, ο ταμ- ταμ- ταμ
Το όνομά του είναι Zwarte Piet (Μαύρος Πέτρος) και σύμφωνα με την Ολλανδική παράδοση συγκαταλέγεται στους βοηθούς του Άγιου Βασίλη (Sinterklaas). Ο «Μαύρος Πέτρος» είναι ένας… σκλάβος στον οποίο ο Άγιος έχει αναθέσει την απαγωγή των άτακτων παιδιών και την μεταφορά τους στην Ισπανία, στην «επίσημη» (σύμφωνα πάντα με τους Ολλανδούς) κατοικία του Άγιου. Η… μαύρη αυτή απειλή για τα πιτσιρίκια έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί ως ρατσιστική, γεγονός που οδήγησε στην δημιουργία αρκετών «παραλλαγών» της ιστορίας του, που δικαιολογούν το χρώμα του. Σε μία από αυτές ο Πέτρος είναι καπνοδοχοκαθαριστής!

Καταλονία: «Ξαλάφρωμα» δίπλα στην… φάτνη
Εδώ και διακόσια περίπου χρόνια, οι άνθρωποι στην Καταλονία (καθώς και σε τμήματα της Ιταλίας, της Ανδόρας, της Πορτογαλίας και της υπόλοιπης Ισπανίας) έχουν ως χριστουγεννιάτικο έθιμο να τοποθετούν δίπλα στην φάτνη ένα Caganer, γνωστό και ως… «αφοδεύων κύριο». Πρόκειται για μια μινιατούρα ενός χωρικού, ντυμένου με παραδοσιακή φορεσιά, με κατεβασμένο το παντελόνι, ο οποίος κάνει την… ανάγκη του. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, άμα ένας χωρικός δεν έβαζε ένα Caganer στην σκηνή της γέννησης δίπλα στην φάτνη, θα είχε κακή σοδιά μέσα στην χρονιά. Επίσης, οι εν λόγω φιγούρες θεωρούνται σύμβολα γονιμότητας και καλοτυχίας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, κυκλοφορούν στην αγορά φιγούρες διασήμων caganer, όπως της Βασίλισσας Ελισσάβετ, του Σαρκοζί, του Μπερλουσκόνι, του Κριστιάνο Ρονάλντο, ακόμα και του Πάπα!

Ιαπωνία: Kentucky… Christmas Chicken
Κάθε εορτασμός Χριστουγέννων στην Ασία συνήθως περιλαμβάνει κάτι από δυτικές παραδόσεις. Στην Ιαπωνία όμως, οι παραδόσεις αυτές έχουν διαμορφωθεί εξ’ ολοκλήρου από marketing μεγάλων αμερικανόφερτων αλυσίδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα KFC, τα οποία την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ιαπωνία κάνουν «χρυσές» δουλειές, με τους Ιάπωνες να κάνουν ουρά έξω από τα εστιατόρια της αλυσίδας για να εξασφαλίσουν ένα Χριστουγεννιάτικο γεύμα σε… κουβά.

Αυστρία: Φοβού τον… Krampus
Αν νομίζατε ότι το να μπουν στη «μαύρη» λίστα του Άγιου Βασίλη (ή Άγιου Νικόλα για τ
Keywords
Τυχαία Θέματα