Πασχαλιάτικες συμβουλές από την ένωση καταναλωτών

Τι πρέπει να προσέξετε για καλές γιορτέςΕνόψει των εορτών του Πάσχα, η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, δίνει, στη δημοσιότητα πληροφορίες, που αφορούν τα κύρια πασχαλινά είδη, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές, τι να αγοράζουν και τι να αποφεύγουν.

Κρέατα: Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο), υποχρεωτικά, πρέπει να φέρει σφραγίδες, στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών, οι οποίες δηλώνουν ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Τα εντόπια και τα προερχόμενα, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμπεριλαμβανομένης
της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, έχουν σφραγίδα, με χρώμα τυρκουάζ που αναγράφεται η χώρα προέλευσης. Τα Ελληνικά έχουν το σήμα HELLAS ή EL ή GR . Τα προερχόμενα από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν σφραγίδα με χρώμα καστανό όπου αναγράφεται το όνομα της χώρας προέλευσης. Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία ( από 2 – 4ο C ) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί μολύνεται από σκόνες, έντομα και αλλοιώνεται από τη θερμοκρασία.

Βαφές αυγών: Αν η βαφές του εμπορίου περάσουν στο εσωτερικό του αυγού, δεν το καταναλώνουμε. Χρησιμοποιούμε φυσικές βαφές από παντζάρια, κρεμμύδια, κόκκινο λάχανο, ή βιολογικές βαφές. Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 24 ώρες πριν το βάψιμο για να μην ραγίσουν.

Έτοιμα βαμμένα αυγά: Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε έτοιμα βαμμένα αυγά διότι δεν είναι γνωστή ούτε τη ποιότητα τους ούτε η βαφή που χρησιμοποιήθηκε.

Αυγά: Τα αυγά που αγοράζουμε δεν πρέπει να ραγισμένα και δεν πρέπει να πλένονται πριν μπουν στο ψυγείο γιατί αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους. Η τοποθέτηση τους πρέπει να γίνεται στις αυγοθήκες του ψυγείου μας, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα γιατί δεν είναι σπάνια επιμόλυνση τους με το μικρόβιο της σαλμονέλας. Να γίνεται καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αυγών.

Σοκολατένια αυγά. Διαβάζουμε την ετικέτα αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της καθώς και την ημερομηνία λήξης. Μη δίνετε σε παιδιά κάτω των 3 ετών σοκολατένια αυγά, που περιέχουν παιχνίδια σε μικρά κομμάτια.

Τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός εποχής (ντομάτες κλπ), είναι επιβαρυμένα από λιπάσματα και χημικά, είναι ακριβά και άνοστα .

Βεγγαλικά: Εκατόν πενήντα παιδιά κάθε χρόνο διακομίζονται στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων εξαιτίας σοβαρών ατυχημάτων που προκαλούνται από δυναμιτάκια, κροτίδες, βεγγαλικά και άλλα παρόμοια είδη. Τα «φονικά» αυτά όπλα είναι συνήθως παράνομα, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας και πωλούνται κυρίως από πλανόδιους πωλητές. Οι αρχές πρέπει να εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά και οι γονείς στα παιδιά τους.

Παιχνίδια: Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το σήμα συμμόρφωσης «CE» τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα, τις ηλικίες για τις οποίες προορίζονται. Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια, που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Δεν επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις αλλά να επιλέγουμε παιχνίδια που προάγουν την ευρηματικότητ
Keywords
Τυχαία Θέματα