Ραδιενέργεια και πέρα από τη ζώνη εκκένωσης






Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν όχι μόνο εντός αλλά και έξω από την ζώνη εκκένωσης των 30 χιλιομέτρων πέριξ του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Σε ερώτηση, εάν οι ιαπωνικές αρχές θα μελετήσουν την επέκταση της ζώνης εκκένωσης ο αξιωματούχος της ΙΑΕΑ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία απάντησε: "Θα πρέπει να γίνει μια μελέτη επ' αυτού".

Την Κυριακή σε ακτίνα 58 χιλιομέτρων από τον κατεστραμμένο σταθμό της Φουκουσίμα
καταγράφηκε ραδιενέργεια που έφτανε στα επίπεδα των 5,7 μικροσίβερτ την ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι η έκθεση των πολιτών σε αυτά επί επτά ημέρες θα φτάσει στην μάξιμουμ έκθεση σε ραδιενέργεια επιπέδου ενός μιλισίβερτ, με βάση τους κανόνες της ΙΑΕΑ.

Στο μεταξύ η TEPCO η Ιαπωνική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι μετρήθηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας και στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στη Φουκουσίμα. Μέχρι στιγμής τα επίπεδα αυτά δεν είναι τόσο υψηλά ώστε να προκαλούν άμεσο κίνδυνο, σύμφωνα με την εταιρεία που εκπρόσωπός της ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "για να φτάσει κάποιος να μολυνθεί με ένα μιλισίβερτ θα πρέπει να πίνει από το νερό αυτό για ένα ολόκληρο χρόνο".

Αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στο οποίο νωρίτερα γκρίζος καπνός έβγαινε από τον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο 3, ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας. Η Tokyo Electric Power Co, διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου, ανακοίνωσε πως ορισμένοι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το κτίριο του συγκεκριμένου αντιδραστήρα, ο οποίος έχει υποστεί τις σοβαρότερες ζημιές μετά τον σεισμό.

Παράλληλα, η πίεση στον αντιδραστήρα 3, στον πιο κατεστραμμένο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφήσουν να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα ποσότητα ραδιενεργού νέφους, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση και να αποφευχθεί η πιθανότητα έκρηξης.

Οι γραμμές ηλεκτροδότησης συνδέθηκαν και στους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία TEPCO. Οι τελευταίοι αντιδραστήρες που συνδέθηκαν ήταν οι Νο3 και Νο4, που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως η TEPCO ενημέρωσε, δύο εβδομάδες πριν από το σεισμό, την ιαπωνική αρχή ασφαλείας για τα πυρηνικά ότι δεν πραγματοποίησε ορισμένες από τις προγραμματισμένες επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα