Στα ελληνικά φαρμακεία το χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας




Ένα χάπι για την ύφεση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣκΠ) μπορούν από χθες να λαμβάνουν οι ασθενείς στην Ελλάδα. Η νέα αγωγή συνταγογραφείται από όλα τα Ταμεία και διατίθεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση του πάσχοντος. Για να πάρει άδεια κυκλοφορίας το νέο φάρμακο εκπονήθηκε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών που διήρκεσε έξι χρόνια και συμμετείχαν 3.000 ασθενείς.

Από αυτές, φάνηκε πως είναι αποτελεσματικό στη
μείωση των υποτροπών, τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας από τη νόσο και τον αριθμό των εγκεφαλικών βλαβών που εντοπίζονται μέσω μαγνητικής τομογραφίας. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που είχαν όσοι δοκίμασαν το νέο φάρμακο ήταν πονοκέφαλος, διάρροια, πόνος στη μέση και βήχας, ενώ για κάποιος ασθενείς το φάρμακο ήταν «δυνατό» για το συκώτι.

Η κυκλοφορία του Gilenya στην Ελλάδα γίνεται μετά από τη διάθεσή του στις ΗΠΑ (το 2010), τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Γερμάνια κ.ά. Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο μιας νέας κατηγορίας δραστικών ουσιών που ονομάζονται «τροποποιητές του υποδοχέα της φωσφορικής σφιγγοσίνης-1».

«Περισσότερα από 500.000 άτομα στην Ε.Ε. ζουν με την σκλήρυνση κατά πλάκας, μια εκφυλιστική νευρολογική πάθηση που ενέχει την απρόβλεπτη, εφ’ όρου ζωής επιδείνωση σύνθετων συμπτωμάτων», σχολίασε ο John Golding, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (EMSP). Η ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από ΣΚΠ είναι συχνά κακή, χαμηλότερη σε μέσο όρο από τα άτομα με άλλες χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης και η επιληψία. Σχεδόν το 85% των ατόμων που πάσχουν από ΣΚΠ ταλαιπωρούνται από χρόνια κόπωση, ανεξαρτήτως της αναπηρίας ή της κλινικής πορείας τους, γεγονός που διαταράσσει την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητά τους, ενώ περίπου οι μισοί καταφεύγουν στη χρήση αναπηρικής καρέκλας μέσα σε 20 χρόνια από την εκδήλωση της νόσου.
Keywords
Αναζητήσεις
gilenya ellinika
Τυχαία Θέματα