Θα δημοσιοποιηθούν απόρρητα έγγραφα για Κύπρο

Ανάμεσα στα απόρρητα έγγραφα που αναφέρονται σε περιόδους απελευθερωτικών κινημάτων σε πρώην βρετανικές αποικίες και τα οποία θα δημοσιοποιηθούν, πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται και έγγραφα για την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο, δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών...



Η διαδικασία για το πότε και πώς αυτά θα δημοσιοποιηθούν αποτελεί ευθύνη των Εθνικών Αρχείων, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι γι’ αυτή τη διαδικασία μέχρι το στάδιο της δημοσιοποίησης
μπορεί να απαιτηθεί διάστημα μερικών μηνών. Η εκπρόσωπος, επίσης, εξήγησε ότι μιλούσε για ένα μέρος των εγγράφων στα οποία αναφερόταν με τη δήλωση του το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο Λόρδος Howell, εκπρόσωπος του Φόρειν Οφφις στη Βουλή των Λόρδων και όχι για το σύνολο των εγγράφων.

Εξάλλου, κατά τη προχθεσινή πρώτη μέρα της ακρόασης, στο Ανώτατο Δικαστήριο, της προσφυγής τεσσάρων Κενυατών, για καταβολή αποζημίωσης για τα βασανιστήρια στα οποία είχαν υποβληθεί τη περίοδο του κινήματος των Μάου—Μάου, απεκαλύφθη ότι ανάμεσα σ’ αυτά ήταν, όπως ισχυρίζονται, το μαστίγωμα, ο ξυλοδαρμός, η σεξουαλική κακομεταχείριση και ο ευνουχισμός. Οι τέσσερις αιτητές, Ndicu Mutua, Paulo Nzili ,Wambugu Wa Nyingi και Jane Muthon Mara, όλοι στα 70 ή στα 80 τους, δεν αποβλέπουν στην ανάξεση παλαιών πληγών, είπε ο δικηγόρος τους Martyn Day. «Είναι επιβεβλημένο για την κυβέρνηση», είπε, «να συμπεριφερθεί σε τέτοιους ανθρώπους με τον αναγκαίο σεβασμό και την αξιοπρέπεια που δικαιούνται».

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, ο Μούτουα και ο Νζίλλι είχαν ευνουχισθεί, ο Ντίγκι είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι σημείου που έχασε τις αισθήσεις του και η Μάρα είχε υποβληθεί σε απερίγραπτη σεξουαλική κακομεταχείριση. Σε μαρτυρία του, ο καθηγητής Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, David Anderson, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να διαβάσει μερικά από τα έγγραφα, είπε ότι σε τηλεγράφημα του προς τον Υπουργό Αποικιών ημερομηνίας 17 Ιανουαρίου 1955, ο τότε κυβερνήτης της Κένυα, Sir Evelyn Baring, ομολογούσε για φόνο κρατουμένων και ότι μερικοί απ’ αυτούς κάηκαν ζωντανοί. Σύμφωνα με την Guardian, ανάμεσα σ’ εκείνους που είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια στην Κένυα ήταν και ο πάππος του Αμερικανού Προέδρου, Hussein Onyango Obama, o οποίος είχε υπηρετήσει στο βρετανικό στρατό στη Βούρμα. Επέστρεψε στη Κένυα και στη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα κατηγορήθηκε ότι ανήκε στο κίνημα των Μάου Μάου.

Η δίκη, με Δικαστή τον McCombe, αναμένεται να διαρκέσει μερικές βδομάδες.
Keywords
Τυχαία Θέματα