Το άλυτο μυστήριο της Ιεράς Σινδόνης

Οι μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίαςΤο μυστήριο με την αυθεντικότητα της Ιεράς Σινδόνης κρατάει αιώνες. Το κομμάτι υφάσματος που φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού στον καθεδρικό ναό του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο της Ιταλίας έχει χωρίσει πιστούς και επιστήμονες σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, με τους πρώτους να υποστηρίζουν ότι πρόκειται όντως για το σάβανο που τύλιξε το άψυχο σώμα του Ιησού μετά την Αποκαθήλωση και τους δεύτερους να μιλούν για ανθρώπινο δημιούργημα.

Από την πρώτη επίσημη αναφορά
στην Ιερά Σινδόνη, η οποία τοποθετείται το 1204 μ.Χ, το μυστήριο γύρω από αυτή συνεχίζει να συναρπάζει πολλούς, ενώ καμία έρευνα δεν έχει καταφέρει να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Το μυστήριο της Ιεράς Σινδόνης

Η Σινδόνη, που έχει διαστάσεις 4,4 επί 1,2 μέτρα έχει πάνω της αποτυπωμένη με παράξενο τρόπο, σαν αρνητικό φωτογραφίας, την εικόνα ενός σταυρωμένου άνδρα που πιστεύεται ότι είναι ο Χριστός. Γύρω από το κεφάλι, υπάρχει κάτι που φαίνεται ως σημάδια από αγκάθινο στεφάνι. Όλο το ξεθωριασμένο και φθαρμένο αυτό κομμάτι υφάσματος φέρει κηλίδες αίματος, ενδεικτικές όπως λένε πολλοί πιστοί, της σταύρωσης του Χριστού.



Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο Απόστολος Πέτρος πήρε μαζί του τη Σινδόνη από την Ιερουσαλήμ, στην Έδεσσα (σήµερα Ούρφα στην Τουρκία) .

Το Δεκαπενταύγουστο του 944 µ.Χ μεταφέρεται πανηγυρικά σε παρεκκλήσι του Ιερού Παλατιού στην Κωνσταντινούπολη. Τα ίχνη της ξαναβρίσκονται στο Λιρέ, στο παρεκκλήσι του κόµη Γοδεφρίδου του Σαρνί, που το απέκτησε ίσως από τους Ναΐτες Ιππότες μετά τη Δ' Σταυροφορία. Από τους Σαρνί μεταφέρεται στον Οίκο της Σαβοίας στο Σαµπερί και από εκεί στο Τορίνο. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κληρονόμησε την Ιερά Σινδόνη το 1983 από τον τελευταίο Ουµβέρτο τον Β'.



Τα αποτελέσματα του 1988 προκάλεσαν σάλο

Το 1988, ο Αρχιεπίσκοπος του Τορίνο, Aναστάμo Μπαλεστρέρο, επιτρέπει σε ερευνητές από την Οξφόρδη, τη Ζυρίχη και το Τάκσον στην Αριζόνα να πάρουν μερικά τετραγωνικά εκατοστά της Σινδόνης και νήματα για να τα μελετήσουν. Οι επιστήμονες ήταν κατηγορηματικοί. Το ύφασμα αυτό προερχόταν από την χρονική περίοδο 1260 έως 1390.



Πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι είναι απάτη, που πιθανώς που έγινε για την εξασφάλιση αφιερωμάτων και χρημάτων από τους προσκυνητές του μεσαίωνα. Πώς μπορεί να είναι το ύφασμα που κάλυψε το σώμα του Χριστού εάν δημιουργήθηκε 12 αιώνες μετά το θάνατό του;

Νέα έρευνα ανατρέπει και πάλι τα δεδομένα

Το… μυστήριο ωστόσο συνεχίστηκε καθώς αποκαλύφθηκε ότι οι ερευνητές μελέτησαν ένα κομμάτι που είχε προστεθεί μετέπειτα και πως τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μολυσμένα.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που διενήργησε ένας συνταξιούχος χημικός του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Αλαμος στο Νέο Μεξικό, ο Ρέιμοντ Ρότζερτς- εξετάζοντας τόσο το δείγμα του 1988, όσο και ένα δεύτερο- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παλαιότητα της Σινδόνης είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί το σάβανο τ
Keywords
Τυχαία Θέματα