Υπέρ της χρηματοδότησης ολόκληρου του ελληνικού χρέους ο Άξελ Βέμπερ


Τι υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank στη WSJΗ συνολική διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, καθώς τα απανωτά πακέτα σωτηρίας οδηγούν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και την ευρωζώνη σε διάλυση, προτείνει με συνέντευξη του στην Wall Street Journal ο Άξελ Βέμπερ.

«Σε τελική ανάλυση η επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους θα πρέπει να αντιμετωπίσει το συσσωρευμένο, απλήρωτο ποσό του χρέους και
ως προς αυτό υπάρχουν, δυστυχώς, μόνο πολύ συγκεκριμένες λύσεις: είτε κήρυξη πτώχευσης είτε μερική διαγραφή είτε εγγύηση για το σύνολο του απλήρωτου χρέους», δήλωσε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν με ποια λύση θα πορευτούν, αλλά η τρέχουσα αποσπασματική προσέγγιση των επαναλαμβανόμενων προγραμμάτων βοήθειας οδηγεί αναπόφευκτα στην τελευταία λύση», τονίζει ο κ. Βέμπερ. «Σε κάποια στιγμή θα πρέπει να διαγράψεις ζημιές και να επανεκκινήσεις το σύστημα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα προέβλεψε ότι η ελληνική κρίση δανεισμού θα διαρκέσει περισσότερα από 30 χρόνια και όχι τρία έως πέντε όπως έχουν εκτιμήσει αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Πρόκειται για ένα βαθύ, δημοσιονομικό και δομικό πρόβλημα το οποίο πιθανότατα θα χρειαστεί έναν ορίζοντα πέραν της 30ετίας για να επιλυθεί. Τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη για να επιλύσει αυτό το ζήτημα είναι πολύ πιο βαθιά και δεν επαρκούν τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια ρευστότητας», δήλωσε στην αμερικάνικη εφημερίδα ο κ. Βέμπερ.
Keywords
Τυχαία Θέματα