ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ | Τελικός για την Τουρκία; Τελικός και για την Ελλάδα

Αυτά που είδαμε από την Τουρκία ως τώρα είναι προτιμότερο να τα ξεχάσουμε... Γιατί στον τελικό του Σαββάτου, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε μια εντελώς διαφορετική ομάδα.

Η Τουρκία που εμφανίστηκε στα ματς με Φινλανδία ήταν για γέλια και για κλάματα. Το γνωρίζουν και οι ίδιοι, το ξέρουν και στην Τουρκία, γι αυτό και πέφτει πολύ... κράξιμο στη γειτονική χώρα. Τα σχόλια που γίνονται για την Εθνική τους ομάδα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, ο Τούρκογλου και η παρέα του βρίσκονται σε πολύ άβολη θέση.

Μπορεί να μεταμορφωθεί η Τουρκία μέσα σε δύο ημέρες; Κατ' αρχάς

το ρεπό της Παρασκευής τους επιτρέπει να ανασυνταχθούν και να προετοιμαστούν για τον δικό τους τελικό στο Ευρωμπάσκετ. Αν χάσουν επιστρέφουν σπίτι τους αποτυχημένοι γνωρίζοντας πως θα ακούσουν πάρα πολλά. Συνεπώς το κίνητρο απέναντι στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από κάθε φορά. Και με δεδομένο ότι υπάρχουν παίκτες ποιότητα στην Τουρκία, ικανοί να πάρουν ένα παιχνίδι μόνοι τους, εξηγεί σε μέγιστο βαθμό τη δυσκολία της αναμέτρησης.

Διότι η Τουρκία δεν είναι η Ρωσία. Η Τουρκία δεν ήρθε αποδεκατισμένη, έχει τα αστέρια της στη σύνθεσή της. Απλά έχει τεράστιο πρόβλημα στα γκαρντ και δεν παίζει ως ομάδα. Ο καθένας κοιτάζει περισσότερο τον εαυτό του και λιγότερο το σύνολο. Οταν όμως μια ομάδα βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού - όπως σωστά είπε ο Κώστας Παπανικολάου - αφήνει στην άκρη τους εγωισμούς.

Γι αυτό το ματς του Σαββάτου είναι ίσως το πιο δύσκολο και καθοριστικό για την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ. Με νίκη η Ελλάδα εξασφαλίζει την πρόκριση στους "12" και θέτει τις βάσεις για να φτάσει και στους "8", με ήττα μπλέκει σε μεγάλες περιπέτειες. Γιατί ακόμα κι αν κάνουμε το επόμενο βήμα, θα είναι δύσκολα τα πράγματα εν όψει της δεύτερης φάσης.

Μέχρι εκεί, όμως, υπάρχει δρόμος. Το ζητούμενο είναι να δει και η Εθνική ως τελικό το παιχνίδι με την Τουρκία. Οχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί έτσι είναι. Φυσικά και αν η Ελλάδα παίξει στο μάξιμομ, δεν έχει κανένα φόβο. Αν όμως χαλαρώσει ή πιστέψει ότι έχει απέναντι μια διαλυμένη ομάδα, θα χάσει και θα τρέχει να συμμαζέψει τα πράγματα.

Εννοείται πως σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα θα παίξει η συμμετοχή ή όχι του Βασίλη Σπανούλη, αλλά η Ελλάδα δεν έγινε ξαφνικά η ομάδα του ενός. Ο Σπανούλης είναι ίσως ο καλύτερος παίκτης του Ευρωμπάσκετ, αλλά η Εθνική έχει πολλές λύσεις. Δεν ζήτησε κανείς από την Ελλάδα να παρει το Ευρωμπάσκετ χωρίς τον ηγέτη της, όμως από την άλλη σε ένα ματς μπορεί να καλυφθεί το κενό. Ποιότητα υπάρχει κι ας υπάρχουν ποσοτικό πρόβλημα στην περιφέρεια.

Κι αν τα βάλουμε κάτω, η Τουρκία καλύτερους γκαρντ από τους δικούς μας δεν έχει. Ο Γκιουλέρ είναι κατά συνθήκη πλέι μέικερ, ο Αρσλάν δεν είναι 100% έτοιμος, ο Μπαλμπάι είναι ρολίστας. Ο Ζήσης και ο Σλούκας έχουν ποιότητα και προσωπικότητα, δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν, αρκεί να παίξουν το μπάσκετ που ξέρουν...

Keywords
Τυχαία Θέματα