ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ | Λείπει η "βασίλισσα" από την Α1

Το Σάββατο που μας πέρασε, παρακολούθησα το παιχνίδι της ΑΕΚ με το Λαύριο, στο κλειστό της ΝΗΑΡ ΗΣΤ στη Καισαριανή. Στο κρύο και άδειο από κόσμο κλειστό (ήταν «κεκλεισμένων των θυρών» λόγω της τιμωρίας της ΑΕΚ), η «βασίλισσα» δυσκολεύτηκε απέναντι στη ψηλή και έμπειρη ομάδα του Χρήστου Σερελή και χρειάστηκε να περάσουν 36 λεπτά μέχρι να βρει λύση στην ζώνη 2-3 του Λαυρίου.

Νίκησε

βέβαια, συνεχίζοντας το σερί της (8 – 0), και επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη δήλωση του Δήμου Ντικούδη ότι η φετινή ΑΕΚ κτίστηκε για να κάνει πρωταθλητισμό στην Α2.

Πράγματι, έτσι δείχνει. Έχει βάθος στον πάγκο της, έχει εμπειρία και 3 – 4 σταθερές στο παιχνίδι της που θα την ξελασπώσουν αν κάτι πάει στραβά. Από του χρόνου μάλιστα ( 4/01/2014) θα έχει και τον 6ο παίκτη στο πλευρό της, αν βέβαια το Ολυμπιακό ακίνητο της Ζωφριάς, αποκτήσει σύστημα πυρόσβεσης(μιλάμε για 4 πυροσβεστήρες και μια μάνικα,γιατί αυτά έχει το κλειστό της Καισαριανής) . Διότι γι’ αυτό το λόγο έχει παίξει τους 3 από τους 4 αγώνες εντός έδρας στη Καισαριανή. Ας αφήσουμε όμως για λίγο αυτή την ιλαροτραγωδία με την επιτροπή αξιολόγησης αθλητικών εγκαταστάσεων και ας επιστρέψουμε στην ΑΕΚ.

Σαφώς και ξεχωρίζει στην Α2 και εκτός απροόπτου θα ανέβει την κατηγορία.

Όμως από εκεί αρχίζουν τα δύσκολα για τον Κοτσάτο και τη διοίκηση.

Αυτή η ΑΕΚ ως είναι, δεν μπορεί να σταθεί όπως ορίζει το όνομα, η φανέλα και η ιστορία της στην Α1.

Από το ρόστερ της 4 – 5 το πολύ παίκτες είναι επιπέδου Α1: Καράμπουλας, Τσιάκος, Γκιζόγιαννης, Πολυτάρχου και ο Νίκολιτς. Από τους νεαρούς πρέπει να κρατήσει δύο (Παπαντωνάκο και Δρόσο) και από εκεί και μετά χρειάζονται πέντε καλοί ξένοι και τουλάχιστον 3 - 4 (σχετικά) έμπειροι παίκτες επιπέδου Α1.

Άρα το budget θα πρέπει να «εκτιναχθεί» πάνω από το 1,5 εκατομμύριο προκειμένου να είναι εφικτός ο στόχος μιας θέσης 6 -8, η είσοδος στα play offs και ενδεχομένως το Eurocup. Αν όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά, επαναλαμβάνω μιλάμε για την ΑΕΚ. Τέως πρωταθλήτρια. Κακά τα ψέματα. Λείπει η «βασίλισσα» από την Α1.

Υπάρχει επίσης και κάτι άλλο. Μετά το σοκ της πτώσης της «βασίλισσας» στην Α2 το 2011(και στη β’ εθνική το 2012), η τότε διοίκηση της ομάδας θα μπορούσε να σκεφθεί διαφορετικά. Το ίδιο και η τωρινή διοίκηση, αφού η φετινή Α2 είναι πιο εύκολη από την περυσινή. Έχει πλην της ΑΕΚ 2 -3 δυνατές ομάδες. Ήταν πρώτης τάξης ευκαιρία να είχε μαζέψει (από το 2011 τουλάχιστον) νεαρούς ταλαντούχους παίκτες, που θα τους δινόταν η ευκαιρία να παίξουν. Αν δε το κάνεις όταν είσαι στην Α2 ή στη β’ εθνική, πότε θα το κάνεις ως ομάδα; Αντί λοιπόν για τέσσερις θα μπορούσε να είχε 7-8 ελπιδοφόρους παίκτες και με 4-5 απ’ αυτούς θα έκτιζε την νέα ΑΕΚ.

Γνωρίζω καλά ότι είναι δύσκολο να μαζέψεις νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες, αφενός λόγω των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Πανιωνίου που καιροφυλακτούν αλλά και διότι οι παράγοντες των ομάδων που έχουν ταλέντα, προσπαθούν με μια τέτοια μεταγραφή να εισπράξουν όσα τους λείπουν.

Όμως όταν είσαι ΑΕΚ πουλάς και το όνομά σου και βρίσκεις τρόπο να κάνεις δικό σου το ταλέντο που θέλεις.

Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος της ΑΕΚ σε μια τέτοια περίπτωση θα έδινε την πίστωση χρόνου που χρειάζεται.

Τέλος για τον never nervus Βαγγέλη Ζιάγκο. Γέννημα –θρέμμα της ΑΕΚ, έχει κάνει το «αγροτικό» του στα παιδικοεφηβικά, ανέλαβε στη δυσκολότερη περίοδο και τα καταφέρνει μια χαρά. Με τον Δέσπο και τον Φαλέκα παίζει (72 χρονών και οι 2 μαζί) και έχει την ομάδα πρώτη και αήττητη. Όταν ακούω στα πηγαδάκια από τους συντάκτες της ΑΕΚ, να φαντάζονται τον κάθε λογής – ιτς στον πάγκο, σκέφτομαι ότι κάπως έτσι έλεγαν και στον Πανιώνιο πριν λίγα χρόνια( Τριφούνοβιτς – Μάρκοβιτς) και τελικά με τον Μπαρτζώκα και φέτος με τον Σφαιρόπουλο έγιναν η τρίτη δύναμη στην Ελλάδα.

ΥΓ. Για την επιτροπή αξιολόγησης αθλητικών εγκαταστάσεων έχω πει πολλά στο ραδιόφωνο. Δεν είναι η ώρα και ο τόπος να το αναλύσουμε. Στέκομαι όμως μόνο στην εξής απλοϊκή σκέψη. Το κλειστό γυμναστήριο της Ζωφριάς είναι Ολυμπιακό ακίνητο. Εκεί έγιναν τα αγωνίσματα του τζούντο και της πάλης το 2004. Τα παρακολούθησαν συνολικά 48.000 θεατές, πληρώνοντας από 25- 50 ευρώ εισιτήριο. Αφού η επιτροπή το έκρινε ακατάλληλο, προφανώς 48.000 άνθρωποι 7 χρόνια πριν, πήγαν ρισκάροντας τη ζωή τους και παρακολούθησαν τα ολυμπιακά αγωνίσματα, το ίδιο και οι αποστολές των ομάδων και οι ολυμπιονίκες αθλητές !

Ευτυχώς τότε ήμουν στο Ελληνικό και το ΟΑΚΑ για το τουρνουά του μπάσκετ και γλίτωσα τη ζωή μου…

Δημοσθένης Τσάντης

Keywords
Τυχαία Θέματα