ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ | Τώρα ο Πρίντεζης, πάντα ο Χάινς

Στα πλέι οφ μετράει μόνο η νίκη. Τίποτα άλλο. Δεν παίζει ρόλο ούτε η απόδοση, ούτε η διαφορά, ούτε τα ποσοστά ευστοχίας. Και ισχύει ένας κανόνας απαράβατος. Κάθε ματς είναι ξεχωριστό και ό,τι έγινε πριν, δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα γίνει και μετά.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έκανε το πρώτο βήμα. Φυσικά και δεν εντυπωσίασε με την εμφάνισή του, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι προτιμότερες οι δύσκολες νίκες. Οχι οι εύκολες που εφησυχάζουν, αλλά οι περιπετειώδεις που σε κρατούν σε εγρήγορση. Βοηθούν να

αναζητήσεις τα λάθη, να τα διορθώσεις και να μην πιστέψεις σε κάτι εικονικό. Πιο τρανό παράδειγμα από τα πλέι οφ του 2011 για τους ερυθρόλευκους δεν υπάρχει. Οταν συνέτριψαν στο πρώτο ματς της Σιένα, ξεσήκωσαν θύελλα ενθουσιασμού, αλλά οι πρόωροι πανηγυρισμοί, κόστισαν δύο μέρες μετά.

Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 και δεν μπορεί να μην είναι ευχαριστημένος. Εστω κι αν επιθετικά δεν ήταν καλός. Εστω κι αν ο Σπανούλης αναγκάστηκε να παίξει 38 λεπτά και ίσως να μην αντέξει στους ίδιους ρυθμούς στο δεύτερο παιχνίδι. Κάθε φορά οι πρωταθλητές Ευρώπης βρίσκουν έναν πρωταγωνιστή για να σηκώσει το βάρος στην επίθεση και να κάνει τη διαφορά. Στον... τελικό με την Χίμκι την περασμένη Πέμπτη ήταν ο Παπανικολάου. Στο πρώτο παιχνίδι με την Εφές ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης, στο καλύτερο φετινό του παιχνίδι. Στο επόμενο ίσως να είναι κάποιος άλλος. Ισως όμως στο επόμενο ματς να μην φτάνει μόνο ένας... Να χρειάζεται επιπλέον επιθετική βοήθεια ο Ολυμπιακός. Θα είναι ο Σπανούλης που στην προκειμένη μοίρασε, αλλά δεν σκόραρε; Θα είναι ο Σλούκας που έμεινε άποντος και ο Μπαρτζώκας τον κράτησε στον πάγκο σε όλο το δεύτερο ημίχρονο; Ο Περπέρογλου, ο Λο, ο Αντιτς; Κανείς δεν περισσεύει σε αγώνες πλέι οφ και το επόμενο ματς ίσως είναι και το πιο σημαντικό για τον Ολυμπιακό. Αν κάνει το 2-0, δεν χάνει με τίποτα την πρόκριση στο φάιναλ φορ.

Φυσικά και η δεύτερη νίκη δεν είναι εύκολη, παρότι η Εφές δεν πείθει. Παρότι ο Ολυμπιακός την εγκλώβισε με την εξαιρετική του άμυνα. Οι Τούρκοι έχουν σπουδαίους παίκτες, ικανούς να κάνουν τη διαφορά σε ένα ματς, αλλά όσο παίζουν ατομικά και όχι ομαδικά, οι ερυθρόλευκοι θα έχουν τον πρώτο λόγο; Θα έχουν πάλι 1/19 τρίποντα, μπορεί εύκολα να αναρωτηθεί κανείς; Οχι είναι η απάντηση... Αλλά και ο Ολυμπιακός έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στην επίθεση. Και πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο, ώστε να μην έχει πρόβλημα απέναντι στις διάφορες άμυνες της Εφές. Και κυρίως τη ζώνη...

Ομως ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να ξεχάσει την άμυνα για χάρη της επίθεσης. Στην άμυνα στηρίχθηκε και έκανε το 1-0. Αλλωστε και ο κόσμος αποθέωσε περισσότερο έναν παίκτη που δεν ήταν καλός στο σκοράρισμα, αλλά τα έδωσε όλα στην άμυνα και στα ριμπάουντ. Το ΣΕΦ δεν ξεσηκώθηκε σε κανένα καλάθι, όσο στο επιθετικό ριμπάουντ του Χάινς που ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα 25'' πριν από το τέλος. Οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται 12 Χάινς σε κάθε ματς, να παλεύουν σε κάθε φάση και να μην παραδίδονται ποτέ... Ετσι, το ταξίδι στο Λονδίνο δεν θα χαθεί, ακόμα κι αν δεν βελτιωθούν τα ποσοστά ευστοχίας... Σε κάθε αγώνα ο πρωταγωνιστής, ο σκόρερ, μπορεί να διαφέρει. Ομως ο μαχητής Χάινς δεν αλλάζει ποτέ.

ΥΓ: Το ΣΕΦ ήταν σχεδόν γεμάτο... Και για πρώτη φορα φέτος στην Ευρωλίγκα, δημιουργήθηκε ατμόσφαιρα που βοήθησε πραγματικά τον Ολυμπιακό. Με φωνές, τραγούδια και ποτέ γκρίνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα