ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ | Το αντίδοτο στη... μαύρη μαγεία!

Λένε πως αν δεν μπορείς να νικήσεις τον εχθρό, τον πολεμάς με τα δικά του όπλα κι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητές σου να κάνεις την ανατροπή και να αλλάξεις τα δεδομένα, κάτι που αποφάσισε να κάνει φέτος ο Ολυμπιακός.

Οι περσινοί τελικοί της Α1 είχαν επιβλητικό "πράσινο" χρώμα, με τον Παναθηναϊκό να θριαμβεύει δις στο ΣΕΦ και να κατακτά το πρωτάθλημα με "sweep", ενώ λίγο καιρό νωρίτερα

είχε "σηκώσει" και το Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Πρωταθλητής Ευρώπης, Ολυμπιακός, έμεινε χωρίς εγχώρια κούπα, κάτι που δεν άρεσε σε κανέναν στο μεγάλο λιμάνι και ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τους συνεργάτες του έδωσαν έμφαση στην καταπολέμηση της... μαύρης μαγείας.

Οι Στεφάν Λάσμε και Τζέιμς Γκιστ (σε αυτούς προστέθηκε φέτος και ο Μάικ Μπατίστ) είχαν αλλάξει τις ισορροπίες με το... εναέριο παιχνίδι τους και ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Ολυμπιακού είχε ως βασικό άξονα την απόκτηση παικτών με δύναμη και πλούσια αθλητικά προσόντα.

Οι Μπράιαντ Ντάνστον, Σέντρικ Σίμονς και Μπρεντ Πέτγουεϊ αποκτήθηκαν για να αποτελέσουν τα αντίδοτα στη... μαύρη μαγεία του "εξάστερου" και σε πρώτη φάση αποδείχτηκαν άκρως αποτελεσματικά.

Η απώλεια του Κάιλ Χάινς ήταν τεράστια, όμως ο Ντάνστον έδωσε πράγματα που υπήρχαν πέρυσι, όπως κάποια που απουσίαζαν, καθώς διαθέτει απίστευτη δύναμη, ικανότητα να βγαίνει σωστά στις αλλαγές στα σκριν, σωστή αντιμετώπιση στο αντίπαλο post-up παιχνίδι και φυσικά μεγάλη έφεση στο αμυντικό ριμπάουντ (αχίλλειος φτέρνα πέρυσι). Παράλληλα, όταν βρει ρυθμό στην επίθεση θα μπορεί να δίνει πόντους είτε με πλάτη, είτε με πικ εν ρολ.

Ο Σίμονς έπαιξε λίγο, όμως ήταν εμφανής η χρησιμότητά του, παρά το άγχος που είχε στις κινήσεις του. Δεν εκβίασε προσπάθειες, ήταν αποτελεσματικός στα ριμπάουντ και η αδυναμία του έγκειται στα αργά πόδια που έχει, κάτι που ισοσκελίζεται από τις ανελέητες "δαγκωνιές" που ρίχνει στους αντιπάλους του που τολμούν να πλησιάσουν τη ρακέτα του Ολυμπιακού.

Όσο για τον Μπρεντ Πέτγουεϊ; Σίγουρα πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη περίπτωση παίκτη. Σε όχι και τόσο νεαρή ηλικία πραγματοποίησε ένα τεράστιο άλμα στην καριέρα του και ήρθε στον Πειραιά για να καλύψει το κενό του Πέρο Άντιτς, με στόχο να προσφέρει τη σταθερότητα που δεν παρείχε ο Σκοπιανός φόργουορντ.

Συν τοις άλλοις, πρέπει να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις περιστροφές στην άμυνα και να αναδείξει τα γρηγορότερά του πόδια στα... ένας εναντίον ενός με τους κοντούς μετά από τις αλλαγές στα σκριν.

Σίγουρα υστερεί σε σχέση με τον Πέρο στο μακρινό σουτ και στο δυναμικό hedge-out, όμως αν μπει καλύτερα στο πνεύμα του Ολυμπιακού θα κάνει... παπάδες χάρη στα ουκ ολίγα χαρίσματά του.

Στο δια ταύτα... Το πρώτο crash-test ήταν θετικό (με πολλά περιθώρια βελτίωσης) για τα... ιπτάμενα μέλη της φροντ λάιν του Ολυμπιακού, που μπορεί να κινήθηκαν στα... ρηχά επιθετικά με μόλις 8 πόντους συνολικά, όμως "σκέπασε" σε μεγάλο βαθμό το καλάθι και "έκοψε" τις alley oop συνεργασίες του Δημήτρη Διαμαντίδη με τους Στεφάν Λάσμε και Τζέιμς Γκιστ...

Ακόμα και ο Αντώνης Φώτσης δεν κατάφερε να κυριαρχήσει στον αέρα, όπως συνήθιζε σε παλαιότερα ντέρμπι. Η αμυντική τακτική του διαβασμένου Αργύρη Πεδουλάκη ήταν σωστή, καθώς υπήρχαν σωστές περιστροφές και βοήθειες σε παίκτες-κλειδιά του Ολυμπιακού.

Όμως, το πλάνο του Γιώργου Μπαρτζώκα αποδείχτηκε πολύ σοφό, καθώς όπως αναφέραμε στον πρόλογό μας, "χτύπησε" τον αντίπαλό του με τα δικά του όπλα και έδειξε πως φέτος μπορεί να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις τα εγχώρια σκήπτρα, μετά από τέσσερις σερί ήττες, που είχαν σημάνει την απώλεια δύο τίτλων...

Keywords
Τυχαία Θέματα