ΠΑΟΚ | Αυτή είναι η Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης

Η Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης θα συμμετέχει στο Eurocup της νέας περιόδου και ο ΠΑΟΚ στο περιθώριο του αφιερώματός του στις ομάδες που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση τη "συστήνει" στους φίλους του.

Το αφιέρωμα της ΚΑΕ στηΝ Σπαρτάκα Αγίας Πετρούπολης

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι φέτος και η εκπροσώπηση του Ρωσικού μπάσκετ στο Eurocup.

Η ομάδα από την Αγία Πετρούπολη, είναι από τις πιο ιστορικές ομάδες του ρωσικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ, καθώς ιδρύθηκε το 1935.

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρις ότου να καταφέρει η Spartak να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο στα μέσα της δεκαετίας του 1970, μία εποχή που ήταν μία ιδιαίτερα ισχυρή ομάδα. Έχοντας στη σύνθεσή της τον μεγάλο Aleksandr Belov, η Spartak, κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο Κυπελλούχων και έπαιξε μία ακόμη φορά στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης, κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Σοβιετικής Ένωσης κι άλλες έξι φορές ήταν στον τελικό, ενώ ήταν φιναλίστ μία φορά και στον τελικό του Κυπέλλου.

Από τον διαχωρισμό της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισε μία πτωτική περίοδος για την Spartak, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις και έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια σε μία προσπάθεια να επανέλθει σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα πέρασαν από την Spartak αρκετοί Έλληνες (ή και πολύ γνωστοί στους Έλληνες φιλάθλους) και παίκτες, αλλά και προπονητές.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Αν και ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο του Eurocup χωρίς ήττα, αλλά έφτασε ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την ουκρανική Budivelnik. Στο ρωσικό πρωτάθλημα ήταν στην 3η θέση, ενώ στην VTB League, αποκλείστηκε στη φάση των «16» από την Nizhny Novgorod.

ΤΙΤΛΟΙ

Πρωταθλήματα Σοβιετικής Ένωσης (2): 1975, 1992

Κύπελλα Σοβιετικής Ένωσης (2): 1978, 1987

Κύπελλο Ρωσίας (1): 2011

Κύπελλο Κυπελλούχων (2): 1973, 1975

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Λετονός Guntars Vetra είναι πλέον προπονητής της Spartak. Στα 46 του χρόνια, ο Vetra που για αρκετά χρόνια ήταν αντίπαλος σε μεγάλα παιχνίδια με την Εθνική μας ομάδα, φιλοδοξεί να οδηγήσει την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης στην κορυφή.

ΡΟΣΤΕΡ

Donnie McGrath (29, 1m.93, USA/IRL, Guard)

Andrei Koscheev (26, 2m.03, RUS, Forward)

Artem Yakonenko (25, 2m.05, RUS, Forward)

Aleksei Surovtsev (29, 2m.02, RUS, Forward)

Konstantin Nesterov (32, 2m.05, RUS, Forward)

Evgeny Voytyuk (22, 2m.00, RUS, Forward)

Ilia Popov (18, 2m.06, RUS, Forward)

Yaroslav Korolev (26, 2m.06, RUS, Forward)

ΓΗΠΕΔΟ: Yublieyny Sports Palace (7.700), New BC Spartak Arena (7.000)

ΧΡΩΜΑΤΑ: Κόκκινο-Άσπρο

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.bc-spartak.ru

Η SPARTAK ST. PETERSBURG ΚΑΙ Ο ΠΑΟΚ

Την σεζόν 2010-11 ο ΠΑΟΚ επρόκειτο να αντιμετωπίσει στην Spartak στην προκριματική φάση του Eurocup, αλλά τα παιχνίδια δεν έγιναν και ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε απευθείας στη φάση των ομίλων. Η ευκαιρία για το πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων επίσημο παιχνίδι χάθηκε τότε. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παίκτες που ενώνουν τον ΠΑΟΚ και στην ομάδα της Αγίας Πετρούπουλης. Μέχρι πέρσι για παράδειγμα αγωνιζόταν στην Spartak ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ενώ φέτος πήρε μεταγραφή στην ομάδα ο Donnie McGrath. Ποιοι άλλοι έχουν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες; Aleksander Bashminov, Joseph Blair, Kasib Powell, ενώ στη λίστα υπάρχει και ο προπονητής Svi Sherf.

Keywords
Τυχαία Θέματα