ΠΑΟΚ | Από το NCAA στον ΠΑΟΚ

Με αφορμή το ταξίδι του τεχνικού Διευθυντή του ΠΑΟΚ, Νίκου Σταυρόπουλου στις ΗΠΑ, η επίσημη ιστοσελίδα του "Δικεφάλου" έκανε μια αναδρομή στους παίκτες που αγωνίστηκαν στην ομάδα και είχαν περάσει από το κολεγιακό πρωτάθλημα, το NCAA.

Από την πρώτη και πιο… παλιά περίπτωση του Dick Mumma μέχρι και την τελευταία και πιο πρόσφατη περίπτωση του Deshawn Sims.

O

λευκός σέντερ Dick Mumma (με ύψος 2μ.10) αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ την περίοδο 1984-85, μόνο όμως στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας για το Κύπελλο Κυπελλούχων και μαζί με τον Billy Warner αποτέλεσαν το πρώτο δίδυμο ξένων παικτών στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ξεκίνησε από το γυμνάσιο Bedford και παρά τους πολλούς τραυματισμούς του προκάλεσε πάταγο στις ΗΠΑ τελειώνοντας με μέσο όρο 25,4 πόντους και 12 ριμπάουντ, ενώ σε ένα παιχνίδι του Bedford με το Marion Center πέτυχε 44 πόντους και πήρε 21 ριμπάουντ, μπροστά στα μάτια του φημισμένου προπονητή Bobby Knight, αλλά τελικά δεν πήγε στο κολέγιο της Ιντιάνα, αλλά στο Penn State. Από εκεί αποφοίτησε το 1984 και έγινε ντραφτ από τους Los Angeles Clippers στον δέκατο γύρο και στο νούμερo…211. Και μετά βρέθηκε στον ΠΑΟΚ. Το πρώτο του επίσημο παιχνίδι με την φανέλα του ΠΑΟΚ το έκανε στην Ουγγαρία στις 3 Οκτωβρίου 1984 και στη νίκη επί της Csepel με 99-73 πέτυχε 4 πόντους. Στο δεύτερο παιχνίδι που έγινε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 1984 στο Αλεξάνδρειο ο Mumma πέτυχε 17 πόντους στην άνετη νίκη του ΠΑΟΚ με 116-81. Συμπαίκτης με τον Dick Mumma ήταν και ο νυν τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ Νίκος Σταυρόπουλος, που τότε μάλιστα αγωνίστηκε και αυτός για πρώτη χρονιά στον ΠΑΟΚ!

Ο επόμενος παίκτης που ήρθε στον ΠΑΟΚ κατευθείαν από το κολεγιακό πρωτάθλημα ήταν ο Mike Jones, γνωστός και ως «μωρό του ελαφιού», προσωνύμιο που του αποδόθηκε λόγω του εντυπωσιακού τρόπου με τον οποίο αγωνιζόταν. Ο Jones είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο Auburn το 1988 και επιλέχθηκε στο ντραφτ του ΝΒΑ από τους Milwaukee Bucks στον τρίτο γύρο και στο νούμερο 63. Ο Jones έκανε ντεμπούτο με την φανέλα του ΠΑΟΚ στον εκτός έδρας αγώνα με την Villeurbanne και στο ίδιο παιχνίδι έπαιξε το πρώτο του επίσημο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και ο Μπάνε Πρέλεβιτς. Ηταν 12 Οκτωβρίου 1988, ο ΠΑΟΚ νίκησε την Villeurbanne με 93-83, ενώ Jones και Πρέλεβιτς πέτυχαν από 29 πόντους! Ο Jones ήταν μάλιστα ο πρώτος ξένος παίκτης του ΠΑΟΚ στην Α1, καθώς την σεζόν 1988-89 επιτράπηκε η συμμετοχή ξένων παικτών στο πρωτάθλημα. Ηταν τέτοια η παρουσία του μάλιστα, που ακολούθησε μία περίοδος όπου ο ΠΑΟΚ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για παίκτες που προέρχονταν από κολέγια.

Την επόμενη σεζόν (1989-90) ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να κάνει το «μεγάλο κόλπο» με την περίπτωση του Randy White, που είχε επιλεγεί στο νούμερο 8 του ντραφτ από τους Dallas Mavericks. Ο White ήρθε στη Θεσσαλονίκη, του επιφυλάχθηκε μία εντυπωσιακή υποδοχή, προπονήθηκε σε ένα κατάμεστο Αλεξάνδρειο, αλλά προτίμησε να παίξει στο ΝΒΑ. Τελικά ο ΠΑΟΚ επέλεξε ένα άλλο κολεγιόπαιδο στην πορεία εκείνης της σεζόν. Επρόκειτο για τον απόφοιτο του
Keywords
Τυχαία Θέματα