ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Γιανναλέτσος: "Μπορεί ακόμη και Α1 ο Εθνικός!"

Πραγματοποίησε μία απ' τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του. Ηταν αναμφίβολα από τους παίκτες που κόσμησαν με την παρουσία τους τη φετινή Γ' Εθνική. "Ντύθηκε" ηγέτης, πήρε απ' το χέρι τον Εθνικό και κάνοντας... τα πάντα τον οδήγησε στη δεύτερη θέση του 1ου ομίλου Νότου, αλλά και μία "ανάσα" από την άνοδο...

Περί ποίου ο λόγος; Μα φυσικά για τον Δημήτρη Γιανναλέτσο, ο οποίος παραχώρησε -απολαυστική- εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο superbasket.gr και μεταξύ άλλων δεν έκρυψε την πεποίθησή του ότι ο Εθνικός

"μπορεί ακόμη και Α1"...!

Τα φετινά του επιτεύγματα; Θαυμαστά! Το γεγονός ότι είναι σέντερ καθόλου δεν τον εμπόδισε να αναδειχθεί κορυφαίος της κατηγορίας σε ασίστ, ενώ ήταν και έκτος σκόρερ του 1ου ομίλου (14π. μ.ο.) και αναμφισβήτητα αποτέλεσε μία απ' τις "ατραξιόν" του φετινού πρωταθλήματος!

-Δημήτρη, καταρχάς δώσε μας το στίγμα της σεζόν που ολοκληρώθηκε για τον Εθνικό, κάνε έναν μίνι απολογισμό των όσων κατόρθωσε η ομάδα...
"Αναμφίβολα, η φετινή ήταν μία άκρως επιτυχημένη σεζόν για τον Εθνικό! Η ομάδα ξεκίνησε τον προγραμματισμό της για την Α' ΕΣΚΑΝΑ και ξαφνικά βρέθηκε στην Γ' Εθνική! Βάσει αυτού, το γεγονός ότι τερμάτισε δεύτερη αποτελεί τεράστια επιτυχία! Μάλιστα, αν είχαμε επικρατήσει της Ζακύνθου θα είχαμε πανηγυρίσει εμείς την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1ου ομίλου και την άνοδο! Τώρα όσον αφορά στον αγώνα μπαράζ με τον Ιωνικό Νικαίας, τα πράγματα είναι απλά: παίξαμε κόντρα σε ομάδα... Γ' Εθνικής, ομάδα που "χτίστηκε" για αυτή την κατηγορία -εν αντιθέσει με εμάς- η οποία μάλιστα είχε στόχο να πρωταγωνιστήσει φέτος. Συν τοις άλλοις, ο Ιωνικός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο ρόστερ του. Αντιθέτως, αρκετοί από τους συμπαίκτες μου δεν είχαν αγωνιστεί ξανά στην Γ' Εθνική, παρ' όλα αυτά ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά! Οπότε, χάσαμε από μία πιο έμπειρη ομάδα, πράγμα λογικό αφού η εμπειρία παίζει σημαντικότατο ρόλο. Βέβαια, η ήττα αυτή, σε καμία περίπτωση δεν "αμαύρωσε" τη φετινή μας πορεία και μετά το τέλος του ματς πρόεδρος και προπονητές μας έδωσαν πολλά συγχαρητήρια! Ναι δεν λέω, είναι άσχημο που χάσαμε για δεύτερη διαδοχική χρονιά στον "τελικό" ανόδου από τον Ιωνικό Νικαίας... Αλλά τρίτη ΔΕΝ θα υπάρξει! Και αυτό το λέω διότι ευελπιστώ ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ανέβουμε ως πρώτοι επιλαχόντες σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην Β' Εθνική και θα βρεθούμε και του χρόνου αντιμέτωποι με τους Νικαιώτες... Εξάλλου, η άνοδος αυτή αξίζει πέρα για πέρα και στον πρόεδρο Βασίλη Δέρβο και στον Δημήτρη Καραφαντή και στον Μάνο Παγώνη για τις προσπάθειές τους! Αυτοί οι τρεις είναι μία παρέα που έχουν αναλάβει τις τύχες του Εθνικού, τον έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο και -όπως οι ίδιοι μας λένε- είναι πάνω απ' όλα ΟΠΑΔΟΙ της ομάδας!".

-Οσον αφορά στον αγώνα μπαράζ τι πιστεύεις ότι δεν λειτούργησε σωστά για τον Εθνικό, τι πήγε στραβά για εσάς και πού κρίθηκε το παιχνίδι πέραν της εμπειρίας που όπως μας είπες έπαιξε καταλυτικό ρόλο;
"Πρώτα απ' όλα, να ξεκαθαρίσω ότι το... "φταίξιμο" είναι δικό μας. Δεν μας βγήκε το πλάνο του πρώτου ημιχρόνου -όταν και μείναμε πίσω στο σκορ και αναγκαστήκαμε από νωρίς να κυνηγάμε- γι' αυτό και στο δεύτερο ημίχρονο διαφοροποιήσαμε το πλάνο μας και κατορθώσαμε να επιστρέψουμε εντυπωσιακά στο ματς. Επίσης, θεωρώ ότι κρίθηκε και σε δύο διαιτητικά λάθη. Κυρίως όταν χρεώθηκα από πολύ νωρίς με δύο γρήγορα ανύπαρκτα φάουλ τη στιγμή που βρισκόμασταν μπροστά με 15-14 και σε εκείνο το σημείο χάσαμε το ρυθμό μας, δεδομένου του ότι το παιχνίδι του Εθνικού φέτος βασιζόταν εν πολλοίς σε εμένα και στον Θέμη (σ.σ. Φωτόπουλο). Ετσι, αυτό μας στοίχισε. Χωρίς βέβαια να λέω ότι φταίει η διαιτησία και ότι έκρινε το ματς. Σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, μας δόθηκαν οι ευκαιρίες να επικρατήσουμε εμείς και δεν τις πετάξαμε στα... σκουπίδια. Στο 62-66 είχαμε τρεις απανωτές ευκαιρίες να μειώσουμε ακόμη και να προηγηθούμε, αλλά λόγω βεβιασμένων επιλογών δεν τα καταφέραμε...".

-Πιστεύεις ότι έλειψε κάτι απ' τον Εθνικό για το... κάτι παραπάνω;
"Αν η ομάδα "χτιζόταν" για να συμμετάσχει στην Γ' Εθνική θα ήταν και διαφορετικός ο σχεδιασμός... Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, θεωρώ ότι με μία-δύο "πινελιές" ακόμη θα ήμασταν ΣΙΓΟΥΡΑ πρωταθλητές! Και σε αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συμπαίκτες μου που παρότι για άλλη κατηγορία ξεκίνησαν και σε... άλλη έπαιξαν! Και όχι απλά έπαιξαν, αλλά πρωταγωνίστησαν κιόλας!".

-Με την έλευσή του στην τεχνική ηγεσία του Εθνικού, τι άλλαξε ο Κώστας Σορώτος, τι καινούριο προσπάθησε να εισάγει και πώς σας επηρέασε -θετικά- και στον ψυχολογικό αλλά και στον αγωνιστικό τομέα;
"Δίχως αμφιβολία, με τον ερχομό του κόουτς Σορώτου "αναπτερώθηκε" η ψυχολογία της ομάδας, όπως γίνεται συνήθως με τις αλλαγές προπονητών. Με τον κόουτς προσπαθήσαμε να παίξουμε πιο ορθολογικό, πιο ομαδικό μπάσκετ, αφού προηγουμένως το παιχνίδι μας βασιζόταν περισσότερο στο "ένας εναντίον ενός", στο επιθετικό ταλέντο ορισμένων παικτών. Η έλευση του Σορώτου συνέβαλε τα μέγιστα. Πρόκειται εξάλλου για πολύ μεγάλο και έμπειρο προπονητή που έχει "γράψει" τη δική του ιστορία στο χώρο.
Ωστόσο, αξίζουν συγχαρητήρια και στον κόουτς Αναγνωστόπουλο, που όταν αποχώρησε από την ομάδα, την άφησε στην πρώτη θέση ισόβαθμη με τον Πόλις".

-Ας πάμε και σε προσωπικό επίπεδο... Πραγματοποίησες σούπερ χρονιά, ήσουν από τους παίκτες που ξεχώρισαν στον όμιλο και στην κατηγορία γενικότερα. Πρώτος στην κατηγορία σε ασίστ παρότι ψηλός, έκτος σκόρερ του 1ου ομίλου, με καθήκοντα... ηγέτη στον Εθνικό.
"Αυτό μου ζητήθηκε και αυτό ακριβώς προσπάθησα να κάνω. Μάλιστα, λίγο έλειψε να δικαιωθούμε φτάνοντας μία "ανάσα" από την άνοδο. Δεν είχαμε τέτοιου είδους παίκτες που θα "τραβούσαν" στο σκοράρισμα, με αποτέλεσμα το επιθετικό βάρος να πέφτει σε εμένα και στον Θέμη (σ.σ. Φωτόπουλο). Βέβαια, το γεγονός ότι αναδείχθηκα πρώτος σε ασίστ σημαίνει ότι κάποιοι τις εκμεταλλεύονταν και ότι δεν υπήρξε υστερήσαντας στην ομάδα. Ημασταν όλοι πρωταγωνιστές! Αν χρειαζόταν να έχω ρόλο ρολίστα θα το έκανα... Οπως άλλωστε και στον Αμύντα στην Α2, όταν -και πάλι υπό τις οδηγίες του κόουτς Σορώτου- είχα περισσότερο ρόλο ρολίστα! Ο φετινός μου ρόλος, όμως, ήταν πρωταγωνιστικός".

-Τώρα που η χρονιά ολοκληρώθηκε, θα ήθελες να πεις κάτι για τους συμπάικτες σου και για τον πρόεδρο, θες να τους στείλεις κάποιο μήνυμα;
"Τη φετινή σεζόν όλα τα παιδιά προσπάθησαν, έδωσαν το 110% του εαυτού τους! Ηταν ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ! Κατά την άποψή μου, αξιζαν την άνοδο περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα γιατί όπως προείπα η ομάδα φέτος δημιουργήθηκε για να συμμετάσχει την Α' ΕΣΚΑΝΑ και αντ' αυτού λίγο έλειψε να πανηγύρισουμε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στον 1ο όμιλο της Γ' Εθνικής! Ημασταν μία οικογένεια... Ακούγεται κλισέ, αλλά στην περίπτωση του Εθνικού αυτό ισχύει δίχως ίχνος υπερβολής! Ημασταν όλοι ΦΙΛΟΙ, ήμασταν υπερβολικά "δεμένοι", μια "γροθιά"! Και το γεγονός αυτό αποτέλεσε αναμφίβολα ένα από τα κατεξοχήν μυστικά της φετινής μας επιτυχίας! Διότι θεωρώ τεράστια επιτυχία τα όσα καταφέραμε.
Πολύ βασικό συστατικό είναι επίσης και το ότι ο πρόεδρος βρισκόταν κοντά μας καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ηταν ΚΥΡΙΟΣ στις υποχρεώσεις του απέναντί μας, βρέθηκε στο πλευρό μας στις δύσκολες στιγμές όταν τον χρειαζόμασταν περισσότερο από ποτέ, όπως και ο Δημήτρης Καραφαντής.

-Πέρασες την πρώτη σου αγωνιστική περίοδο στον Εθνικό... Ποιες οι συνθήκες που συνάντησες στην πειραϊκή ομάδα;
Εθνικός αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για κάθε μπασκετμπολίστα! Οι άνθρωποι της ομάδας είναι φερέγγυοι, Αυτό το οποίο υπόσχονται το τηρούν. Επίσης, όπως είπα και πιο πάνω δεν σε αφήνουν ποτέ μόνο, είναι κοντά στους παίκτες και τους προπονητές συνεχώς και πάνω απ' όλα αγαπούν... σαν τρελοί την ομάδα! Και αυτό βοηθάει φυσικά στο να είναι και σωστοί απέναντί μας!".

-Η επόμενη ημέρα τι φέρνει για εσένα; Τι έπεται από εδώ και πέρα σε προσωπικό επίπεδο, πώς νιώθεις εσύ με τον εαυτό σου έπειτα από μία τέτοια χρονιά, θα ψάξεις κάτι παραπάνω ή... είσαι καλά εδώ;
"Εχω ακόμη ένα χρόνο συμφωνία με τον Εθνικό. Θα συζητήσουμε με τη διοίκηση, καταλαβαίνω ότι ότι οι εποχές που διανύουμε είναι δύσκολες. Θα μιλήσουμε και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την επόμενη χρονιά. Αν μη τι άλλο πρώτο και κύριο μέλημα για μένα είναι η παραμονή στον Εθνικό! Ναι μεν θεωρώ -το έχω αποδείξει πιστεύω- ότι έχω τις δυνατότητες να παίξω σε μεγαλύτερη κατηγορία -εξάλλου δεν με πήραν... και τα χρόνια- αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος όντας μέλος της οικογένειας του Εθνικού και θα επιδιώξω όχι μόνο να παραμείνω, αλλά να φτάσω με την ομάδα τουλάχιστον μέχρι την Α2!".

-Επίσης, τι θεωρείς ότι μπορεί να φέρει η συνέχεια για τον Εθνικό; Εχει τα εχέγγυα για ψηλότερα και αν ναι... πόσο ψηλότερα; Είναι στόχος των διοικούντων;
"Ο στόχος των ανθρώπων του Εθνικού θεωρώ ότι είναι να φτάσει η ομάδα όσο το δυνατόν ψηλότερα. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει τα εχέγγυα να παίξει ακόμη και στην Α1...! Αν μείνουν οι ίδιοι άνθρωποι στο "τιμόνι" του Εθνικού, η αγάπη τους φτάνει τόσο ώστε η ομάδα να φτάσει Α1! Και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί...!".

-Τέλος, η πρώην σου ομάδα, τα Τρίκαλα, πανηγύρισαν την άνοδο στην Α1...
"Καταρχάς, θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στην πρώην μου ομάδα τον Αίολο Τρικάλων που μετονομάστηκε σε Τρικάλα BC και φυσικά στους πρώην συμπαίκτες μου και φίλους μου -ειδικά στον Γιώργο Φούντα και τον Γιώργο Λεπενιώτη- για την πανάξια άνοδο και τους εύχομαι μέσα απ' την καρδιά μου καλή επιτυχία! Επίσης, ευελπιστώ τώρα που η ομάδα ανέβηκε στα μεγάλα σαλόνια να βρεθεί και η "χρυσή τομή" για τα οφειλόμενα προς το πρόσωπό μου και στους υπόλοιπους παλιούς αθλητές του Αιόλου και πρώην συμπαίκτες μου, διότι αφένος είναι μία μεγάλη και ιστορική ομάδα, αφετέρου δεν θα ήθελα να συνεχίζεται αυτή η δικαστική διαμάχη που έχουμε...".

Keywords
Τυχαία Θέματα