Davis Cup: Πάνοπλοι και αισιόδοξοι οι Λιθουανοί (vid)

Με την καλύτερη δυνατή ομάδα θα παραταχθούν οι Λιθουανοί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου θα αναμετρηθούν με την εθνική μας ομάδα στη μάχη για την άνοδο στην 1η κατηγορία του Davis Cup

Η Λιθουανία που βρίσκεται στο Νο48 του κόσμου, 10 θέσεις πιο πάνω από την Ελλάδα, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που

της παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2020, καθώς ηττήθηκαν από την Πορτογαλία με 4-0 στο πλαίσιο των play-off του World Group 1. 

Στον αγώνα που έγινε στο Σιάουλιαϊ (4η μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας), οι οικοδεσπότες αγωνίστηκαν χωρίς το μεγάλο τους “όπλο”, Ρικάρντας Μπεράνκις, αλλά και χωρίς τον εξαιρετικό νεαρό (μόλις 17 ετών) διπλίστα, Έντας Μπουντβίλας, με αποτελέσματα να ηττηθούν και στις τέσσερις αναμετρήσεις σε απλό και διπλό.

Η κορυφαία στιγμή της ιστορίας της 

Η Λιθουανία συστήθηκε στο Davis Cup το 1994. Από την 1η κιόλας χρονιά κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο στην 2η κατηγορία σημειώνοντας τέσσερις νίκες και μία ήττα. Από εκείνο το σημείο και μετά λειτούργησε ως… ασανσέρ από την 2η στην 3η κατηγορία και αντίθετα.

Από το 2010 κατάφερε να καθιερωθεί στην 2η κατηγορία, με μια μικρή εξαίρεση το 2012 που υποβιβάστηκε στην 3η κατηγορία βρίσκοντας μάλιστα μπροστά της και την εθνική μας ομάδα στη μοναδική μεταξύ μας αναμέτρηση, ενώ το 2019 κατάφερε να κάνει το μεγάλο βήμα. 

Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς κατάφερε να κερδίσει, σε μια αναμέτρηση θρίλερ το Μαρόκο με 3-2 νίκες, επιστρέφοντας από 0-2,  παίρνοντας την πρόκριση για τα play-off του World Group 1, όπου όμως δεν τα κατάφερε χάνοντας από την Πορτογαλία. 

Συνολικά έχει αγωνιστεί σε 94 παιχνίδια έχοντας ρεκόρ 54-40, με τον Ρολάντας Μουράσκα, τον πρώτο Λιθουανό παίκτη που βαθμολογήθηκε στην ATP φτάνοντας μέχρι το Νο575 του κόσμου, να έχει το καλύτερο συνολικό ρεκόρ (απλό-διπλό) με 56-32, αλλά και το καλύτερο ρεκόρ τόσο μονά με 37-12, όσο και στα διπλά με 19-20.

Πώς θα παραταχθούν στο Ηράκλειο

Σε αντίθεση με τον αγώνα του 2020 με την Πορτογαλία, οι Λιθουανοί θα αγωνιστούν με την καλύτερη δυνατή ομάδα που διαθέτουν. Φυσικά ηγετικό ρόλο θα παίξει ο Ρικάρντας Μπεράνκις, ο οποίος βρίσκεται στο Νο107 του κόσμου, ενώ στην αποστολή βρίσκεται και ο 17χρονος διπλίστας, Έντας Μπουτβίλας.

Να σημειωθεί ότι ο Μπουτβίλας, τον περασμένο Ιούνιο κατέκτησε τον τίτλο στα διπλά του Wimbledon (juniors) και πλέον είναι έτοιμος να κάνει το ντεμπούτο του στο Davis Cup με την εθνική ομάδα της Λιθουανίας. 

Στην αποστολή βρίσκεται και ο 2ος καλύτερος Λιθουανός τενίστας, ο 30χρονος Λαουρίνας Γκριγκέλις, αλλά και ο 16χρονος κι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στη χώρα του (Νο42 στα juniors), Βίλιους Γκαούμπας. 

Τσιτσιπάς vs Μπεράνκις 

Αυτό αναμένεται να είναι το μεγάλο ζευγάρι από τη σειρά των αναμετρήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο. Τσιτσιπας και Μπεράνκις έχουν αναμετρηθεί και στο Tour με τους δύο παίκτες να μετρούν από μία νίκη. 

Το 2018 ο Λιθουανός είχε κάνει την έκπληξη κερδίζοντας στη φάση των “16” τον Έλληνα τενίστα στο indoor τουρνουά της Μετς με 6-7(5), 7-6(6), 6-3, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά ο Τσιτσιπάς πήρε τη ρεβάνς στο (και πάλι) indoor τουρνουά της Βασιλείας επικρατώντας επίσης στα 3 sets με 6-7(4), 6-2, 6-4. 

Ο Τσιτσιπάς έχει αναμετρηθεί και με τον Λαουρίνας Γκριγκέλις και μάλιστα τρεις φορές την ίδια χρονιά (2016) με τον Έλληνα τενίστα να κατακτά ισάριθμες νίκες.

Θάνος Σταθόπουλος

The post Davis Cup: Πάνοπλοι και αισιόδοξοι οι Λιθουανοί (vid) appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα