Η ώρα του μεγάλου τελικού – VIDEO

08:51 2/2/2020 - Πηγή: Tennis24
Νόβακ Τζόκοβιτς και Ντόμινικ Τιμ για το τρόπαιο στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς

Ο επτά φορές πρωταθλητής και πολυνίκης του Αυστραλιανού Όπεν, Νόβακ Τζόκοβιτς βρίσκεται για ακόμη μια φορά στον τελικό της διοργάνωσης στην Μελβούρνη. Ο σπουδαίος Σέρβος τενίστας θέλει να γράψει ιστορία με μία ακόμη κατάκτηση του τροπαίου, έχοντας απέναντί του τον Ντομινίκ Τιμ που ψάχνει τον πρώτο του Major

τίτλο.

Ο Τιμ έπαιξε εξαιρετικό τένις σε όλο το τουρνουά και νικώντας θεαματικά δύσκολους αντιπάλους βρίσκεται δίκαια στον τελικό με στόχο να κατακτήσει το παρθενικό του Grand Slam, έχοντας δύο ήττες στους προηγούμενους τελικούς που έχει αγωνιστεί.

Τζόκοβιτς και Τιμ θα συναντηθούν για 11η φορά. Ο Σέρβος μπορεί να προηγείται στις μεταξύ τους μάχες αλλά δεν έχει ολοκληρωτικά το πάνω χέρι. Ο Νόλε μετράει 6 νίκες αλλά έχει και 4 ήττες από τον φιναλίστ σε προηγούμενα ματς. Ο συγκεκριμένος τελικός, όμως, είναι κάτι ιδιαίτερο, δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με προηγούμενες αναμετρήσεις τους. Πολύ απλά, όλος ο κόσμος του αθλητισμού θα παρακολουθήσει εκείνη την στιγμή την κάθε τους κίνηση Η ψυχολογία, τα συναισθήματα, το άγχος, η πίεση, οι δεξιότητες θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο για το αποτέλεσμα. Ο νικητής δεν περνάει στην επόμενη φάση ή παίρνει ένα χρηματικό έπαθλο. Αλλά γράφεται για πάντα με χρυσά γράμματα στην ιστορία ως ο νικητής ενός Grand Slam.

Αν είναι ο Σέρβος φιναλίστ ο νικητής, τότε θα σηκώσει το 8ο τρόπαιο του στο Αυστραλιανό Όπεν, το 17ο Grand Slam και θα πλησιάσει τον Φέντερερ που έχει 20 και τον Ναδάλ που έχει 19. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι αν τα κάνει 8 τα τρόπαια τότε θα ήταν ο τρίτος τενίστας με τα περισσότερα τρόπαια σε ένα τουρνουά. Ο Ναδάλ έχει 12 στο Ρολάντ Γκαρός και ο Φέντερερ 8 στο Wimbledon. Αν ο Τζόκοβιτς επιβεβαιώσει τα προγνωστικά, τη Δευτέρα θα επιστρέψει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Τιμ δεν βρίσκεται για πρώτη φορά σε τελικό Grand Slam αφού έχει αγωνιστεί ήδη σε δύο τελικούς Roland Garros (2018, 2019). Όμως ο τελικός ενός μεγάλου τουρνουά είναι ιδιαίτερος, πολλά επίπεδα πιο δύσκολος από έναν κανονικό αγώνα και το βάρος ενός ανάλογου τροπαίου έχει μεγάλη αξία σε σχέση με ένα ATP 250 ή ATP 500. Πόσο μάλλον όταν παίζει με τον Τζόκοβιτς, ο οποίος ποτέ δεν έχει χάσει ημιτελικό ή τελικό του Αυστραλιανού Όπεν. Αν ο Τιμ νικήσει, τότε θα βρεθεί στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης και θα ακολουθήσει τα βήματα του συμπατριώτη του Thomas Muster που είχε φτάσει κάποτε και στο Νο1 της κατάταξης.

Πέρσι ο Αυστριακός νίκησε τον Νόλε στο πλαίσιο του Nitto ATP Finals δηλώνοντας πως αυτό είναι το καλύτερο ματς που έχει παίξει στην ζωή του. Για να δούμε αν θα βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση και στον φετινό τελικό. Το χαμένο ματς στο Λονδίνο επισήμανε και ο Τζόκοβιτς καθώς και αναγνώρισε πως ο Αυστριακός διεκδικητής του τίτλου έπαιξε εξαιρετικά απέναντι στον Ναδάλ τις προάλλες.

Ο Τιμ δείχνει ότι βρίσκεται σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τον Τζόκοβιτς. Αλλά ο Σέρβος τενίστας έχει παίξει 12 ώρες και 29 λεπτά, δηλαδή 6 ώρες λιγότερο αγώνα από τον Αυστριακό ( 18 ώρες και 24 λεπτά). Αυτό είναι ένα στατιστικό που παίζει σημαντικό ρόλο και αν το ματς έχει μεγάλη διάρκεια τότε θα επηρεάσει ανάλογα τους δύο αντιπάλους.

Ενδιαφέροντα Στατιστικά
Στα μεταξύ τους ματς: Ο Τζόκοβιτς προηγείται 6-4 του Τιμ, 3-1 σε σκληρή επιφάνεια
Πως έπαιξαν το 2020 μέχρι τώρα: Τζόκοβιτς 12-0, Τιμ 7-2

Καλύτερο αποτέλεσμα σε Αυστραλιανό Όπεν:
Τζόκοβιτς: Πρωταθλητής 2019, 2016, 2015, 2011-2013, 2008
Τιμ: Τελικός 2020
Τα αποτελέσματα των τελικών Grand Slam: Τζόκοβιτς: 16-9, Τιμ : 0-2
Τα αποτελέσματα των αγώνων που έπαιξαν πέντε σετ: Τζόκοβιτς: 30-10, Τιμ: 7-6

Δηλώσεις των δύο φιναλίστ
Νόβακ Τζόκοβιτς: “Έχει βελτιώσει πολύ το παιχνίδι του στην σκληρή επιφάνεια. Του ταιριάζουν περισσότερο οι επιφάνειες που το παιχνίδι έχει πιο αργό ρυθμό. Είναι η αγαπημένη του επιφάνεια. Αλλά και η νίκη του πέρσι στο Indian Wells απέναντι στον Φέντερερ νομίζω ότι του έδωσε μεγάλη αισιοδοξία και δυναμική για να νικήσει ένα μεγάλο τουρνουά όπως ένα Grand Slam”

Ντομινίκ Τιμ: “Βρίσκεται σε ένα τουρνουά που το νιώθει δικό του. Ο Νόλε παίζει το καλύτερο του τένις στα γήπεδα της Αυστραλίας εδώ και πολλά χρόνια. Περιμένω να είναι εξαιρετικός και πολύ ανταγωνιστικός στον τελικό”

Που μπορεί να υπερισχύσει ο Τιμ;
Το να κερδίσεις ένα Grand Slam στην εποχή του Big 3 του τένις είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Ο Τιμ αν θα τα καταφέρει θα έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του αθλήματος. Αν παρατηρήσουμε τα προηγούμενα ματς που έπαιξε θα δούμε ότι κόντρα στο Νο1 της κατάταξης Ναδάλ είχε 65 winners ενώ κόντρα στο Νο7 Αλεξάντερ Σβέρεφ 43 winners. Ένας τελικός όμως όπως έχουμε πει τόσες φορές είναι κάτι διαφορετικό. Ο Τιμ έχει το κίνητρο ότι θέλει να νικήσει το πρώτο του Grand Slam. Μετά την νίκη επί του Φέντερερ στο Indian Wells πέρσι ανεβαίνει συνεχώς επίπεδα και δεν φοβάται τους αντιπάλους. Ένας εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του είναι ότι μπορεί να παίξει για πολύ ώρα πάνω στην γραμμή.

Ο Τιμ βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα αλλά και σε φυσική και αγωνιστική κατάσταση. Ο Αυστριακός έχει νικήσει τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία ματς απέναντι στον Τζόκοβιτς. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στην νίκη του ενάντια στον Σέρβο πρωταθλητή στα ημιτελικά του Roland Garros 2019. Τον Νοέμβριο στο Λονδίνο στο ATP Finals επέστρεψε από το 1-4 στο ματς με το Τζόκοβιτς και με μεγάλη προσήλωση έδειξε τις δεξιότητες και τις μοναδικές ικανότητες περνώντας στον τελικό. Ο Τιμ είχε νικήσει τον Τζόκοβιτς με 6-7, 6-3, 7-6. Για την ιστορία, ο Αυστριακός ηττήθηκε στον τελικό από τον Στέφανο Τσιτσιπά. Απλώς από όλα αυτά πρέπει να κρατήσουμε την εκρηκτικότητα του Τιμ και ότι μπορεί να αντέξει την πίεση του Νόλε.

Ο Τιμ χαρακτηρίζεται ως παίκτης baseliner και θα τιμωρήσει τον αντίπαλο του αν είναι απρόσεχτος ή τον υποτιμήσει. Προπονείται με τον δύο φορές χρυσό Ολυμπιονίκη Νικόλας Μάσσου. Ο Τιμ έχει βελτιώσει και δυναμώσει τις επιθετικές του ικανότητες αλλά και αυτές στον αιφνιδιασμό. Ενώ το forehand του ταιριάζει απόλυτα στις σκληρές διαφάνειες όπως το επισημαίνει και ο Τζόκοβιτς. Στις μάχες του φίλε έχει την υπεροχή αφού νίκησε τις 23 από τις 27 ενάντια στον Σβέρεφ και τις 25 από τις 33 με αντίπαλο τον Ναδάλ. Αν ο Τιμ συνδυάσει το εξαιρετικό παιχνίδι που κάνει στην baseline με κερδισμένους πόντους όταν ανεβαίνει στο φιλέ τότε θα μπορεί να νικήσει τον Σέρβο αντίπαλο του.

Γιατί έχει πολλές πιθανότητες να νικήσει ο Τζόκοβιτς;
Ο Τζόκοβιτς όπως έχουμε πει και πρωτύτερα είναι ο πολυνίκης του θεσμού και θα παλέψει για τον όγδοο του τίτλο. Πριν ένα χρόνο είχε νικήσει με ιδιαίτερη ευκολία τον Ναδάλ με 3-0 σετ ( 6-3,6-2,6-3). Ο Νόλε παίζει το καλύτερο του τένις στο Αυστραλιανό Όπεν και δεν αφήσει εύκολα τον Τιμ να τον νικήσει.

Ο Σέρβος θρύλος του τένις διακρίνεται για τα απίθανα returns του. Ο Τζόκοβιτς προπονήθηκε στο σερβίς του με τον Goran Ivanisevic και τα αποτελέσματα είναι απίθανα. Έχει περισσότερους άσσους από τον Τιμ ( 70 έναντι 57) αν και έχει παίξει λιγότερα σετ. Το 82% επιτυχίας στο πρώτο σερβίς, που είναι το 6 ο καλύτερο του τουνρουά πρέπει να προβληματίζει τον Αυστριακό αντίπαλο του στον τελικό.

Κάθε φορά που οι Ναδαλ και Φέντερερ αποτυγχάνουν να φτάσουν σε ένα τελικό Grand Slam, ο 32 χρόνος Σέρβος έχει μεγάλη ευκαιρία και αποκτά μεγάλο πλεονέκτημα για να το κατακτήσει. Ο Τζόκοβιτς είχε προετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του ATP Cup στο Σίδνει. Εκεί αντιμετώπισε με την Σερβία την Ισπανία και τον Ναδάλ, όπου την νίκησε και κατέκτησε την διοργάνωση. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι ο Νόλε ένας άνθρωπος με φιλοσοφία και πάντα συναισθηματικά φορτισμένος. Μπορεί εκείνη την στιγμή να τον επηρεάσει κάτι και η ψυχολογία να πέσει. Βέβαια με την εμπειρία του αυτός ο κίνδυνος εύκολα μπορεί να εξαλειφθεί.

Που θα γίνει ο τελικός και τι ώρα;
Ο τελικός θα διεξαχθεί στο Rod Laver Arena στις 10:30 ώρα Ελλάδος με τηλεοπτική μετάδοση από το Eurosport.

Χρηματικά έπαθλα
Από το Αυστραλιανό Όπεν του 2007 έως την φετινή διοργάνωση, τα ποσά που έχουν δοθεί ως χρηματικά έπαθλα από 20 εκατομμύρια είναι στα 71 εκατομμύρια δολάρια. Κάθε χρόνο ανεβαίνουν τα χρηματικά έπαθλα, κυρίως για τα ματς των πρώτων γύρων. Πολλοί παραπονιούνται πως αξίζουν τα χρηματικά έπαθλα μόνο των ημιτελικών ή του τελικού, όμως η αρμόδια αρχή ανεβάζει συνεχώς τα ποσά των πρώτων γύρων για να δώσει οικονομική ενίσχυση και κίνητρο σε όλους τους τενίστες που συμμετέχουν και κυνηγάνε το όνειρο να γίνουν σπουδαίοι στο χώρο του τένις.

Άρης Κατσίδης

The post Η ώρα του μεγάλου τελικού – VIDEO appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα