Μόγια: “Ο Ράφα είναι από τους πιο έξυπνους παίκτες στο Tour”

Ο προπονητής του Ράφα Ναδάλ και πρώην Νο1 στον κόσμο, Κάρλος Μόγια, μίλησε για τον τίτλο – ρεκόρ στο Australian Open, για τα απίστευτα χαρίσματα που έχει ο Ισπανός αλλά και για το μέλλον της καριέρας του.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τον τίτλο στην Αυστραλία: “Έχουν ειπωθεί σχεδόν τα πάντα, δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις όλα όσα πετυχαίνει ο Ράφα. Η νίκη είναι εντυπωσιακή αλλά και ο τρόπος είναι εντυπωσιακός, πώς ξεπέρασε τις αντιξοότητες, πώς αλλάζει τακτική κατά τη διάρκεια του

παιχνιδιού, νικώντας στη φυσική κατάσταση έναν από τους πιο δυνατούς παίκτες στο Tour, κάποιον δέκα χρόνια νεότερο του.

Είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι, αν και υπάρχουν και πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν, η τελειότητα δεν υπάρχει. Δεδομένων των συνθηκών με τις οποίες φτάσαμε στο τουρνουά ένα μήνα νωρίτερα, τόσο η συμπεριφορά, όσο και το επίπεδο ήταν θεαματικά”.

Για το επικό comeback κόντρα στον Μεντβέντεφ: “Το 3-3 και 0-40 του 3ου σετ ήταν σχεδόν σαν match point, αν και με τον Ράφα ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Πήγε πόντο-πόντο, κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι, παίρνοντας το set και αυτή ήταν η αρχή της ανατροπής. Ποτέ δεν συνειδητοποιείς πότε ξεκινά μια ανατροπή, το βλέπεις αργότερα να εξελίσσεται. Η αλήθεια είναι ότι ο Ράφα ήταν ανώτερος στο 2ο set, νομίζω ότι άξιζε να το κερδίσει, αλλά αυτή η υπεροχή πρέπει να υλοποιηθεί στον πίνακα του σκορ, κάτι που δεν έγινε. Με το επίπεδο του ματς, ο καθένας μπορούσε να κερδίσει”.

Για τις αμφιβολίες που υπήρχαν στην αρχή της σεζόν: “Ο Ράφα είναι αυτός που πίεζε να πάει στην Αυστραλία για να παίξει το πρώτο τουρνουά (Μελβούρνη), γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην πάει καλά, αλλά ξέροντας ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για το Australian Open. Από αυτή την άποψη ήταν πολύ γενναίος. Οι προπονήσεις ήταν καλές από την αρχή και του άρεσαν οι συνθήκες. Αλλά ναι, είναι αλήθεια, ήμασταν στα πρόθυρα να μην πάμε σε αυτό το τουρνουά”.

Για τις φιλοδοξίες του Ράφα: “Αυτό που αναζητά ο Ράφα είναι να είναι ανταγωνιστικός και να συνεχίσει να εξελίσσεται. Είναι αλήθεια ότι με τον καιρό χάνεις σε σωματική διάπλαση, ταχύτητα ή εκρηκτικότητα, αλλά είσαι πιο έξυπνος και χειρίζεσαι καλύτερα τις καταστάσεις. Πάντα λέω ότι ο Ράφα είναι ένας από τους πιο έξυπνους παίκτες στο γήπεδο, από αυτούς που διαβάζουν καλύτερα τους αγώνες, αυτός που έχει ένα Plan B, ένα Plan C.

Θα έλεγα ότι έχει ολόκληρο το αλφάβητο. Αν δει ότι ο αντίπαλος έχει μια αδυναμία ή το μικρότερο κενό, το διαβάζει και επιτίθεται εκεί. Ο τελικός ήταν ένα ξεκάθαρο παράδειγμα: Ξεκίνησε άσχημα αλλά μετά άλλαξε, σιγά-σιγά. Αυτή είναι η αδρεναλίνη που έχει μέσα του, για να δει ότι μπορεί ακόμα να παλέψει με τους καλύτερους στον κόσμο”.

Για την εξέλιξη του Ράφα από το 2016: “Όταν μπήκα στo προπονητικό team του, το 2016, ο Ράφα ήταν 30,5 ετών, αλλά είχα ένα μακροπρόθεσμο όραμα. Ήλπιζα ότι θα εξελισσόταν σε διάφορες πτυχές, έτσι ώστε να έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Είχαμε μια συζήτηση και τον είδα με πολύ κίνητρο, να θέλει να κερδίσει ξανά Grand Slam, εκεί ήμουν πεπεισμένος ότι όλα θα μπορούσαν να συμβούν. Τον ξέρω πολλά χρόνια, ήξερα πού υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης, οπότε σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα να αλλάξω ορισμένες πτυχές και από το πρώτο τουρνουά (Australian Open 2017) τα πράγματα πήγαν καλά για εμάς. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος, αν ήθελε να επεκτείνει την καριέρα του έπρεπε να πάρει ρίσκα, οπότε τα εύσημα του πάνε σε αυτόν που ήταν πάντα ανοιχτός σε αλλαγές. Ο κόσμος δεν γνωρίζει την ποιότητα που έχει, ό,τι και να του πεις, το κάνει”.

Για το 21ο Grand Slam: “Eίναι εντυπωσιακό. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι στην Αυστραλία δεν μιλήσαμε ποτέ για το 21ο, αν και ήταν στον ορίζοντα, ξέραμε ότι μπορεί να συμβεί. Το να μιλήσω γι’ αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη πίεση από ό,τι είχαμε ήδη. Δεν πυροδοτούσαμε αυτή τη συζήτηση, την αφήναμε στον Τύπο και στους λάτρεις του τένις. Ο Ράφα είναι ευχαριστημένος με αυτά που έχει, θα είναι το ίδιο χαρούμενος αν τελειώσει με 21 και ο Τζόκοβιτς με 25. Δεν είναι καλό να έχεις εμμονές. Ναι, απέκτησε κίνητρο και προφανώς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το 22. Αν του δοθεί η ευκαιρία θα παλέψει για αυτό, αλλά είναι μια συζήτηση που, δεν έχει και πολύ νόημα να γίνεται”.

Δανάη Μασκαλέρη

The post Μόγια: “Ο Ράφα είναι από τους πιο έξυπνους παίκτες στο Tour” appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα