Όταν το mentality, κερδίζει και χάνει ματς

Το τένις είναι ένα άθλημα, στο οποίο παίζει σπουδαίο ρόλο, αν όχι πάντοτε καθοριστικό, η ψυχολογία και το mentality ενός παίκτη. Ένα ατομικό άθλημα, στο οποίο καλείσαι να ανταποκριθείς μέσα στο court, έχοντας ως όπλο τον εαυτό σου και κανέναν άλλον.

Καλώς ή κακώς, δεν είναι λίγες οι φορές που είδαμε σε κρίσιμες στιγμές, παίκτες, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο, να μην μπορούν να ανταποκριθούν, όταν τα πράγματα αρχίσουν να στραβώνουν σε έναν αγώνα.

Οι διαφορές μεταξύ αυτών που βρίσκονται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη με τους

τενίστες που βρίσκονται χαμηλότερα, εστιάζεται όχι μόνο στο κομμάτι της τενιστικής ποιότητας, αλλά και στο mentality και στις κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να πάρει κάποιος, στις… ζόρικες στιγμές ενός αγώνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει ο Ασλάν Καράτσεφ, ο οποίος αγωνιζόμενος για πρώτη φορά σε κυρίως ταμπλό Grand Slam, κατάφερε να φτάσει ως τα ημιτελικά του Australian Open.

Μια τρομερή πορεία από έναν, για πολλούς άγνωστο παίκτη, ο οποίος βρισκόταν στο Νο114 του κόσμου. Ωστόσο, μέσα από το τουρνουά κατάφερε να αναδείξει τις ικανότητες του και να παίξει τένις σε κορυφαίο επίπεδο, νικώντας αντιπάλους που βρίσκονται πολλές θέσεις πιο πάνω από τον ίδιο στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο 27χρονος τενίστας έκανε μια αξιομνημόνευτη πορεία και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα έχει τη διάρκεια και θα μπορέσει να κάνει ανάλογες πορείες στο μέλλον.

Ένας πολύ σταθερός παίκτης, που κάνει ελάχιστα αβίαστα λάθη και έχει την ποιότητα να σταθεί κόντρα σε σπουδαίους παίκτες. Προφανώς και η ποιότητα υπάρχει, αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα καταφέρει να δείξει ανάλογη σταθερότητα και αν θα καταφέρει να διατηρήσει την δυνατή προσωπικότητα, που έδειξε ότι διαθέτει στο Australian Open.

Φυσικά, υπάρχουν και πιο “τρανταχτά” παραδείγματα, για να εστιάσει κανείς, αφού η περίπτωση του Αλεξάντερ Ζβέρεφ αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό, το πόσο σημαντικό ρόλο και επίδραση έχει το mentality και η ψυχολογική σταθερότητα σε έναν παίκτη, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Ο Γερμανός τενίστας, αναμφισβήτητα διαθέτει τα χτυπήματα, την ποιότητα και το ταλέντο να κατακτήσει ένα Grand Slam, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη.

Ο λόγος δεν είναι ότι υστερεί κάπου παικτικά σε σχέση με άλλους τενίστες σε τόσο μεγάλο βαθμό, αλλά στο ότι όταν έρχονται οι στιγμές που θα κρίνουν τη “μοίρα” ενός παιχνιδιού, εκείνος δείχνει πολλές φορές να τα “θαλασσώνει”.

Η πιο χαρακτηριστική στιγμή του, αυτή στον τελικό του US Open 2020, όταν ο Γερμανός βρέθηκε να προηγείται με 2-0 απέναντι στον Ντομινίκ Τιμ, έναν τενίστα, που ναι μεν έχει τρομερή ποιότητα, αλλά και εκείνος δεν είχε καταφέρει νωρίτερα να κατακτήσει ένα Grand Slam.

Ο Ζβέρεφ παρά το μεγάλο πλεονέκτημα των δύο σετ, έδειξε να καταβάλλεται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογική πίεση και το βάρος που υπήρχε στις πλάτες του, μπροστά σε μια τόσο μεγάλη επιτυχία.

Το αξιοσημείωτο στο παιχνίδι αυτό ήταν, ότι ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ παρά το γεγονός ότι ισοφαρίστηκε σε 2-2, έκανε μπρέικ στο καθοριστικό σετ και έχοντας το προβάδισμα με 5-3 στα γκέιμς, σέρβιρε για τον τίτλο.

Δεν κατάφερε να διαχειριστεί αυτήν τη πίεση όμως, λυγίζοντας και χάνοντας την μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο του Grand Slam.

Παραδείγματα… άπειρα. Συμπερασματικά, πάντως, γι’ αυτό ένα ατομικό άθλημα έχει τόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και παίζει καταλυτικό ρόλο, η ψυχολογία ενός ανθρώπου μέσα στο court, τόσο στη διάρκεια του χρόνου, όσο και σε ένα κομβικό παιχνίδι.

Η ποιότητα και το ταλέντο πολλές φορές δεν αρκούν για να ξεχωρίσουν έναν παίκτη, χρειάζονται και τα υπόλοιπα στοιχεία, ώστε να κάνει το βήμα παραπάνω.

Για αυτό άλλωστε, το τένις είναι ένα πάρα πολύ εντυπωσιακό άθλημα, διότι οι εναλλαγές ισορροπιών και συνθηκών ενός παιχνιδιού, μπορούν να αλλάξουν δραματικά από τη μια στιγμή στην άλλη, προσφέροντας μοναδικές στιγμές στο κοινό.

Δημήτρης Τσαπνίδης

The post Όταν το mentality, κερδίζει και χάνει ματς appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα