Τσιτσιπάς: Ο σεβασμός που του αξίζει

Αρθρογραφεί ο αναγνώστης του Tennis24, Παναγιώτης Ράγκος

“Νομίζω δε δύο τα εναντιώτατα ευβουλίᾳ είναι, τάχος τε και οργήν, ων τὸ μεν μετα ανοίας φιλει γίγνεσθαι, το δε μετὰ απαιδευσίας και βραχύτητος γνώμης”

Φράση του ιστορικού Θουκιδίδη που ταιριάζει γάντι σ’αυτούς που νωρίς νωρίς με “μακροκοντυλιές” στα κοινωνικά δίκτυα και τις εφημερίδες, άρχισαν να βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα και να χύνουν χολή για την ποιότητα, την απόδοση και το χαρακτήρα του Στέφανου Τσιτσιπά, ξεχνώντας πρώτα απ όλα ότι

πρόκειται για ένα παιδί μόλις 22 χρονών που έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ταξιδεύοντας με μία ρακέτα σ όλο τον πλανήτη, αρχικά κάτω από κακουχίες και πολλές οικονομικές δυσκολίες και το δεύτερο και σημαντικότερο ασχολούμενος με ένα άθλημα ατομικό που χαρακτηρίζεται απ τα πιο δύσκολα και πιο απαιτητικά όλων των αθλημάτων.

Έφτασε λοιπόν η ώρα που οι απαντήσεις σ όλους αυτούς θα αρχίσουν να δίνονται καταιγιστικά.

Δεν είναι η νίκη απέναντι στον τεράστιο Ράφα Ναδάλ, που μας δείχνει την βελτίωση του πρωταθλητή μας – τον Ράφα τον κέρδισε και άλλη φορά- αλλά ο τρόπος που αυτή επετεύχθη.

Σήμερα ο Στέφανος μας έδειξε ότι αρχίζει να ωριμάζει, αρχίζει να παλιώνει στα κόρτς. Η διαχείριση του αγώνα καθώς και το mentality game στην φάση που ο αντίπαλος ήταν μόλις μια ιδέα απ την νίκη πρόκριση είναι τα χαρακτηριστικά που πρόσθεσαν αυτή την ποιότητα και έκαναν την διαφορά απ τις άλλες φορές. Απέναντι σε έναν άνθρωπο που μέχρι στιγμής κέρδισε 20 Γκραν σλαμ βρήκε τα ψυχοπνευματικά αποθέματα να αλλάξει τις ισορροπίες του παιγνιδιού και να τον κερδίσει σε ένα σημείο του παιγνιδιού που κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει.

Σήμερα ο Στέφανος μας έδειξε ότι δεν είναι ο τενίστας της σειράς αλλά αυτός που θα πρωταγωνιστεί στα γήπεδα όλου του πλανήτη τα επόμενα χρόνια.

Η φράση του “δεν ξέρω τι έγινε αλλά άρχισα να παίζω καλά” μας δείχνει ακριβώς την ωριμότητα της βαθιάς δουλειάς που γίνεται απ τον ίδιο και την ομάδα του.

Ετσι γίνεται στο τένις και ‘μεις που ασχολούμαστε, γνωρίζουμε πολύ καλά τι βάθος και τι προσπάθεια χρειάζεται για να αρχίσουν να δουλεύουν όλοι αυτοί οι πολύπλοκοι αυτοματισμοί ταυτόχρονα με την ηρεμία του κεφαλιού ιδιαίτερα όταν παίζεις έναν αντίπαλο-είδωλο, που μεγάλωσες με την αφίσα του στο δωμάτιο σου.

Όλοι εμείς ξέρουμε να κρίνουμε να υπομένουμε και να περιμένουμε τα καλά αποτελέσματα και σήμερα ήρθαν αυτά τα καλά αποτελέσματα.

Ατυχείς αυτοί που βιάστηκαν να τον κρίνουν και σε ακόμα πιο δυσχερή θέση αυτοί που έχυσαν χολή για κάποιες ασήμαντες δηλώσεις και προσωπικές στιγμές του παιδιού, ξεχνώντας ή μην γνωρίζοντας τι τράβηξε αυτή η οικογένεια μέχρι να κερδίσει τον θαυμασμό και την εκτίμηση πολύ σημαντικών ανθρώπων του χώρου. Κανείς δεν γνωρίζει τι σκληρές οικονομικές θυσίες έγιναν απ την οικογένεια, όπως επίσης κανείς δεν γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος αθλητής ουδέποτε βοηθήθηκε από κάποιο κρατικό αθλητικό φορέα.

‘Ολοι νομίζουν ότι ο Απόστολος είχε ένα τσουβάλι λεφτά και τα σκορπούσε εδώ και εκεί για να κάνει το κέφι του γιού του.

Όμως αυτή η οικογένεια αξίζει το σεβασμό και το θαυμασμό όλων.

Σε μια χώρα που μέχρι χθες το τένις ήταν προνόμιο λίγων και εκλεκτών , περιτυλιγμένο σε μια ελιτίστικη διαφάνεια και απόμακρο απ την πλατιά λαική βάση , αυτή η οικογένεια κατάφερε να ανατρέψει όλους τους συσχετισμούς και να το βάλει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Μια οικογένεια που πίστεψε , στερήθηκε και επένδυσε, με όλα τα ρίσκα, στην αγάπη και την πίστη αυτού του παιδιού για το τένις.

Στα σπλάχνα της ελληνικής αντισφαίρισης υπάρχουν πολλά παιδιά που αν πραγματικά υπάρξουν ρηξικέλευστες τομές που θα ανατρέψουν τα παγιωμένα αντανακλαστικά του αθλήματος θα μπορέσουν και αυτά να κυνηγήσουν το όνειρό τους στο σκληρό κόσμο του τένις.

Είναι καιρός η ελληνική αντισφαίριση να επενδύσει σοβαρά σ αυτή την εξαιρετική συγκυρία και να προωθηθούν στην επιτελική βάση άνθρωποι νέοι με χαρακτήρα και όραμα.

Το σημαντικότερο απ όλα είναι όλοι εσείς που κρίνετε με ελαφρά τη καρδία συγκυριακά κακά αποτελέσματα αυτών των αθλητών να αντιληφθείτε ότι το τένις δεν είναι ούτε ποδόσφαιρο, ούτε μπάσκετ αλλά ένα άθλημα που έχει καλές και κακές στιγμές απόλυτα εξαρτημένο με την ψυχοσύνθεση μιας μέρας ή μιας στιγμής.

Παναγιώτης Ράγκος – αναγνώστης Tennis24, Πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Καλύμνου

“Η άποψή μου” είναι η νέα θεματική στήλη του Tennis24, ικανοποιώντας έτσι την “ανάγκη” των αγνών φιλάθλων να εκφράσουν την γνώμη τους για οποιοδήποτε θέμα (τενιστικό) τους απασχολεί.

Τα κείμενα τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο [email protected], θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα, με ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο, συντακτικά ορθά (τόνους, διαστήματα, παράγραφοι, όχι κεφαλαία) και φυσικά να σέβονται τον αναγνώστη και το ίδιο το άθλημα, σε κόσμιο και τενιστικό πλαίσιο. Aν θέλετε να επισυνάψετε και μια φωτογραφία της αρεσκείας σας, θα πρέπει να έχει διάσταση πάνω από 1100×550 pixels σε jpg μορφή, διαφορετικά θα επιλέξουμε εμείς μια αντιπροσωπευτική για το άρθρο σας.

The post Τσιτσιπάς: Ο σεβασμός που του αξίζει appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα