Τα μυστικά του Ιταλικού στυλ

Όταν αναφερόμαστε στην μόδα και στο στυλ είναι δύσκολο να παραλείψουμε την Ιταλία και τις συμβολές της σ’ αυτόν τον χώρο. Πέραν από τους πολλούς ιταλικούς οίκους που κάθε χρόνο διαμορφώνουν τις τάσεις που θα ακολουθηθούν σ όλο τον κόσμο, το στυλ των καθημερινών Ιταλών είναι αυτό που εντυπωσιάζει πραγματικά.

Με ένα ταξίδι στην Ρώμη ή το Μιλάνο, θα ξεχωρίσεις τους καλοντυμένους άντρες που είναι σαν να ξεπήδησαν από κάποιο περιοδικό μόδας και τις προσεγμένες κομψές κύριες

που αποπνέουν αριστοκρατισμό και φινέτσα. Αν βέβαια σου δοθεί η ευκαιρία να ζήσεις σε κάποια από αυτές τις πόλεις, μπορείς εύκολα να ανακαλύψεις αυτά τα μικρά μυστικά που κάνουν το ιταλικό στυλ τόσο ξεχωριστό.

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι αυτό το ξεχωριστό στυλ είναι χαρακτηριστικό των μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων και είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτο στους άντρες. Οι νεαροί Ιταλοί, δεν είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα ιταλικού στυλ. Υπερβολικά βγαλμένα φρύδια, πολύ στενά ρούχα, κραυγαλέες μάρκες και πολλά αξεσουάρ όπως καδένες και βραχιόλια είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που ελληνιστί θα τους χαρακτήριζαν "κάγκουρες". Είναι αλήθεια, ότι για τους ιταλούς η φροντίδα της εμφάνισης τους δεν αποτελεί ταμπού και δεν ντρέπονται να επισκεφτούν αισθητικούς και μανικιουρίστες - γεγονός αξιέπαινο- όμως όταν το τόξο του φρυδιού θυμίζει γυναικείο πρόσωπο τότε το αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο.

Ένα επιπλέον γεγονός που συμβάλει ιδιαίτερα στο στυλ των ιταλών είναι ο σωματότυπος και ο τρόπος ζωής τους. Σε γενικές γραμμές οι Ιταλοί έχουν λιγνό σωματότυπο και η γυμναστική είναι μέρος της καθημερινότητας τους. Μια βόλτα στους δρόμους και στο μετρό θα σε κάνει να ζηλέψεις τις ιταλίδες για τις λεπτές καλογυμνασμένες γάμπες τους. Αναρωτιέσαι: "Πως είναι δυνατόν να τρώνε μόνο πίτσες και μακαρόνια και να διατηρούνται έτσι;" Οι ιταλοί (όπως και εμείς θεωρητικά) ακολουθούν μεσογειακή διατροφή. Λαχανικά, τυρί και κρέας είναι στην καθημερινή τους δίαιτα. Οι μερίδες τους είναι τελείως διαφορετικές από τις δικές μας και δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι η ιταλική πίτσα ουδεμία σχέση έχει με αυτό το στρογγυλό λιπαρό και φορτωμένο με υλικά κατασκεύασμα που θεωρούμε εδώ πίτσα.

Ας περάσουμε όμως και στον τομέα ρούχα. Η Ιταλία είναι μια από τις δυνατότερες βιομηχανίες μόδας, γεγονός που καθιστά τα άτομα που κατοικούν σ’ αυτήν ιδιαίτερα τυχερά καθώς έχουν τις δημιουργίες των μεγαλύτερων οίκων στις άκρες των δαχτύλων τους. Γενικά, η μόδα έχει περάσει στην κουλτούρα του κάθε ιταλού. Είναι μέρος της ταυτότητας του και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα απαιτητικός στις επιλογές του. Το "Made in Italy" είναι βασική προϋπόθεση για κάθε του αγορά ενώ καταστήματα μεγάλων -ισπανικών και ξενόφερτων- αλυσίδων δεν χρίζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι σε όλη την Ρώμη υπάρχουν μόνο 8 καταστήματα Ζάρα ενώ στην Αθήνα υπάρχει ένα σε κάθε γειτονιά. Οι ιταλοί και οι ιταλίδες δίνουν βάση περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα και προτιμούν επώνυμα κομμάτια, made in Italy φυσικά, δίνοντας βάση στην εφαρμογή και στα υλικά κατασκευής. Σε αυτό βέβαια βοηθούν και οι κατακόρυφες εκπτώσεις κατά περιόδους και τα διάφορα outlet που επιτρέπουν τέτοιου είδους αγορές. Αντίστοιχα προϊόντα στην Ελλάδα είναι απλησίαστα από άποψη τιμών.

Ίσως όμως αυτό που πραγματικά κάνει το ιταλικό στυλ μοναδικό να κρύβεται στην κουλτούρα του λαού. Όπως ανέφερα και πριν η μόδα έχει γίνει πλέον κομμάτι της ιστορίας τους και δεν έγκειται μόνο στο ντύσιμο τους. Το ιταλικό στυλ παρατηρείται στους δρόμους, στην αρχιτεκτονική αλλά και όλη στην νοοτροπία τους. Για μια ιταλίδα και έναν ιταλό, το να προσέχουν την εμφάνιση και το σώμα τους είναι μια από τις βασικές τους ανάγκες. Δεν υπάρχουν ταμπού και έχουν μάθει να εκτιμούν την ποιότητα και την κομψότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές όσο αλλάζουν οι ηλικίες. Επιλέγουν προσεκτικά κάθε κομμάτι και ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για αυτόν τον σκοπό. Όπως όμως παντού, έτσι και στην Ιταλία υπάρχουν πάντα οι κακοντυμένοι και οι καλοντυμένοι. Δεν ισχύει το στερεότυπο του άψογου στιλιστικά ιταλού. Επίσης, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στις στιλιστικές επιλογές ανάλογα με την πόλη. Για παράδειγμα δεν θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε το στυλ των Ρωμαίων και Μιλανέζων και εκείνο των Σισιλιάνων.

Στην ουσία λοιπόν αυτό που έχει επικρατήσει να θεωρείται ιταλικό στυλ δεν είναι άλλο από ένας συνδυασμός παραγόντων που περιλαμβάνει φυσικά και την τεράστια βιομηχανία που ξετυλίγεται στα πόδια τους. Οι Ιταλοί έχουν καταφέρει να θεωρούνται ως οι πιο καλοντυμένοι άντρες και υπερασπίζονται σθεναρά αυτόν τον τίτλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα