10 σημάδια ότι ψωνίσατε περισσότερα από όσα έπρεπε

16:01 29/1/2013 - Πηγή: 24wro
Το shopping είναι αγαπημένο συνήθειο αντρών και γυναικών...
Όλοι λατρεύουμε να ανανεώνουμε την γκαρνταρόμπα μας, να ψωνίζουμε πράγματα για τον εαυτό μας αλλά και για το χώρο μας.
Οι ισορροπίες όμως είναι αρκετά λεπτές. Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της υπερβολής. Σας παρουσιάζουμε δέκα σημάδια ότι το έχετε παρακάνει με τις αγορές σας.

Ψέματα για τα έξοδά σας

Όσοι έχουν θέμα με τα ψώνια, συχνά αποκρύπτουν τα έξοδά τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Συχνότερα θα δείτε τέτοια φαινόμενα, όταν πρόκειται για χρήματα που σας έχει δώσει άλλο μέλος της οικογένειες. Συνήθως
αποκρύπτουν ακόμα και τις ίδιες τις αγορές, ισχυριζόμενοι, πως ήδη είχαν κάποιο προϊόν. Εάν αρχίσετε να αποκρύπτετε τις αγορές και τα έξοδά σας είναι αρκετά κακό σημάδι.

Δεν μιλάτε ανοιχτά για τις αγορές σας

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερκαταναλωτισμού, συνήθως ψεύδονται όταν πάνε για ψώνια. Ίσως τους κάνει να ντρέπονται πώς δεν μπορούν να σταματήσουν να ψωνίζουν. Πιθανό είναι επίσης, να φοβούνται να εκδηλώσουν το πρόβλημά τους ανοιχτά για να μην αναμείξουν δικά τους άτομα.

Επιρροή στις σχέσεις σας

Είναι πολύ συχνό όταν υπάρχουν τα παραπάνω ψεματάκια, να υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο και στις σχέσεις σας. Οι ...ανακρίβειες για τις ενέργειές σας μπορούν να καταστρέψουν τις προσωπικές σας σχέσεις. Συνήθως τα κοντινά σας άτομα θα θέλουν να σας βοηθήσουν. Χωρίς όμως να γνωρίζουν τον τρόπο, θα καταλήγετε συχνά σε παρεξηγήσεις και διαπληκτισμούς.

Πηγαίνετε μόνοι για ψώνια

Στις περιπτώσεις που πηγαίνετε με παρέα για ψώνια, μπορεί να λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυγκράτησης ή να συνεισφέρει σε αυτό ο φίλος/φίλη σας. Οι άνθρωποι που ψωνίζουν συνεχώς, συνήθως πηγαίνουν μόνοι τους για ψώνια, καθώς θέλουν να κρύψουν την έκταση των αγορών τους.

Το έχετε ως χόμπι

Εάν ψωνίζετε από συνήθεια τότε υπάρχει πρόβλημα. Τα ψώνια δεν θεωρούνται δραστηριότητα αναψυχής, αλλά κάλυψη βασικών-συνήθως-αναγκών. Όταν φτάνετε σε σημείο να θεωρείτε τα ψώνια σας χόμπι, τότε προσπαθήστε να τα αντικαταστήσετε με δραστηριότητες αναψυχής, που δεν περιέχουν πληρωμή όπως μαγείρεμα ή κάποιο άθλημα.

Σας κάνει να νιώθετε καλύτερα

Τα άτομα που καταναλώνουν χωρίς μέτρο συνηθίζεται, όταν αγοράζουν κάτι καινούργιο, να νιώθουν καλύτερα και πιο πλήρεις. Μάλιστα, οι αγορές λειτουργούν σαν ναρκωτικό, καθώς «φτιάχνονται» με τις αγορές τους. Αυτό εξηγείται επιστημονικά, καθώς τα άτομα που έχουν τάση να αγοράζουν πολύ, πάσχουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν σε όσους θέλουν να κόψουν αυτή την κακή συνήθεια, να περιμένουν ένα 24ωρο στο σπίτι ή να αποφεύγουν τα περιβάλλοντα με μεγάλη ένταση.

Τα ψώνια επηρεάζουν τη ζωή σας

Τα λεφτά που δίνετε για αγορές, είναι πιθανό να λείψουν από άλλες υποχρεώσεις σας. Εάν αυτό συμβαίνει επανειλημμένα, τότε οφείλετε να το περιορίσετε. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε τι έξοδα πρέπει να βάλετε σε προτεραιότητα και ποια μπορείτε να αφήσετε στην άκρη.

Πιστωτικές κάρτες

Η έλλειψη μετρητών, είναι πιθανό να σας αναγκάσει να χρησιμοποιήσετε πιστωτικές κάρτες. Η υπερβολική χρήση τους και η κατά συνέπεια έλλειψη ελέγχου στους λογαριασμούς σας, μπορεί να αποβούν καταστροφικές για τον προϋπολογισμό σας. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για αγορές αποκλειστικά με μετρητά και ίσως να αρχίσετε να οργανώνετε έναν εβδομαδιαίο προϋπολογισμό.

Αγνοείτε που πάνε τα χρήματά σας

Όταν ξοδεύετε χωρίς όρια είναι πιθανό να αρχίσετε να αγνοείτε πού πάνε τα χρήματά σας. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με πρόβλημα υπερβολικών αγορών, χάνουν τον έλεγχο και δεν μπορούν να καταλάβουν που πηγαίνουν όλα τους τα χρήματα και πόσα ξοδεύουν επακριβώς για τις αγορές τους. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, ίσως χρειαστεί να προσέξετε τις συνήθειές σας.

Αγορά άχρηστων πραγμάτων

Αυτό συμβαίνει σε όλους. Ρίχνοντας απλά μια γρήγορη ματιά στο δωμάτιό μας και πόσα άχρηστα αντικείμενα έχουμε αγοράσει, μπορούμε να αναλογιστούμε τα περιττά έξοδα που έχουμε κάνει κατά καιρούς. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οφείλετε να πηγαίνετε για ψώνια με λίστα των προϊόντων που έχετε ανάγκη. Εάν βέβαια τα άχρηστα αντικείμενα είναι πολλά, τότε μπορείτε να τα μεταπωλήσετε ή ακόμα και να τα προσφέρετε ως δωρεά σε κάποιο ίδρυμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα