1,5 χρόνο χωρίς Κυβέρνηση το Βέλγιο και σαν να μην τρέχει τίποτα...

23:16 14/7/2011 - Πηγή: 24wro
Η χώρα παραμένει ακυβέρνητη πάνω από ένα χρόνο...


Ο γαλλόφωνος σοσιαλιστής πολιτικός Ελιό ντι Ρουπό, στον οποίο έχει ανατεθεί η εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση στο Βέλγιο, απηύθυνε σήμερα δημόσια έκκληση «να μην καταρρεύσουν οι σχετικές διαβουλεύσεις» ώστε να αποτραπεί «η παράταση της 'εθνικής πολιτικής κρίσης' για περισσότερους μήνες».

Ο ντι Ρουπό έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον μονάρχη Αλβέρτο Β' τον Μάιο, καθώς η χώρα δεν έχει μετεκλογική κυβέρνηση μετά τις γενικές εκλογές
της 13 Ιουνίου 2010, την 4η Ιουλίου. Έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας, αλλά και μια πολιτική μεταρρύθμιση ενίσχυσης της αυτονομίας περιοχών του Βελγίου-σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού των Φλαμανδών.

Τέσσερα γαλλόφωνα κόμματα και τρία φλαμανδικά δηλώνουν έτοιμα να διαβουλευθούν στη βάση αυτή, την ώρα όμως που το αυτονομιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA, με ηγέτη τον Μπαρτ ντε Βέβερ, το οποίο σε τοπικό επίπεδο προηγείται σε απήχηση, απέρριψε κατηγορηματικά το σχέδιο πολιτικής διαβούλευσης.

Από την πλευρά του, το φλαμανδικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ (CD&V) τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση, χωρίς να απορρίπτει την βάση της διαβούλευσης, εντούτοις ζητά την ριζική αναδιατύπωσή της με σκοπό, όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, να αποδυναμωθούν τα θετικά για τους γαλλόφωνους σημεία--όπως η δημιουργία εκλογικής περιφέρειας στην κλίμακα της βελγικής επικράτειας.

Το κόμμα του Λετέρμ ζητά να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις και το N-VA, αποσαφηνίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση αποσύρεται και αυτό από τις διαπραγματεύσεις.

Τα επτά κόμματα «εκτίμησαν πολύ τις πρόσφατες τοποθετήσεις» του κόμματος του Λετέρμ, δηλώνοντας ότι «είναι επιθυμητή η αριθμητική αύξηση των κυβερνητικών εταίρων», όπως είπε ο ντι Ρουπό.

Ο Λετέρμ κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις, την ώρα που το κόμμα CD&V ανακοίνωσε πως «ευχαρίστως αποδέχεται την πρόσκληση».
Keywords
Τυχαία Θέματα