30.000 Καστελοριζιοί της Αυστραλίας κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία!

15:24 12/4/2012 - Πηγή: 24wro
Οι πρώτοι πάτησαν το πόδι τους στη μακρινή ήπειρο το 1880, αλλά μαζικά μετακινήθηκαν τη δεκαετία του 1920...

Από τις 20 έως τις 26 Μαΐου θα συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας εκατοντάδες Καστελορίζιοι από όλη την ήπειρο για να γιορτάσουν τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Καστελοριζίων Δυτικής Αυστραλίας.
Μπορεί οι κάτοικοι του Καστελόριζου σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τα τετρακόσια άτομα, αλλά στην Αυστραλία οι Καστελορίζιοι στην καταγωγή, μπορεί
και να φτάνουν τις 30.000!
Και δεν εντυπωσιάζει μόνος ο όγκος τους αλλά κυρίως τα επιτεύγματά τους. Ο πρώην κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας Κομηνός Μιχαήλ είναι Καστελορίζιος που υπηρέτησε και πρύτανης στο πανεπιστήμιο του Περθ, όπως και ο πρώτος ομογενής Ομοσπονδιακός υπουργός της Αυστραλίας, ο Νίκος Μπόλκας. Κορυφαίοι των επιστημών, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιχειρήσεων της Αυστραλίας είναι Καστελορίζιοι στην καταγωγή!
Οι πρώτοι Καστελορίζιοι έφτασαν στη Δυτική Αυστραλία το 1890, η μεγάλη όμως φουρνιά έφτασε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όλη τη δεκαετία του 1920.
Ο ακαδημαϊκός δρ. Γιάννης Γιαννάκης – τρίτη γενιά Καστελορίζιος – και μέλος του οργανισμού, δίνει μια εικόνα της πορείας των Καστελοριζίων στη δυτική Πολιτεία της χώρας και του οργανισμού που προσέφερε όντως πάρα πολλά, όχι μόνο στα μέλη του, αλλά και στην ευρύτερη ελληνική και αυστραλιανή κοινωνία.
«Είναι μια πορεία που μας κάνει, εμάς τους νεότερους, περήφανους. Ο λόγος ότι οι πρόγονοί μας, παππούδες και προ-παππούδες μας, εργάστηκαν σκληρά, κάτω από απίστευτα τραχιές συνθήκες για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν σ’ αυτήν τη γη. Οι πρωτοπόροι, όπως είναι γνωστό, έκοβαν κορμούς δέντρων, μέσα στα δάση της Δυτικής Αυστραλίας γιατί δεν υπήρχαν άλλες δουλειές. Δεν έπαυσαν, όμως, στιγμή να στοχεύουν ψηλά.
Με την πρώτη ευκαιρία ήλθαν στις πόλεις, άνοιξαν επιχειρήσεις, μανάβικα και ψαράδικα στην αρχή, προχωρώντας στο χώρο των επενδύσεων αργότερα και πασχίζοντας με όλες τους τις δυνάμεις να δώσουν την καλύτερη μόρφωση που γινόταν στα παιδιά τους. Δεν είναι τυχαίο που στην ελληνική παροικία υπάρχει μεγάλο ποσοστό επιστημόνων, υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων και μεγάλων επιχειρηματιών» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Γιαννάκης.
Η ομογένεια προσπαθεί να μας δείξει με κάθε τρόπο ότι είναι στο πλευρό μας κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία!

prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα