A.ΜΕΡΚΕΛ: Από την καχυποψία για Καραμανλή στον ξαφνικό έρωτα για Σαμαρά

19:14 9/10/2012 - Πηγή: 24wro

'Oταν τον Νοέμβριο του 2005 η Ανγκελα Μέρκελ αναλάμβανε την θέση της καγκελαρίου της Γερμανίας... ο Κώστας Καραμανλής ήταν ήδη ενάμιση χρόνο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η διαφορά της ηλικίας τους -αν και δείχνει σημαντική- δεν είναι. Τότε ο Καραμανλής ήταν στα 49 του κι εκείνη 51. Η πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο λίγους μήνες μετά την εκλογή της κύλησε ομαλά αλλά η σχέση τους δεν εξελίχθηκε καλά στην πορεία των επόμενων χρόνων.
Το πρώτο γεγονός που «πάγωσε» το κλίμα μεταξύ τους ήταν η απαίτηση της κυρίας Μέρκελ όπως διατυπώθηκε στον Καραμανλή σε μια από τις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας με τα Σκόπια. Κι όταν ο Γερμανίδα Καγκελάριος μιλούσε για «λύση» εννοούσε την αποδοχή από την Ελλάδα ταπεινωτικών όρων που ζητούσαν οι Σκοπιανοί. Η άρνηση από την πλευρά του τότε πρωθυπουργού ήταν κάθετη και λίγο καιρό αργότερα-τον Απρίλιο του 2008- εκδηλώθηκε με το βέτο στην Σύνοδο Κορυφήςτου ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όταν τα Σκόπια δεν έγιναν δεκτά στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Οι Γερμανοί θύμωσαν πολύ...

Ωστόσο, το Σκοπιανό ήταν το ένα μόλις από τα «αγκάθια» στις σχέσεις Καραμανλή - Μέρκελ εκείνη την περίοδο. Κι ίσως όχι το πιο σημαντικό.

Ενας άλλος σκόπελος που συνέβαλε τα μέγιστα στο ψυχρό κλίμα ήταν και ο τρόπος που ο τότε πρωθυπουργός αντιμετώπιζε το επίμονο αίτημα των Γερμανών για την προμήθεια αεροσκαφών Eurofighter. Ο κ. Καραμανλής για μεγάλο χρονικό διάστημα έπαιζε «κατενάτσιο» επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο.

Πρώτον, γιατί τα οικονομικά της χώρας είχαν αρχίσει ήδη να στριμώχνονται και δεύτερον-και κυριότερο-επειδή οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θεωρούσαν ότι η επιλογή αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει τις Ελληνικές ανάγκες.

Το κερασάκι στην τούρτα της ρήξης στις σχέσεις τους όμως ήταν όταν κάποια χρονική στιγμή, η Γερμανίδα Καγκελάριος αντιλήφθηκε ότι ο κ. Καραμανλής διαπραγματευόταν ταυτόχρονα με τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος προσπαθούσε να "πλασάρει" στην Ελλάδα τα Γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη Rafalle.

Την περίοδο εκείνη πράγματι, η Αθήνα συζητούσε με το Παρίσι- μάλλον σε θεωρητικό επίπεδο-την πιθανότητα να ενισχυθεί η Αεροπορία μας με αυτού του τύπου τα αεροσκάφη. Η πρόταση που τελικά έγινε προς την Γαλλική πλευρά δεν ήταν ικανοποιητική γι αυτούς. Τους ζητήσαμε να πάρουν πίσω τα Μιράζ-2000 που ήδη διαθέτουμε κι εμείς να αγοράσουμε κάποια Raffale καταβάλλοντας την διαφορά. Το σχέδιο δεν προχώρησε αλλά οι συζητήσεις αυτές έγιναν γνωστές στο Βερολίνο και επισφράγισαν το ήδη κακό κλίμα στις σχέσεις με την κυβέρνηση Καραμανλή μέχρι και το τέλος της.

Ο -ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΟΖΙ- «ΤΡΕΛΟΣ» ΚΑΙ «ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΣ» ΓΙΩΡΓΟΣ

Όταν το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας κι ως το διάστημα που μας οδήγησε στην υπογραφή του Μνημονίου, οι σχέσεις του με την κυρία Μέρκελ ήταν μάλλον ουδέτερες. Λίγους μήνες αργότερα ήρθε η πρώτη δημόσια και ιδιαίτερα αιχμηρή αντιπαράθεση τους. Ήταν τότε που ο κ. Παπανδ
Keywords
Τυχαία Θέματα