E.BENIZEΛΟΣ: Το σύνθημα λεφτά υπάρχουν έγινε το έμβλημα μιας παρεξήγησης

08:22 12/4/2012 - Πηγή: 24wro
Το Αυτοδύναμη Ελλάδα είναι σύνθημα εγερτήριο για την αναγέννηση της χώρας και σάλπισμα για...
να αλλάξουμε τους συσχετισμούς μέσα στην Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο enikos.gr, δεχόμενος δεκάδες ερωτήσεις από συμμετέχοντες πολίτες.

«Όταν
αρχίζουμε κάτι τελειώνουμε κάτι άλλο. Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο», είπε και σημείωσε πως «η φυσική συνέχεια για το ΠΑΣΟΚ είναι η τομή να αλλάζει ριζικά το ίδιο. Αναγνωρίζοντας λάθη».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία και πως «δεν υπάρχει και κόμμα που να μπορεί να σηκώσει μόνο του το βάρος της κρίσης». Πρόσθεσε δε πως το να λέει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαρά «αυτοδύναμος ή συνέχεια εκλογές», είναι σαν απειλή ότι θα διαλυθεί η χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ίδιος διεκδικεί την πρωθυπουργία και το ΠΑΣΟΚ την πρώτη θέση, γιατί ο αρχηγός του πρώτου κόμματος παίρνει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.

«Ελπίζω ότι υπάρχει και άλλη πολιτική δύναμη που μπορεί να συζητήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν και άλλα κόμματα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «βυθιζόμενοι στο παρελθόν, θα χάσουμε την υπόθεση του μέλλοντος».

Σε άλλη ερώτηση, υποστήριξε ότι το 2007 ξέφυγε το έλλειμμα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και πως τότε «χάσαμε την ευκαιρία», ωστόσο σημείωσε ότι πλέον, μετά την προσπάθεια που ολοκληρώθηκε με το PSI, έχουμε μικρότερο και βιώσιμο χρέος.

Είπε ακόμη ότι τα κράτη και οι κυβερνήσεις είναι πολύ αδύναμα σε σχέση με τις αγορές, ότι υπάρχει «ασύμμετρος πόλεμος».

«Τώρα η συμφωνία είναι να τα βρούμε από τη μείωση των δαπανών και όχι από νέα φορολογικά έσοδα. Περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. Άρα δεν μπορείς να βρεις τα 11 δισ. μόνο από τις δαπάνες και δεν μπορείς να τα βρεις μέσα σε δύο χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να μεγαλώσει η χρονική περίοδος της προσαρμογής.

«Πρέπει να ζητήσουμε η προσαρμογή να γίνει μέσα σε τρία χρόνια. Αυτό το ακούνε. Μάλιστα το ΔΝΤ που είναι πολύ σκληρό το λέει αυτό», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει «να διαμορφώσουμε αυτές τις συνθήκες και να πούμε ότι οι οριζόντιες περικοπές, ότι οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα δεν μπορούν να θιγούν με τίποτα».

Ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε ότι το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» έγινε το έμβλημα μιας παρεξήγησης, ότι έβλαψε το ΠΑΣΟΚ: «Εμείς αντιλαμβανόμαστε το λάθος, το θέμα είναι ότι τώρα το επαναλαμβάνει ο Αντ. Σαμαράς. Κλείνει το μάτι σε διάφορες κοινωνικές κατηγορίες και μισοϋπόσχεται διάφορες παροχές με παλαιοκομματικό τρόπο», συμπλήρωσε.

«Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι είναι προϊόν παρθενογένεσης και ότι δεν έχει καμία ευθύνη. Εγώ δεν αρνούμαι να αναλάβω το μερίδιο της συλλογικής μου ευθύνης, αλλά δεν δέχομαι ο κ. Σαμαράς να μην εννοεί να πει τίποτα για τη δική του ευθύνη", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Keywords
Τυχαία Θέματα