Game over για την ΕΕ αν δεν αναλάβει δράση η ΕΚΤ

14:56 29/11/2011 - Πηγή: 24wro
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει άμεσα δάση ώστε να αποτραπούν οι αναμενόμενες αρνητικές εξελίξεις για την ...
ευρωζώνη και το ευρώ το ίδιο, υποστηρίζει ο οικονομικός αναλυτής της Credit Suisse, Γ. Αλεξόπουλος.

Σε 10σελιδη ανάλυσή του με τίτλο «Game Over», ο αναλυτής της ελβετικής τράπεζας τονίζει ότι «η σημαντική μείωση της ρευστότητας και οι τιμές των κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης δείχνουν ότι χρειάζεται
μία άμεση και επιθετική απάντηση από πλευράς ΕΚΤ».

Όπως εκτιμά, η ρευστότητα πρέπει να έχει αποκατασταθεί έως ότου οι κυβερνήσεις αρχίσουν να βγαίνουν μαζικά στις αγορές στις αρχές του 2012.

Ο κ. Αλεξόπουλος τονίζει ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ενώ εκτιμά το ποσό που θα απαιτηθεί στο 1 τρισ. ευρώ.

Βέβαια, ο αναλυτής της Credit Suisse υπογραμμίζει τις αντιρρήσεις της Γερμανίας μπροστά σε αυτή την προοπτική, θεωρεί ότι σε περίπτωση που ΕΚΤ αποφασίσει μία τόσο σημαντική χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής θα επωφεληθούν οι χώρες με χαμηλό δείκτη χρέος/ΑΕΠ, όπως η Ισπανία, και τονίζει ότι αν η πολιτική δεν υλοποιηθεί τότε, το «παιχνίδι θα τελειώσει» (game over) για την ευρωζώνη.
Keywords
Τυχαία Θέματα