H Franca Sozzani παραδέχεται ότι η μόδα φταίει για την ανορεξία

14:02 4/4/2012 - Πηγή: 24wro
H διευθύντρια της ιταλικής Vogue Franca Sozzani είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα υγείας...
Και στην ομιλία που έδωσε χθες στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο Harvard το απέδειξε ακόμη μία φορά. Η Sozzani μίλησε για αρκετή ώρα πάνω στα θέματα διατροφικών διαταραχών και τις αιτίες τους -οικογένεια, ψυχολογία, κοινωνικός περίγυρος, κληρονομικότητα κ.ά. που οι επιστήμονες θεωρούν ως βασικούς λόγους εμφάνισης της βουλιμίας ή της ανορεξίας,- ενώ φρόντισε να υπογραμμίσει τις ευθύνες
της βιομηχανίας της μόδας και της δύναμης της εικόνας πάνω στο θέμα. Μάλιστα, τόνισε ότι η ανάγκη της μόδας να αναδείξει πολύ αδύνατα σωματικά στερεότυπα σχεδόν αποκλείει από τις σελίδες των περιοδικών, τις διαφημίσεις και τις πασαρέλες τις πιο «φυσιολογικές» σιλουέτες.

«Ένας από τους λόγους που ένα κορίτσι κάνει αυστηρή δίαιτα βασίζεται στην ανάγκη να ανταποκριθεί στα αισθητικά πρότυπα που προάγουν την υπερβολική αδυναμία. Σύμφωνα με τους ψυχίατρους, η σύγχρονη ανάγκη να αγκαλιάσουμε ένα πρότυπο γυναικείας ομορφιάς που εξυψώνει τη αδυναμία έχει καταστροφικές συνέπειες στις διατροφικές συνήθειες των εφήβων. Και εδώ έρχεται ο ρόλος της μόδας, των μοντέλων, των περιοδικών μόδας. Τι μας οδήγησε να καθιερώσουμε ότι ωραίο είναι το αδύνατο και ότι ο αισθητικός κώδικας που πρέπει να ακολουθούμε είναι αυτός της αδυναμίας;»

fashionlove.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα