Independent : Ο Μανωλόπουλος βρίσκει ομοιότητες Ελλάδας-Αργεντινής

21:30 12/6/2011 - Πηγή: 24wro
"Είναι μια θλιβερή και καταστροφική ιστορία ", σχολιάζει η Independent...
αναφερόμενη στο βιβλίο του Τζέισον Μανωλόπουλου, "Greece's 'Odious' Debt".


Η οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα, έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση την χώρα, υπονομεύοντας το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, και ενδεχομένως συμβάλλοντας στην αρχή της διάλυσης της ευρωζώνης.

Ο υπότιτλος του βιβλίου, "η λεηλασία της Ελληνικής Δημοκρατίας από το
ευρώ, η πολιτική ελίτ και οι κοινοτικές επενδύσεις", σχολιάζει η εφημερίδα, είναι μια ιστορία με μερικούς ήρωες και πολλούς κακοποιούς. " Υπάρχουν πολλά θύματα, αν μη τι άλλο τον ελληνικό λαό, που τώρα πρέπει να υποφέρει χρόνια λιτότητας".

Ο Τζέισον Μανωλόπουλος που είναι Έλληνας διαχειριστής hedge fund, αναφέρει ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απλή ανάλυση της αλληλουχίας των γεγονότων τα οποία οδήγησαν στην κατάρρευση, ακόμη λιγότερο ένα σκίτσο του πώς η ιστορία μπορεί να καταλήξει.

Ό ίδιος υπογραμμίζει τις ομοιότητες με την Αργεντινή, η οποία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την ισοτιμία του νομίσματος της με το δολάριο, για να μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας και ως εκ τούτου να χρηματοδοτήσει μια σύντομη έκρηξη. Αλλά και οι δύο χώρες απέτυχαν, μέσω των οικονομικών μεταρρυθμίσεων να αντιμετωπίσουν τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

Η Αργεντινή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και η Ελλάδα, ως μέλος της ευρωζώνης, είναι σε θέση να το κάνει αυτό, αναγκαζόμενη να επιβάλλει συνεχή μέτρα λιτότητας με τους εταίρους της ΕΕ.

Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι αυτή η κατάσταση είναι σκληρή για την Ελλάδα, αλλά είναι επίσης δύσκολη και για την Ευρώπη. Το ευρώ από την αρχή προωθήθηκε με λάθος τρόπο και τα προσωρινά πακέτα διάσωσης έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Το ευρώ όπως έχει διαμορφωθεί έχει ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης, αν μη τι άλλο για την Ελλάδα, καταλήγει ο Τζέισον Μανωλόπουλο.
Keywords
Τυχαία Θέματα