SPIEGEL: Η απομείωση του χρέους της Ελλάδας κινδυνεύει να αποτύχει

17:17 13/1/2012 - Πηγή: 24wro
Κορυφώνεται η συζήτηση στη Γερμανία για την απομείωση του ελληνικού χρέους...
με διάφορες εκφάνσεις όπως αυτές καταγράφονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ειδικότερα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel σημειώνει ότι το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας κινδυνεύει να...

αποτύχει. Το ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο χρόνος για συμφωνία τελειώνει», δήλωσε ο Σαρλς Νταλάρα,
πρόεδρος του IIF μετά τη συνάντησή του με την ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε δε ότι βασικά προβλήματα με τους πιστωτές δεν έχουν επιλυθεί ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος νέων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αν δεν συμμετάσχουν στο απαραίτητο ‘κούρεμα’ του χρέους όλοι οι επενδυτές. «Αυτό μπορεί να συμβεί, αν δεν συμμετάσχουν σε ποσοστό 100% οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων στην απομείωση του χρέους», δήλωσε σε ελληνικό ραδιοσταθμό. «Και τότε θα απαιτηθεί επιπλέον στήριξη από τους εταίρους της Ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος των γερμανικών ταμιευτηρίων (Sparkassen) Χάινριχ Χάαζις απαίτησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο: Δεν μπορεί να φανταστεί – είπε – ότι μπορούν να γίνουν οικειοθελώς δεκτά αιτήματα για μεγαλύτερο ‘κούρεμα’. «Η όλη διαδικασία, από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου 2011, έχει τραβήξει πολύ χρονικά», τόνισε ο ίδιος.

Πρόεδρος του Συνδέσμου αποταμιευτικών ιδρυμάτων (DSGV): Οχι σε μεγαλύτερη μείωση 50%

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου αποταμιευτικών ιδρυμάτων (DSGV) Χάινριχ Χάαζις προειδοποίησε για το ενδεχόμενο καθυστέρησης της λύσης της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt». Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι έτοιμος για παραίτηση από το 50% των αξιώσεών του, υπάρχει όμως κίνδυνος μη επίτευξης συμφωνίας λόγω εκπνοής του διαθέσιμου χρόνου.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα χρειάζονταν για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις 2011 σαφήνεια όσον αφορά στην αποτίμηση της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Επίσης ο Σύνδεσμος αποταμιευτικών ιδρυμάτων (DSGV) δεν θα μπορούσε να διανοηθεί την οικειοθελή αποδοχή παραίτησης ακόμη μεγαλύτερου ύψους από απαιτήσεις.

«Απευθύνω προειδοποίηση ότι με υπερβολικά υψηλές διαγραφές απαιτήσεων θα διαμορφωθεί μια κατάσταση, στην οποία η πτώση της οφειλέτριας Ελλάδας θα είναι μια ρεαλιστική επιλογή για τους πιστωτές», δήλωσε ο ίδιος.

Κρίστοφ Χέρμαν: «Πρωτοφανείς νομικές συνέπειες θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

«Πρωτοφανείς στην ιστορία» νομικές συνέπειες θα είχε η χρεοκοπία, ή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρει σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Handelsblatt»., ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου του Πασάου, Κρίστοφ Χέρμαν.

Ο ίδιος σημειώνει ότι συχνά υποτιμάται ότι οι νομικές δυσκολίες μιας κρατικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και η Ελλάδα θα βρισκόταν μπλεγμένη για χρόνια σε διαμάχες για τον διακανονισμό των αξιώσεων που θα προέκυπταν.

Π
Keywords
Τυχαία Θέματα