To διπλό -ανησυχητικό- μήνυμα του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου

12:06 7/11/2011 - Πηγή: 24wro

Διττό, και συνάμα, ανησυχητικό μήνυμα περιείχε το τελεσίγραφο...
της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του επιτρόπου Όλι Ρεν, που δείχνει τα όρια της ελευθερίας της πολιτικής ηγεσίας και του κοινοβουλίου της Ελλάδας, καθώς και το τι πρόκειται να ακολουθήσει για την τσέπη των Ελλήνων, με τις δημοκρατικές διαδικασίες να έχουν θυσιαστεί στο βωμό του χρέους.

Από τη μία πλευρά, ο Όλι Ρεν με τις χθεσινές του δηλώσεις έδειξε ξεκάθαρα ποιος κυβερνά την υπερχρεωμένη Ελλάδα,
αφού όταν «αγρίεψαν» τα πράγματα (στο κόκκινο οι αγορές, απειλή ντόμινο στην ευρωζώνη) με τους δανειστές μας, πλέον, να διατάζουν και όχι να συστήνουν την επίτευξη συναίνεσης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της συμφωνίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είχε προκαλέσει την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Μάιο, ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά:  «Σύνταγμα, θεσμοί και αξιοπρέπεια επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η κοινοβουλευτική δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα».

Από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Η πέμπτη δόση έγινε έκτη, η κυβερνητική αποτελεσματικότητα παραμένει μη ικανοποιητική για Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον και η ΝΔ επέμενε στο να μην θέλει να συναινέσει στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Άρα; Τελεσίγραφο: «Ζητήσαμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις», δήλωσε με σαφήνεια ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών κ. Ρεν στη συνέντευξή του, δείχνοντας ότι η Ε.Ε. δεν αστειεύεται και δεν ενδιαφέρεται καν για τις επιλογές των ψηφοφόρων, όπως και για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, το τελεσίγραφο του Όλι Ρεν, δείχνει και τι πρόκειται να ακολουθήσει σε σχέση με την υιοθέτηση νέων οικονομικών μέτρων, ενόψει του «κουρέματος». «Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν στη διαπραγμάτευση του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, στο οποίο περιλαμβάνεται η μείωση του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και να επικυρώσουν στο κοινοβούλιο το νέο πρόγραμμα, αλλά και τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του», πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

Είναι προφανές ότι, μάλλον δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Οι δανειστές μας γνωρίζουν ότι για να περάσουν νέα επαχθή μέτρα χρειάζεται τουλάχιστον να μην υπάρχει «κοκορομαχία» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, αφού ούτως ή άλλως οι αντιδράσεις των πολιτών είναι σίγουρες. Η αποκλιμάκωση της κόντρας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη λαϊκή ανοχή, αλλά μάλλον μόνο ως... πρόβλεψη μπορεί να σταθεί, παρά ως εξέλιξη των πραγμάτων.

Η απομείωση του ελληνικού χρέους, που ζημιώνει τις όχι και ιδιαίτερα φιλάνθρωπες ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν τα «αμαρτωλά» ελληνικά ομόλογα, δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα, ούτε επειδή είμαστε η χώρα που γέννησε τη δημοκρατ
Keywords
Τυχαία Θέματα