To θρίλερ του κουρέματος θα έχει δύο επεισόδια

11:51 21/10/2011 - Πηγή: 24wro

Θρίλερ θυμίζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής...
η οποία όμως θα εκτυλιχθεί -όπως όλα δείχνουν- σε δύο «επεισόδια», αφού, Γαλλία και Γερμανία παρέπεμψαν την οριστική λύση για την κρίση χρέους, στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, σε δεύτερη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη με στόχο να βρεθεί μία κοινή γραμμή, διότι αυτό θεωρείται ανέφικτο να γίνει την Κυριακή.
Τηλεδιάσκεψη ΗΠΑ-Βρετανίας-Γερμανίας-Γαλλίας.
Σχετικά με την Ελλάδα, οι δύο ισχυρές χώρες της ευρωζώνης, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών τους, ζήτησαν να αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ της χώρας μας και των τραπεζών για ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται κοινή οικονομική διακυβέρνηση , μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση, νέα μέθοδο λειτουργίας για τον EFSF και σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Παράλληλα, τηλεδιάσκεψη με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος Πρόεδρος «κατανοούν πλήρως την επείγουσα κατάσταση στην ευρωζώνη και εργάζονται επιμελώς προς την εύρευση μιας λύσης που θα ανταποκρίνεται στην πρόκληση και η οποία θα είναι πολιτικά βιώσιμη» ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει πει πως ευελπιστεί αυτή η λύση να έχει δοθεί πριν την σύνοδο των ηγετών της G20 στη Γαλλία στις 3-4 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πάντως, για την Ελλάδα, συζητούνται πέντε εναλλακτικά σενάρια, με το πιο «επιθετικό» να προβλέπει ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα στο μισό της αξίας τους, δηλαδή για ένα καθαρό «haircut» σε ποσοσρό 50%, που θα σημάνει πολύ μεγαλύτερες απώλειες για τις τράπεζες, που φτάνουν μέχρι και το 80%. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να το δεχθούν οι τράπεζες.

Η Γερμανία και άλλα κράτη – μέλη τάσσονται υπέρ ενός μεγαλύτερου κουρέματος, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των τραπεζών, έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε κανονική χρεοκοπία, ενώ την ίδια ώρα, άλλες χώρες πάλι εμφανίζονται πιο διστακτικές, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και προτιμούν ένα εθελοντικό «κούρεμα».

Ως γνωστόν, κατά της λύσης της χρεοκοπίας τάσσεται και η ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Παρασκευή, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ θα παρουσιάσουν στο Eurogroup την έκθεσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι ακόμη και με μεγαλύτερο haircut, προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού.


Keywords
Τυχαία Θέματα