Top 10 τροφές του χειμώνα

05:01 1/12/2011 - Πηγή: 24wro

Κάθε εποχή διαθέτει και τις τροφές της. Έτσι και κατά την περίοδο του χειμώνα μας προσφέρονται κάποιες τροφές οι οποίες θα μας...

βοηθήσουν να τρώμε σωστά κι υγιεινά και να προφυλαχτούμε από πιθανές ιώσεις που μας περιτριγυρίζουν αυτή την περίοδο.
Aρ. 10 : Κολοκύθα
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα, η κίτρινη κολοκύθα αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Α που την βρίσκουμε με την μορφή Β-καροτίνη, ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στη πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων αλλά και του καρκίνου. Χαρίζει πλήρη γεύση ανεξάρτητα από το εάν θα έχει ψηθεί, τηγανισθεί
ή πολτοποιηθεί.

Πώς να την απολαύσετε
• Κόψτε την κολοκύθα σε φέτες, αλευρώστε τις και τηγανίστε τις σε ελαιόλαδο.
• Καθαρίστε τη, σιγοβράστε τη, στραγγίξτε την και, στη συνέχεια, περάστε την από το μύλο του πουρέ. Προσθέστε βραστή πατάτα (1 μέτρια πατάτα ανά 3 φλιτζάνια πολτοποιημένη κολοκύθα), λίγο γάλα, λίγο φρέσκο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
• Σοτάρετε σε ελαιόλαδο λεπτές φέτες κολοκύθας και προσθέστε τις στις σαλάτες λαχανικών.
• Καθαρίστε την και σιγοψήστε τη στο φούρνο με ζάχαρη, κανέλα και κοπανισμένο γαρίφαλο.

Aρ. 9 : Λάχανα από τις… Βρυξέλλες
Μπορεί όταν θέλουμε να προσλάβουμε βιταμίνες να καταφεύγουμε στα πορτοκάλια, όμως τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν 50% περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Εκτός του ότι με 4 έως 6 λαχανάκια συμπληρώνουμε την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού μας για βιταμίνη C, στα λαχανάκια υπάρχουν ενώσεις αζώτου που ονομάζονται ινδόλες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ακόμη αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Κ και μαγνησίου.

Το μόνο μελανό σημείο της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών (όπως αποκαλούνται), φαίνεται να είναι η ύπαρξη χημικών που πιστεύεται πως βλάπτουν τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και θεωρούνται πιθανή αιτία βρογχοκήλης. Η λύση που προτείνεται είναι το καλό βράσιμο-μαγείρεμα των λαχανικών, το οποίο εξουδετερώνει τα χημικά που βλάπτουν το θυρεοειδή.

Aρ. 8 : Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ είναι το ιδανικό φρούτο για τον χειμώνα. Όχι μόνο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C αλλά διαθέτει και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που το βρίσκουμε και στο πράσινο τσάι. Το λυκοπένιο παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες, και πρόσφατα συνδέθηκε και με την ικανότητα μείωσης του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Με πολλά ακόμα υγιεινά φυτοθρεπτικά συστατικά και φλαβονοειδή, το γκρέιπφρουτ άξια βρίσκεται στο τοπ 10 των τροφών για τον χειμώνα.

Aρ. 7 : Λάχανο
Το λάχανο -κι ιδιαίτερα το κόκκινο- αποτελεί μια χειμερινή αποθήκη θρεπτικών συστατικών. Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β6, C και K, το κόκκινο λάχανο είναι διαδεδομένο για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του που οφείλονται κυρίως στη γλουταμίνη (ένα αμινοξύ που επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και στις ανθοκυανίνες (τις χρωστικές ουσίες του φυτού που του δίνουν αυτό το κόκκινο χρώμα). Σερβίρε
Keywords
Τυχαία Θέματα