UEFA: Τέλος στην ιδιοκτησία παικτών από τρίτους

21:54 6/12/2012 - Πηγή: 24wro
Εκτός από τη επέκταση του EURO σε όλη την Ευρώπη, που...
ήταν και το κυρίαρχο θέμα, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA ασχολήθηκε και με άλλα ζητήματα κατά τη σημερινή συνεδρίασή της στη Λοζάνη.

Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το καθεστώς ιδιοκτησίας ποδοσφαιριστών από τρίτους («third-party ownership»), το οποίο πλέον τελεί υπό απαγόρευση για λόγους αρχής.

Αυτό σημαίνει ότι η UEFA
θα αποστείλει στη FIFA αίτημα να εκδώσει σχετικό κανονισμό που θα απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή ιδιοκτησίας ποδοσφαιριστή, πέραν των συλλόγων.

Πρόκειται για περιπτώσεις επιχειρηματιών ή -κυρίως- γραφείων ατζέντηδων που διατηρούσαν εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή ή ένα ποσοστό.

Παράλληλα, η UEFA διευκρίνισε πως σε περίπτωση που η FIFA δεν μεριμνήσει σε νομοθετικό πλαίσιο, τότε θα επιβάλει την απαγόρευση μόνο στις διοργανώσεις της (Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ κλπ). Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος τεσσάρων χρόνων, για να διευθετηθεί το καθεστώς των δικαιωμάτων.

Επίσης, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA:

- ενέκρινε τη χρήση επιπλέον βοηθών διαιτητή (επόπτες τελικής γραμμής) για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21 στο Ισραήλ που θα γίνει το καλοκαίρι του 2013

- ανέθεσε στην Τιφλίδα τη διοργάνωση των τελικών του κυπέλλου UEFA ποδοσφαίρου σάλας (Footsal)
- ενέκρινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού διασυλλογικού πρωταθλήματος Νέων, το Youth League που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά τη σεζόν 2013/14. Το τρόπαιο θα φέρει το όνομα του επίτιμου προέδρου της, Λέναρτ Γιόχανσον

- ανέθεσε την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κορασίδων (U17) στην Αγγλία (26/11 έως 8/12/2013)

- ανανέωσε τη συνεργασία της με την TEAM, η οποία διαχειρίζεται τα δικαιώματα εμπορίου και μάρκετινγκ στο Τσάμπιονς Λιγκ, το Γιουρόπα Λιγκ και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Η ανανέωση γίνεται κατ΄ αρχήν για τρία χρόνια με δυνατότητα επέκτασης ακόμα τριών.
Keywords
Τυχαία Θέματα