VIDEO: Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας

22:16 2/11/2011 - Πηγή: 24wro
Στις ελληνικές αίθουσες βγαίνει την Πέμπτη, το ντοκιμαντέρ...
«Black Power Mixtape 1967-1975» με εκρηκτικές συνεντεύξεις και μαρτυρίες θρυλικών ακτιβιστών της οργάνωσης «Μαύροι Πάνθηρες»

Το πρωτογενές υλικό βρέθηκε στα αρχεία της Σουηδικής τηλεόρασης, και ήταν στην αφάνεια για πάνω από 30 χρόνια.

Ο σκηνοθέτης Γκόραν Ολσον έκανε στη συνέχεια για λογαριασμό της σουηδικής τηλεόρασης ένα «mixtape» του καυτού υλικού, προσθέτοντας συνεντεύξεις του σήμερα για να δημιουργήσει ένα μωσαϊκό με ψηφίδες από το παρελθόν και το
παρόν, στο οποίο είναι καταγεγραμμένος ο λόγος της Αντζελα Ντέηβις, του Μπόμπι Σήλ, της Καθλήν Κλήβερ, του Στόκλι Καρμάικλ, του Χάρι Μπελαφόντε και τόσων άλλων καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών του κινήματος που συνεπήρε τους Αφροαμερικανούς των ΗΠΑ της δεκαετίας του 60 και 70 στον αγώνα τους κατά της φτώχιας και του ρατσισμού, την ανάγκη ισότητας και το δικαίωμα στην εκπαίδευση της μαύρης κοινότητας .

«Θεώρησα χρέος μου» λέει ο σκηνοθέτης, «να πάρω αυτές τις φανταστικές εικόνες από το υπόγειο και να τις κάνω προσβάσιμες στο κοινό», παραδίδοντας στη νέα γενιά τον απόηχο του μεγάλου κινήματος των Αφροαμερικανών, την δεκαετία του 60.

Oι Μαύροι Πάνθηρες ιδρύθηκαν στο Oakland to1966, από μια ομάδα ακτιβιστών για τα κοινωνικά δικαιώματα με επικεφαλείς τους Hewey P. Neewton και Bobby Seale.

Το πρώτο ηχηρό μήνυμα προς την αμερικάνικη αστική τάξη δόθηκε το Μάιο του 67 όταν ο Bobby Seale με μία ομάδα συντρόφων του εισβάλουν οπλισμένοι στην αίθουσα της νομοθετικής συνέλευσης της Καλιφόρνια, όπου συζητούνταν ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση της οπλοκατοχής στην πολιτεία.

Η ταινία αποτελεί μια συλλογή αποσπασμάτων, όχι ένα ρεμίξ, λέει ο σκηνοθέτης, επιλέγοντας να κρατήσει ατόφια την αίσθηση του υλικού και όχι να το κόψει σε νέα κομμάτια.

Επειδή «η δεκαετία του ’60 δεν είναι μόνο τα Παιδιά των Λουλουδιών», αναφέρει το σημείωμα της ταινίας.

Η ταινία κέρδισε το βραβείο μοντάζ ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Σάντανς 2011.


Keywords
Τυχαία Θέματα